Peter Pellegrini, Smer-SD
StoryEditor

Pellegrini: Ak to rozpočet dovolí, daň pre firmy môže klesať aj ďalej

24.04.2016, 12:56
Autor:
TASRTASR

V rozpočte treba nájsť rovnováhu medzi snahou o znižovanie daňového zaťaženia a financovaním priorít, na ktoré má smerovať viac peňazí, ako napríklad zdravotníctvo a školstvo. V súvislosti s plánmi novej vlády v oblasti verejných financií na to upozornil podpredseda vlády pre investície Peter Pellegrini (Smer-SD).

„Musíte hľadať balans. Preto sme sa dohodli, že v prvom kroku, o rok znížime daň z príjmov právnických osôb na 21 % s tým, že ak to rozpočtové podmienky dovolia, môže sa každý rok prehodnocovať, či tá daň môže klesať aj ďalšie roky. Myslím, že je to veľmi rozumné,“ uviedol v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike.

Pripomenul, že ďalší výpadok v rozpočte spôsobí zrušenie daňových licencií, ktoré je tiež v Programovom vyhlásení vlády (PVV). Ide podľa neho o dobré signály, že vláda chce pokračovať v zlepšovaní podnikateľského prostredia. Lákanie investícií však nie je len o sadzbe dane z príjmov, ale aj stabilite či bezpečnosti krajiny, zdôraznil Pellegrini. Dôkazom, že zahraniční podnikatelia SR dôverujú a krajine sa darí, je podľa neho napríklad získanie investície automobilky Jaguar.

Podľa poslanca opozičnej SaS Eugena Jurzycu automaticky neplatí, že pri znižovaní daní nebude mať vláda dosť peňazí na priority. „Nie je to také jednoduché, že ak menej vyberieme, musíme dať menej napríklad do školstva. Myslíme si, že je tam ešte možnosť zvýšiť efektívnosť verejnej správy a narábania s peniazmi,“ upozornil.

Opatrenia na zvyšovanie efektívnosti vo verejnom sektore podľa neho obsahuje aj predložené PVV, či už ide o projekt hodnoty za peniaze, alebo boj s korupciou. „Umožňujú získať peniaze na financovanie toho, čo vláda financovať má, a pritom môžu byť znížené aj dane,“ zdôraznil Jurzyca. Opozícia bude podľa neho určite tlačiť na zvyšovanie efektívnosti.

Pellegrini podľa vlastných slov nie je veľmi spokojný s úrovňou debaty o PVV, o ktorom parlament začal rokovať uplynulý týždeň. Aj keď niektorí opoziční poslanci prišli s konštruktívnou kritikou, časť opozície podľa neho len šíri nenávisť a ich vystúpenia nemajú vôbec nič s obsahom vládneho programu. Ten má primeranú štruktúru aj úroveň detailov, ktoré na začiatku svojho vládnutia môže kabinet predstaviť, myslí si podpredseda vlády.

S tým však Jurzyca nesúhlasí. Podľa neho je v PVV mnoho všeobecných viet, chýbajú napríklad konkrétnejšie opatrenia v oblasti zlepšovania podnikateľského prostredia. Pripustil, že niektorí opoziční poslanci sa vo svojich vystúpeniach venovali viac tomu, kto program predkladá, ako jeho obsahu. „Mne osobne sú bližšie diskusie, ktoré sa týkajú obsahu, ale za legitímne považujem aj tie druhé,“ konštatoval.

Ocenil by pritom viac vystúpení ministrov, ktorí by vysvetľovali svoje časti programu. Na to sa podľa Pellegriniho jednotliví šéfovia rezortov chystajú nasledujúci týždeň, kedy bude diskusia pokračovať, aby mohli reagovať na viaceré doteraz prezentované výhrady.

Podpisovanie výziev proti extrémizmu či iniciovanie povinných návštev školákov v Osvienčime je podľa Pellegriniho zjednodušené riešenie tohto problému. „V programovom vyhlásení je téma boja proti extrémizmu obsiahlejšia, musí ísť naprieč výchovou, vzdelávaním, nielen na školách, ale aj v rodinách a spoločnosti ako takej,“ myslí si. Zásadnú úlohu majú podľa neho aj médiá, a to tým, akou formou prezentujú a aký priestor poskytujú extrémistickým myšlienkam.

„Ukazuje, že nie je neskoro na boj proti extrémizmu, ten čas prichádza. Okrem extrémizmu rastú aj iné formy protisystémových tlakov, aj zo strany niektorých politických subjektov. Tých problémov je viac a nebude to jednoduché,“ reagoval Jurzyca.

01 - Modified: 2024-04-04 14:10:07 - Feat.: - Title: Rozpočtová rada počíta s infláciou pod tri percentá, očakáva vyšší rast ekonomiky 02 - Modified: 2024-03-17 14:16:37 - Feat.: - Title: Kováčik pre HN: Iba športový úspech dnes už sponzorom nestačí. Investičný dlh sme ešte nedobehli 03 - Modified: 2024-03-12 12:09:29 - Feat.: - Title: Kmotrík ml. pre HN: Vnímam, čo je najväčší problém Slovana. Musíme na tom zapracovať 04 - Modified: 2024-02-24 16:18:00 - Feat.: - Title: Drvivá väčšina spoločností nemá pripravené rozpočty na tento rok, môžu ušetriť na nákladoch 05 - Modified: 2024-02-10 07:57:00 - Feat.: - Title: Europarlament a členské krajiny Únie sa dohodli na reformách rozpočtových pravidiel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 17:01