StoryEditor

Veľký zlom v biznise s lacnými letenkami: Ryanair pridá do ponuky novinku

24.04.2016, 00:00
Autor:
Jan SůraJan Sůra
Doprava z miesta na miesto, žiadne prestupy. Základná kostra biznisu nízkonákladových aeroliniek teraz končí.

Najväčší dopravcu v odbore, írsky Ryanair, tento rok po prvýkrát začne cestujúcim ponúkať aj lety s prestupom. Súčasne sa dohodol s nórskou nízko nákladovou aerolinkou Norwegian, že jeho európske linky budú plniť jej diaľkové lety cez Atlantik, píše portál iDnes.cz.

Od leta začne Ryanair ponúkať skúšobné lety s prestupom na letisku Stansted a na hlavnom barcelonskom letisku El Prat.

V tomto biznise ide o zásadnú zmenu a potvrdenie toho, že netreba robiť veľké rozdiely medzi nízko nákladovými a klasickými aerolinkami. Lety s prestupom už ponúkajú iné nízko nákladové spoločnosti, napríklad Vueling, Eurowings alebo práve Norwegian. Teraz sa však do prestupov vrhá najväčší hráč v odvetví.

Šéf Ryanairu Michael O'Leary prvýkrát prehovoril o svojich plánoch na lety s prestupom v írskom denníka Irish Independent. Írsky dopravca chce využiť svoje bohaté siete aj na nie príliš využívané letiská, kam neexistuje veľa priamych spojení. Stansted je pre testovanie takýchto letov logickou voľbou, z londýnskeho letiska má najširšiu ponuku letov.

Prestupné lety si ľudia už teraz často zostavujú sami, na vlastnú päsť a musia sa spoliehať na to, že prvý let poletí včas. Kúpa prestupnej letenky by mala umožniť garantovaný prestup bez nutnosti prejsť v tranzitnom letisku opäť bezpečnosťou kontrolou. "Skúsime to na tri až šesť mesiacov a uvidíme, aký bude záujem," povedal O'Leary.

Firma navyše začne ponúkať takéto lety nielen na vlastné lety ale aj konkurencii. Na spolupráci sa už predbežne dohodla s nórskym dopravcom Norwegian, ktorý je jednou mála nízko nákladových aeroliniek, ktoré lietajú medzi Európou a Severnou Amerikou. O'Leary tvrdí, že si dokáže predstaviť spoluprácu aj s veľkými klasickými aerolinkami, ktorým by plnil diaľkové lety.

01 - Modified: 2024-04-15 11:35:32 - Feat.: - Title: Taliansky protimonopolný úrad vyšetruje Ryanair, ten podozrenia odmieta 02 - Modified: 2024-04-14 20:15:00 - Feat.: - Title: Aerolínie po iránskom útoku na Izrael obnovujú prevádzku 03 - Modified: 2024-04-03 11:34:46 - Feat.: - Title: hn 04 - Modified: 2024-03-21 08:37:10 - Feat.: - Title: Fantastická správa pre cestovateľov z východu Slovenska. Ryanair z Košíc spúšťa novú linku do milovanej destinácie Slovákov 05 - Modified: 2024-03-01 15:39:51 - Feat.: - Title: Ryanair zhoršil prognózu pre nový finančný rok pre meškajúce dodávky Boeingov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 11:31