Remon Voss - zakladateľ a spolumajiteľ českej developerskej skupiny CTP.ČTK
StoryEditor

Zo ziskovej firmy spravili straty a zarábali. Najväčší český developer musí doplácať desiatky miliónov

21.04.2016, 20:31
Česká finančná správa chytila veľkú rybu. Najväčší majiteľ priemyselných nehnuteľností v Česku, developerská spoločnosti CTP, odvádzala české zisky do daňového raja v Luxembursku, aby ich nemusela zdaniť. Súd rozhodol, že išlo o zneužitie práva a dane musia doplatiť.

Český Najvyšší správny súd potvrdil v rozsudku agresívne daňové plánovanie a zneužitie práva, firma tak musela doplatiť niekoľko desiatok miliónov českých korún finančnému úradu. Finančná správa to vo štvrtok oznámila na tlačovej konferencii a zároveň zverejnila schému, ktorá ilustruje, ako zo ziskovej českej firmy urobiť stratovú a zarobiť na daniach.

„Do budúcnosti sa chceme ešte viac zamerať na finančné transakcie medzi prepojenými firmami, ktorými si české firmy znižujú daňové základy,“ uviedol šéf daňovej správy Martin Janeček.

Právnici firmy, ktorá mala dcéry v Česku, v Luxembursku a Holandsku, vymysleli komplikovanú reštrukturalizáciu skupiny prepojených spoločností, ovládaných dvoma fyzickými osobami. Schéma zahŕňa predaj podielov v českých firmách do Holandska, vznik pohľadávky, jej postúpenie do Luxemburska, prenesenie pohľadávky na úver a zlúčenie stratových firiem so ziskovými (viď schému nižšie).

Schéma podvodov

Výsledkom bolo, že česká firma odvádzala z úveru vysoké úroky za úver sesterskej firme v Luxembursku a doma vykazovala stratu. To všetko sa odohralo v roku 2008.

Finančný úrad v Humpolci na záležitosť prišiel pri kontrole v roku 2011. „Podnet na preverenie daňových povinností skupiny CTP vzišiel zo strany holandského správcu daní,“ uvádza sa v rozsudku NSS. Výsledkom bolo, že úrad firme znížil vykázanú stratu o 341 miliónov českých korún (neuznal jej úroky z úveru). CTP sa následne začala s finančným úradom súdiť. 

Podľa Petra Foldyna, odborníka finančnej správy na medzinárodné zdanenie, firma následne musela doplatiť desiatky miliónov korún na daniach a na penáloch. Presné číslo nepovedal. S ohľadom na výšku sumy by polícia zrejme mala prešetriť aj trestnú zodpovednosť manažérov za krátenie dane.

Finančná správa sa na prelievanie nezdanených ziskov do daňových rajov, pomocou transferových cien a finančných transakcií, sa začala vo zvýšenej miere sústrediť v roku 2014. Minulý rok spravila 800 kontrol zameraných na prevodné ceny, z ktorých vymerala dodatočnú daň z príjmu 450 miliónov českých korún (asi 16 653 713 eur). Za prvé mesiace tohto roka potom správa vymerala ďalších 500 miliónov korún ( viac ako 18,5 milióna eur). Odhaduje sa, že odvádzanie ziskov do daňových rajov znižuje výber daní až na 15 miliárd českých korún ročne.

Skupinu CTP spoluvlastní holandský podnikateľ Remon Voss. CTP má viac ako dva milióny štvorcových metrov skladov, čo znamená 36 percent všetkých prenajímateľných priemyselných plôch v Česku. Zo spoločnosti, so sídlom v Humpolci, to robí jednotku českého trhu. 

CTP bola pre svoj agresívny štýl v brandži často terčom kritiky. Napríklad keď sa Voss neúspešne snažil do juho-brnenskej priemyselnej zóny priviesť sklad Amazonu a pozemok, ktorý ešte zastupitelia k investícii neschválili, už začal povrchovo upravovať. V Hradci Králové potom nedávno CTP na čierno postavila dve priemyselné haly.

Okrem priemyselných nehnuteľností v poslednej dobe CTP veľa investuje aj do kancelárskych priestorov. Len v Brne v nedávnych rokoch postavila, či v blízkej dobe plánuje postaviť, desiatky tisíc štvorcových metrov kancelárií v širšom centre mesta.

01 - Modified: 2024-03-21 20:10:51 - Feat.: - Title: Ďalší čínsky developer má problém, teraz dlh v termíne nesplatila firma Radiance 02 - Modified: 2024-03-17 10:46:25 - Feat.: - Title: Developerská skupina CTP dosiahla na trhu s priemyselnými nehnuteľnosťami takmer pätinový podiel 03 - Modified: 2024-03-10 14:33:17 - Feat.: - Title: Čínska vláda stupňuje tlak na problémových developerov. Majú ísť do bankrotu 04 - Modified: 2024-02-26 12:31:24 - Feat.: - Title: Šéf Penta Real Estate v HNtelevízii: Trh sa výrazne rozhýbal v posledných troch mesiacoch. Čo prinieslo zlom? 05 - Modified: 2024-02-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Ceny novostavieb v Bratislave neklesajú, niektoré sa však stávajú dostupnejšími
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:05