Ukrajinský prezident Petro PorošenkoTASR/AP
StoryEditor

Porošenko mal pripraviť Ukrajinu o milióny na daniach. Teraz žiadajú jeho hlavu

04.04.2016, 19:16
Autor:
ČTKČTK
Ukrajinský Národný protikorupčný úrad (NABU) zo zákona nemôže vyšetrovať presuny majetku firiem prezidenta Petra Porošenka do daňových rajov.

Úrad to dnes oznámil v reakcii na správy médií, podľa ktorých Porošenko mohol porušiť zákon tým, že neoznámil majetok a príjmy v zahraničí, a že sa mohol dopustiť aj daňových únikov.

"Je to vrcholom cynizmu"
Úrad oznámil, že podľa ukrajinských zákonov môže vyšetrovať len bývalých prezidentov, čiže nemá právomoc začať vyšetrovanie Porošenka. Od prezidentovho prípadu dala ruky preč aj generálna prokuratúra.

Šéf populistickej Radikálnej strany Oleh Ljaško už vyzval parlament, aby zriadil vyšetrovaciu komisiu a začal proces odvolania hlavy štátu, takzvaný impeachment. "Je vrcholom cynizmu zriadiť si firmy v daňových rajoch v čase, keď (na východe krajiny) umierali stovky našich vojakov," uviedol na facebooku Ljaško.

Ako druhá parlamentná frakcia dnes podporila návrh na vytvorenie vyšetrovacej komisie strana Svojpomoc, regionálne hnutie riadené ľvovským starostom Andrijom Sadovým.

Porošenko teraz čelí ostrej kritike za to, že previedol svoje obchodné aktivity vo výrobe čokolády a sladkostí do daňového raja v zahraničí, ako vyplýva z dokumentov uniknutých z právnej firmy Mossack Fonseca.


Porošenko sa bráni
Prezident v reakcii na obvinenia na Facebooku napísal, že je "prvou úradnou osobou na Ukrajine, ktorá pristupuje seriózne k deklarácii svojich zárobkov, na platenie daní a na riešenie konfliktu záujmov".

Uviedol, že svoje akcie zveril do správy konzultačným a právnym firmám a nezávislým expertom, na ktoré dohliada renomovaná banka.

Právna firma Avellum, s ktorou prezident spolupracuje, dnes vydala vyhlásenie, v ktorom všetky obvinenia Porošenko označuje za nepodložené. Porošenko vraj zo svojej potravinárskej firmy Rosen platí všetky dane na Ukrajine.

"Keď Porošenko v roku 2014 bojoval o najvyššiu štátne funkciu, sľuboval voličom, že predá svoju firmu Rosen, najväčšieho výrobcu cukroviniek na Ukrajine, aby sa plne sústredil na riadenie krajiny," pripomenul denník Ukrajinská pravda. „V skutočnosti sa čokoládový magnát viac zaujímal o vlastný prospech, než o blaho vlasti,“ dodal.

Hodnota Porošenkovho majetku sa odhaduje na 858 miliónov dolárov. Denník Ukrajinská pravda tiež napísal, že Porošenko dvakrát porušil zákon, keď poskytol nepravdivé údaje o svojom majetku. Svoju krajinu, ktorá bojuje s nepriateľom, vraj na daniach pripravil o toľko potrebné milióny dolárov.

„Porošenko sa zo všetkých síl snažil uchrániť svoj majetok v daňovom raji zrovna v čase, keď sa najviac vystupňoval konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom," napísal denník.

Porošenko vraj prevádzal majetok do cudzieho daňového raja zrovna "v kritických okamihoch boja so separatistami v Donbase" na východe Ukrajiny, kedy povolával Ukrajincov do zbrane, varoval pred vpádom ruských vojsk a obviňoval Rusko z agresie.

Bežná prax ukrajinských firiem
Prezidentovo počínanie teraz poradcovia Porošenka podľa agentúry Unian obhajujú tým, že ide o bežnú prax ukrajinských firiem.

„Po preštudovaní správ médií o prezidentovej údajne nezákonnej činnosti orgány prokuratúry nezistili, že bol spáchaný trestný čin," uviedol Vladyslav Kucenko z generálnej prokuratúry. Dodal, že na generálnu prokuratúru sa už obracajú poslanci so žiadosťami, aby sa pustila do vyšetrovania hlavy štátu.

Avšak podľa ústavy nemá prokuratúra príslušné právomoci, a tak jej nezostalo nič iné, než poradiť zákonodarcom, aby sa obrátili na parlament.

Porošenko zhodou okolností práve potvrdil odvolanie generálneho prokurátora Viktora Šokina, ktorého dlho chránil pred kritikou, že vraj sabotuje reformy v justícii a brzdí ťaženie proti korupcii. Šokinov nástupca ešte nebol vymenovaný.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:43