Afganská armádaTASR/AP
StoryEditor

Afganská armáda je aj po naliatí miliárd v troskách, vojaci nemajú ani topánky

15.05.2016, 00:00
Afganskí vojaci často nemajú ani pevné topánky, v ktorých by vyrazili do boja. Prácu západných poradcov komplikuje všadeprítomná korupcia, málo síl aj nedostatok času.

Miliardy dolárov vynaložené na afganskú armádu vychádzajú po rokoch navnivoč. Afganskí vojaci sú napriek snahe NATO nedisciplinovaní a chýba im výkonnosť.

V afganskej armáde platí bezo zvyšku ľudová múdrosť, že prvý dojem robia topánky. Bezpečnostné zložky Afganistanu sú rovnako nesúrodé a otrhané ako ich obuv.

Keď sa regrúti na základni Shaheen pri treťom najväčšom afganskom meste Mazár-e Šaríf postavia do radu, dobrá obuv je vidieť len zriedka. Niektorí majú na nohách topánky ako z papiera, niektorým vidieť takmer celú pätu alebo špičku, zatiaľ čo iní majú topánky vhodné do hlbokého snehu a nie na štrkové cesty spaľované slnkom. Len niektorí šťastlivci majú tie isté dobre šité béžové topánky, ktoré nosí americká armáda, opisuje situáciu na základni web The Washington Post.

"Tieto keď zmoknú, tak nie sú vôbec pohodlné," ukazuje 21-ročný vojak Abdul Ali na svoje pokrčené čierne topánky. Zlý stav topánok afganskej armády ilustruje márnu snahu aliancie vybaviť Afgancov do boja. Napriek investovaným 68 miliardám dolárov (takmer 60 miliárd eur), ktoré Spojené štáty naliali do afganskej armády za posledných 14 rokov, nie sú tamojší vojaci stále ani poriadne oblečení.

Všade bujnie korupcia a vo funkciách sú nekompetentní ľudia. "Trvám na tom, že problémy afganských bezpečnostných zložiek pramenia zo 70 percent zo zlého vedenia," cituje generála Johna Campbella správa Špeciálneho generálneho inšpektora pre afganskú rekonštrukcii (SIGAR) predkladaná pravidelne americkému Kongresu.

Teraz sa aliancia snaží do krajiny dostať milión párov topánok, pričom časť objednávky zadávala už pred dvoma rokmi. V roku 2012 delegovalo NATO zodpovednosť za ošatenie armády do rúk afganskej vlády, ale korupcia urobila svoje: výstroj sa buď nekúpila alebo sa kúpila tá najlacnejšie a často zlá. Dorazili topánky, kde každá mala inú veľkosť, poškodená obuv a tiež tisíce párov armádnych kanád vo veľkosti 12 (zodpovedá slovenskej 46), pričom väčšina afganských vojakov nemá nohu väčší ako 10 (slovenská 44).

Vojakom chýba morálka i výkonnosť

Aj keď výdavky na topánky a uniformy sú len nepatrnou časťou výdavkov Spojených štátov a ďalších svetových mocností v Afganistane, ukazujú jasne na problémy, ktoré s vyzbrojením a vystrojením 200 tisíc afganských vojakov a 150 tisíc policajtov sú. V krajine by podľa SIGARu malo byť 352 tisíc vycvičených vojakov, ale aj napriek všetkým snahám sa nikdy nepodarilo takého čísla dosiahnuť. V skutočnosti vlastne Spojené štáty ani afganská strana netušia, koľko Afgancov pripravených k boju majú alebo čo vedia.

Afganská vláda pritom dáva do sektora bezpečnosti 15 percent HDP, čo je trikrát viac ako dávajú hociktoré západné veľmoci. Stredoázijská krajina čelí hrozbe Islamského štátu a narastajúcemu vplyvu Talibanu. Navyše s koncom roka príde o ďalšiu časť pomoci vojakov NATO a v krajine zostane len 5 500 mužov, ktorí majú mandát len ​​na výcvik. V minulosti pritom bolo aj obdobie, kedy mali Afganci podporu viac ako 130 tisíc vojakov z medzinárodného spoločenstva.

Podľa NATO by na výcvik potrebovali oveľa viac času. Bezpečnostným zložkám v Afganistane chýba morálka i výkonnosť. Islamistickému hnutiu Taliban sa tak podarilo zabrať vlani najväčší územný dŕžavy od roku 2001, straty na životoch v afganskej armáde boli vyššie než akýkoľvek rok trvania medzinárodnej misie a OSN zaznamenalo aj rekordný počet civilných obetí. O život prišlo najmenej 3545 civilistov a ďalších 7457 ich utrpelo zranenia.

Hlavný problém, ktorému západní velitelia čelia, je zmena myslenia afganských bezpečnostných síl. "Keď majú ísť do nejakej oblasti, tak prvá vec, čo urobia, je, že si postavia checkpoint. Od tej chvíle sú nehybní," popísal agentúre Reuters jeden z problémov americký podplukovník Jonathan Chung.

Korupcia a nekompetentnosť

Chung, ktorý velí poradcom v provincii Hilmand, sa snažil Afgancov naučiť všetko potrebné od bojovej taktiky po riadenie vozidiel. Učili sa ako sa starať o stroje, distribuovať materiál či likvidovať bomby. Niečo, čo im zostane a budú to schopní sami použiť v budúcnosti. Na príklade s topánkami je však vidieť, že na ceste za fungujúcou armádou stoja ešte mnohé prekážky.

Topánky prídu z USA do vojenských a policajných skladov v Afganistane. Odtiaľ ich majú afganskí úradníci distribuovať. Dohľad NATO je však len na niekoľkých základniach. Do kempu Shaheen tak napríklad dorazilo dvetisíc párov topánok, pričom polovica bola vo veľkosti 12. "Pritom my sme žiadne dvanástky nekupovali," hovorí Ken Watson, ktorý zabezpečuje základné fungovanie amerických jednotiek v Afganistane. Fakt, že sa do Shaheen nedostane nič z novej objednávky, potvrdzuje podozrenie, že Afganci pravdepodobne distribuujú minulé zásielky, ktoré sú už evidované ako stratené.

Je pravdepodobné, že koalícia sa tak bude musieť o výstroj Afgancov starať aj v budúcnosti. "Aspoň, že sú afganské bezpečnostné zložky schopné kupovať si a variť svoje jedlo, aj keď aj to je stále ešte financované od medzinárodného spoločenstva," uzatvára ironicky Watson.

01 - Modified: 2024-04-23 16:16:36 - Feat.: - Title: Súd Talibanu dal v Afganistane verejne zbičovať dvoch mužov odsúdených za lúpež 02 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 03 - Modified: 2024-04-23 12:54:25 - Feat.: - Title: Ani vojna, ani mier. Fínsko je pod silným ruským tlakom, východ krváca a krajina platí vysokú cenu 04 - Modified: 2024-04-23 16:00:00 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 05 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 19:08