Ilustračná snímkaStockExpert
StoryEditor

Košice „vyhnali“ IT giganta

11.05.2016, 00:00
Najväčší košický zamestnávateľ v segmente softvérového inžinierstva ponúkne do dvoch rokov v Poprade prácu minimálne stovke špecialistov.

Desaťtisíc k 8,5 tisíca. Taký je aktuálny pomer plánovaných a vytvorených pracovných miest v košickom klastri IT Valley. Z východoslovenskej metropoly sa v posledných rokoch stáva menšia obdoba amerického Silicon Valley. Rýchlu expanziu firiem v Košiciach však škrtí nedostatok ľudí.

Najväčší zamestnávateľ v segmente softvérového inžinierstva na východe Slovenska preto prácu vyváža do Popradu. „V tomto okamihu sa nachádzame v počiatočnej, testovacej fáze. Prebiehajú analytické procesy,“ hovorí pre HN konateľka spoločnosti Ness KE Zuzana Želinská.

Podľa zistení HN expanduje americko-izraelský globálny dodávateľ služieb a kompletných riešení v oblasti informačných technológií práve pod Tatry. Košičania dávajú dokopy základný 15-členný tím špecialistov, ktorý bude tvoriť odrazový mostík na vybudovanie popradskej pobočky Ness Košice Development Centra (Ness KDC). Zástupcovia firmy si v Poprade prezreli viaceré kancelárske priestory, do ktorých by sa jej nová pobočka mohla nasťahovať.

Zastavenie odchodu mozgov
Firma plánuje v Poprade do dvoch rokov celkovo vytvoriť 100 až 200 nových vysokošpecializovaných pracovných miest. Hľadať bude programátorov, vývojárov, developerov či testerov. „So spoločnosťou prebiehajú rokovania už viac ako rok. Na investícii nám veľmi záleží, pretože pôjde o miesta s vyššou pridanou hodnotou. Sľubujeme si od toho najmä zastavenie odlevu mladých vzdelaných ľudí z mesta,“ vraví viceprimátor Popradu Igor Wzoš.

Budúcnosť mesta vidí práve v rýchlo sa rozvíjajúcich informačných technológiách. Radnica chce preto lákať pod Tatry ďalšie podobné investície. Medzi prvé lastovičky v Poprade patrí európske vývojové centrum pre zhora plnené práčky spoločnosti Whirlpool. Kým pred 15 rokmi začínalo s piatimi inžiniermi, dnes v ňom pracuje 80 vývojárov. Popradčania sa podpísali aj pod viaceré patentované technológie amerického výrobcu bielej techniky.

IT špecialisti chýbajú
Šéf personálnej agentúry Active Personnel Solutions Rastislav Klempa vidí logiku takéhoto nápadu iba v prípade, že v Poprade vznikne škola zameraná na výchovu špecialistov pre sektor informačno-komunikačných technológií. „Toto je jediná cesta, ako získavať nových odborníkov, a platí to pre celé Slovensko. Mladí ľudia často študujú odbory, ktoré sú im nanič. Zameranie na informatizáciu im môže priniesť zaujímavú prácu a vyššie platové ohodnotenie,“ konštatuje Klempa.

Ten však nabaľovanie firiem podobné tomu z automobilového priemyslu po príchode Ness KDC pod Tatry neočakáva. V Poprade síce sídlia pobočky Katolíckej univerzity Ružomberok a Univerzity Mateja Bela z Banskej Bystrice, vysokoškolský diplom so špecializáciou na IT však neponúkajú. „Chceme to do budúcnosti zmeniť a rozšíriť možnosti vysokoškolského vzdelania o tieto odbory. Na všetko sú však potrebné financie, budeme hľadať riešenia,“ konštatuje Wzoš. Posledné aktivity popradskej samosprávy hovoria o snahe založiť mestské startupové centrum či naštartovať spoluprácu firiem so strednými školami pri aplikácii duálneho vzdelávania.

Či sa Košičanom podarí nájsť chýbajúcich odborníkov cez filiálku v inom regióne, to ukážu najbližšie letné mesiace. IT sektor na Slovensku i v Európe trpí veľkým hladom po ľudských zdrojoch. „Ľudí je žalostne málo, pracovný trh je v tomto smere poddimenzovaný. Firmy nerobia výber, ale doslova nábor a pri expanzii sa začínajú orientovať viac na východ Európy,“ tvrdí konzultant Klempa. O nedostatok pracovných príležitostí sa preto nemusia báť itečkári, ktorí vedia vyvíjať softvér, analyzovať dáta a technológiami zlepšiť biznis.

Už vlani v novembri sa v súvislosti s Popradom hovorilo o príchode veľkej firmy z IT biznisu. V kuloároch sa skloňoval názov americkej spoločnosti IBM. Tá má svoje pobočky v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach. Priekopník v mnohých oblastiach počítačového priemyslu však túto informáciu dementoval. „Spoločnosť IBM neplánuje otvoriť pobočku v Poprade,“ povedal vtedy pre HN manažér pre komunikáciu v IBM Slovensko Vladislav Doktor.

Firmy z IT Valley Košice rastú
Košické vývojové centrum Ness KDC patrí do skupiny slovenských investícií americko-izraelskej spoločnosti Ness Technologies. Po príchode na východ Slovenska v roku 2005 sa firma orientovala na poskytovanie špecializovaných vývojových služieb zákazníkom zo západnej Európy a zámoria. V súčasnosti Ness KDC spolupracuje na veľkých globálnych projektoch s deviatimi renomovanými zahraničnými klientmi – lídrami v oblastiach ako médiá a marketing, finančný sektor, automobilový priemysel, big data, telematika, energetika a doprava. Spoločnosť zamestnávajúca viac ako 425 zamestnancov má aktuálne otvorených 50 pracovných pozícií. Nedávno ohlásila expanziu i jedna z najväčších a najúspešnejších technologických spoločností sveta zo Silicon Valley. Americká spoločnosť Global Logic už okrem Košíc pôsobí aj v Žiline, kde pred dvomi mesiacmi kúpila poľskú firmu REC zamestnávajúcu 80 ľudí. Do roku 2018 Global Logic plánuje zvýšiť počet svojich zamestnancov na Slovensku zo súčasných 280 na viac ako 500.

Fakty o Ness KDC Košice
aktuálne zamestnáva viac ako 425 ľudí a hľadá ďalších 50
v Poprade má zamestnať 100 až 200 nových IT špecialistov
spolupracuje na veľkých globálnych projektoch s deviatimi renomovanými zahraničnými klientmi

01 - Modified: 2024-04-16 07:56:34 - Feat.: - Title: Z kancelárie výhľad na fabriky. Do Košíc mieri nové nákupné centrum, developer môže doplatiť na sivú lokalitu 02 - Modified: 2024-04-13 07:51:18 - Feat.: - Title: Vážna dopravná nehoda: V Košiciach sa zrazili dve autá, zranených je osem ľudí 03 - Modified: 2024-04-12 20:19:13 - Feat.: - Title: Sledovanie súkromných rozhovorov vládou je realitou. Americký zákon dáva moc tajným službám 04 - Modified: 2024-04-06 12:00:00 - Feat.: - Title: Vyvetraj si po voľbách hlavu. Skvelé miesta na výlet len na skok od Košíc 05 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Výhody a riziká AI a problém s tým, kto bude strážiť strážnikov? Hrozí, že ohlúpneme, tvrdí expert
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:24