Estónsky premiér Taavi RoivasReuters
StoryEditor

Žiadne úrady, pár klikov a hotovo. Nočnú moru Slovákov vybavia Estónci za tri minúty

17.04.2016, 14:06
Autor:
TASRTASR
Estónsky premiér Taavi Roivas podal daňové priznanie cez tablet na luxemburskom letisku. Za Atlantikom sa postaral o poriadny rozruch.

Daňové priznanie je pre mnohých obyvateľov Európy nočnou morou, ktorú sa snažia odkladať do poslednej chvíle. Pre Estóncov už nepredstavuje hororové obchádzanie úradov, keďže daňové priznanie vybavia niekoľkými kliknutiami z pohodlia obývačky. Stohy papierov s neprehľadnými formulármi a žonglovaním s číslami sa stali minulosťou. Informovala o tom agentúra DPA.

Peniaze prídu do piatich dní

Jediným kliknutím sa otvorí ústredný internetový portál finančnej správy, kde sa nachádza predbežne vyplnený elektronický formulár. Systém totiž automaticky zozbiera všetky potrebné údaje od zamestnávateľov, bánk a ostatných inštitúcií, rovnako obsahuje aj odpočítateľné položky, napríklad poistenia.

Daňový poplatník musí údaje iba skontrolovať a prípadne vykonať určité zmeny. Digitálny podpis a daňové priznanie je podané. V prípade daňového preplatku sú peniaze na účte poplatníka v priebehu piatich dní.

Estónsky prezident Toomas Hendrik Ilves tvrdí, že celá procedúra zaberie tri až päť minút. Premiér Taavi Roivas (na snímke) pri návšteve USA tvrdil, že priznanie podal pomocou tabletu na luxemburskom letisku, čím sa za Atlantikom postaral o poriadny rozruch. Prestížna profesia daňového poradcu je preto v Estónsku takmer neznáma.

Ako to funguje

Hoci elektronické daňové priznanie bolo zavedené už v roku 2000, od minulého roka sa systém podstatne vylepšil. Technickým predpokladom je systém tzv. X-Road, ktorý vzájomne prepojil všetky úrady a inštitúcie a umožňuje tak vyvolanie a porovnanie informácií z rôznych databánk. Súčasťou je aj príslušná legislatíva, ktorá štátu povoľuje zozbieranie osobných dát len raz do roka.

Základom je elektronická identifikačná karta, ktorú medzičasom vlastnia takmer všetci Estónci. Okrem toho, že slúži ako osobný doklad, umožňuje identifikáciu osoby na internete a používanie digitálneho podpisu. V "e-Estónsku", ako sa krajina sama označuje, je to možné takmer všade. O to viac, že bezplatný internet patrí k základným ústavným právam.

Štát na tom získava

Daňové priznania patria medzi elektronickými službami medzi najobľúbenejšie a Estónci sa takmer vôbec neobávajú prípadného zneužitia dát nepovolanými osobami. Pri všetkých elektronických riešeniach majú obyvatelia zvrchované právo na nakladanie so svojimi dátami. Systém podľa úradov registruje každé vyvolanie dát a garantuje transparentnosť. Nepovolený prístup je súdne stíhaný.

Z digitalizácie profituje aj samotný štát, keďže úradníci nemusia manuálne spracovávať približne 650-tisíc daňových priznaní ročne. Vďaka tomu sa počet daňových úradníkov znížil zhruba o 750. Ilves tvrdí, že systém zlepšil čestnosť a pravdivosť daňových priznaní, čo vláde umožnilo dokonca dane znížiť.

V prípade dane z príjmu platí paušálna sadzba 20 percent. Firemné dane sú tiež nízke a zisky preinvestované v krajine sú od dane oslobodené. Podľa istej americkej štúdie má Estónsko spomedzi všetkých 34 krajín Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) najviac konkurencieschopný daňový systém.

01 - Modified: 2024-04-16 05:16:58 - Feat.: - Title: Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600-tisíc dolárov 02 - Modified: 2024-03-29 10:00:00 - Feat.: - Title: Už len do pondelka môžete darovať dve percentá z daní. Takto treba postupovať 03 - Modified: 2024-03-27 15:36:14 - Feat.: - Title: Na podanie daňového priznania zostávajú už len dva dni, úradné hodiny budú predĺžené 04 - Modified: 2024-03-22 14:00:24 - Feat.: - Title: Finančná správa predĺži úradné hodiny call centra pre podávanie daňových priznaní 05 - Modified: 2024-03-23 14:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak ste zistili chybu po podaní daňového tlačiva? Nie všetci majú nárok na opravu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 21:27