Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
06.05.2016, 00:00

Lacné pečivo stráca kvalitné suroviny

Slovenskí pekári sa vraj musia prispôsobovať cenám, ktoré sú obchodné reťazce ochotné platiť za ich pekárenské výrobky.

Lacné pečivo stráca kvalitné suroviny
Zdroj: Flickr

Makové pečivo s minimálnym obsahom maku, oškvarkové pagáče bez oškvarkov alebo tvarohový koláč len jemne potretý tvarohom. V mnohých obchodných reťazcoch bežný štandard. Pekárov k takémuto šetreniu nútia ceny, za ktoré ich výrobky odkupujú obchodné reťazce. Tie sa však bránia. Podľa nich sú ceny výsledkom dohody.

Šetria na surovinách
Podľa predsedu Únie priemyselných pekárov Slavomíra Moravčíka sú ceny pekárenských výrobkov dlhodobo podhodnotené. Pekári preto hľadajú spôsoby, ako šetriť. Predseda Cechu pekárov a cukrárov západného Slovenska Vojtech Gottschall upozorňuje, že existujú náklady, na ktorých sa však šetriť nedá, ako energie, technologické vybavenie, obal výrobkov či dodržiavanie výrobnej praxe. „Priestor sa nachádza v surovinách,“ pripúšťa Gottschall. Moravčík spresňuje, že sa ochudobňujú nielen náplne napríklad v makových alebo orechových výrobkoch, ale aj iné suroviny. „Tam, kde sa dávalo plnotučné mlieko, sa dáva odstredené mlieko. Kde sa dávalo odstredené mlieko, nedáva sa nič,“ hovorí Moravčík.

Cena pekárskych výrobkov by mala byť taká, aby pokryla výrobné náklady, mysl

Nedozvedeli ste sa všetko?

Predplaťte si jeden z troch digitálnych balíkov a získajte neobmedzený prístup k digitálnemu obsahu s ktorým vám nič neunikne.

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.