StoryEditor

Jančura chystá novinku pre Slovákov. Chce vlaky z Prahy do Bratislavy

20.04.2016, 11:26
Autor:
ČTKČTK
Popri trase Bratislava - Praha chce RegioJet na Slovensku jazdiť s diaľkovými vlakmi na trasách ako doteraz.

Český železničný dopravca RegioJet, ktorého majiteľom je Radim Jančura, plánuje od nového cestovného poriadku, teda od decembra tohto roka, prevádzkovať jeden pár vlakov medzi Prahou, Brnom a Bratislavou.

Informáciu, ktorú zverejnil denník SME, dnes potvrdila hovorkyňa správcu železníc ŽSR Martina Pavlíková.

RegioJet: Novinky predstavíme postupne

Hovorca RegioJetu Aleš Ondrůj informáciu nekomentoval. „Informácie o prevádzke našich vlakov od decembra 2016 zatiaľ nebudeme komentovať. Novinky postupne predstavíme počas nasledujúceho obdobia," povedal pre ČTK Ondrůj.

Objednávku dopravcov zatiaľ nekomentuje ani česká Správa železničnej dopravnej cesty (SŽDC). „Dostali sme 14-tisíc žiadostí o pridelenie dopravnej kapacity. Spracovanie bude trvať zhruba dva mesiace. Dovtedy žiadosti považujeme za súčasť obchodného tajomstva žiadateľov," povedal ČTK hovorca SŽDC Marek Illias.

Zatiaľ nie je zrejmé, v akom čase vlaky medzi Bratislavou a Prahou pôjdu, ani či budú jazdiť počas celého týždňa. „ŽSR budú teraz posudzovať polohy a počet trás vlakov vzhľadom k výlukovej činnosti pri stavbe koridorov a tiež s ohľadom na technologické možnosti staníc. Tiež sa musí posúdiť, či objednávky nie sú v rozpore s objednávkami iných dopravcov. Konečný návrh časových polôh a počtu vlakov bude známy v septembri," uviedla Pavlíková.

Popri trase Bratislava - Praha chce RegioJet na Slovensku jazdiť s diaľkovými vlakmi na trasách ako doteraz.

Jančurove plány

Z informácií ŽSR vyplýva, že tri páry vlakov majú jazdiť z Bratislavy do Košíc, dva medzi Košicami a Prahou a jeden na trase Zvolen-Žilina-Praha.

V Česku RegioJet zatiaľ jazdí medzi Prahou a Ostravskom a s jedným párom vlakov z Bratislavy do Starého Města pri Uherskom Hradišti. Minulý rok dopravca avizoval, že by chcel od tohtoročného decembra jazdiť z Prahy na Slovensko cez Vsetín.

O trasu medzi Prahou a Brnom sa Jančura zaujímal už v minulosti a chcel od ministerstva dopravy, aby mu túto trať pridelilo na úkor Českých dráh, ktorým štát uhradí kompenzácie za medzinárodné vlaky.

Prevádzkovanie vlakov na komerčné riziko popri Českým dráham sa Jančura na tejto trase doteraz vyhýbal aj z toho dôvodu, že medzi Prahou, Brnom a Bratislavou jazdia jeho autobusy. Dopravné prostriedky by si tak navzájom mohli uberať cestujúcich.

Pozrite si rozhovor a majiteľom Regiojetu Radim Jančurom na HNtelevízii:

01 - Modified: 2024-04-11 22:12:57 - Feat.: - Title: Do tratí pri Bratislave pôjdu milióny. Vlaky na východ ušetria minúty a bude ich viac 02 - Modified: 2024-04-04 14:29:23 - Feat.: - Title: Prišla dohoda so ŽSR. Železničiarom porastie plat a čaká ich aj nová prémia 03 - Modified: 2024-04-03 13:15:01 - Feat.: - Title: ZSSK a odborári sa dohodli. Kolektívnu zmluvu predĺžia do roku 2028, priniesť má lepšie pracovné podmienky 04 - Modified: 2024-03-28 21:44:44 - Feat.: - Title: Grécky parlament zamietol návrh na vyslovenie nedôvery vláde po vlakovej nehode. Mala manipulovať vyšetrovanie 05 - Modified: 2024-03-13 13:30:50 - Feat.: - Title: Vlaky v úseku Kúty a Břeclav budú od soboty premávať odklonom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 22:44