Vysoké TatryPavol Funtál
StoryEditor

Teroristi „vyhnali“ Slovákov na hory

17.05.2016, 23:24
Teroristické útoky presvedčili Slovákov, aby dovolenkovali doma. Počet domácich návštevníkov stúpol na Slovensku o vyše 16 percent.

Teroristické útoky vo svete z tohto a minulého roka prekresľujú dovolenkové plány Slovákov. „Určite by som nešla na východ Turecka. Obavy mám aj z Istanbulu. Asi sa tiež vyhnem dovolenkovým plážam, ktoré dostali varovanie pred útokmi,“ prezrádza svoje obavy Diana Hložková z Košíc. V cestovaní chce pokračovať, oproti minulosti si však svoje destinácie už vyberá opatrnejšie.

Častejšie otázky Slovákov týkajúce sa bezpečnosti destinácií potvrdili aj zamestnanci cestovných kancelárií. Tie v snahe upokojiť zákazníkov posielajú do vybraných destinácií vlastných ľudí, ktorí osobne preverujú lokálnu bezpečnosť. V pravidelnom kontakte sú taktiež s miestnymi partnermi a ambasádami. „Radšej sme zrušili cesty do tureckých oblastí, ktoré sú neďaleko sýrskych hraníc. V Afrike sme sa začali vyhýbať regiónom, v ktorých môžu pôsobiť jednotlivé teroristické organizácie,“ hodnotí vplyv terorizmu na cestovný ruch spolumajiteľ spoznávacej cestovky Victory Travel Juraj Uvíra.

Prepad Turecka a Tuniska
Najväčší pokles záujmu hlásia cestovky o Tunisko a Turecko, ktoré v poslednom roku zažilo sériu teroristických útokov v najväčších mestách Istanbul a Ankara. „Pokles je viditeľný a hlásia ho aj letecké spoločnosti či tureckí hotelieri,“ potvrdil klesajúci trend marketingový manažér spoločnosti pelicantravel.com Patrik Vas.

Cestovná spoločnosť Satur hovorí o najväčšom prepade v prípade Tuniska. „Ceny dovoleniek do destinácií ako sú Egypt či Tunisko dosahovali svoje minimá už aj počas minuloročnej sezóny. Kým záujem o Egypt a Turecko sa postupne normalizuje, v prípade Tuniska nám záujem dovolenkárov ďalej klesá,“ informuje Eleonóra Fedorová, generálna riaditeľka cestovnej kancelárie Satur.

Zo zahraničných destinácií sa zvýšil záujem o Taliansko, grécke ostrovy, Kanárske ostrovy, Kapverdy či Dubaj. Za najväčšie prekvapenia v raste popularity označil Patrik Vas marocký Marrákeš a Omán.

Tatranci majú dôvod na radosť
Rekordné čísla v minulom roku zaznamenal cestovný ruch na Slovensku. Počet domácich návštevníkov medziročne stúpol o vyše 16 percent – na viac ako 2,6 milióna Slovákov. Ako jeden z hlavných dôvodov uvádza ekonomický analytik Jozef Orgonáš aktuálnu situáciu vo svete. „V blízkej budúcnosti určite neočakávam, že sa niečo zmení. Musela by sa najskôr zmeniť politická situácia daných krajín, ktoré sa stali politicky nestabilné a pre dovolenkárov nedôveryhodné. Slovákom sa zúžil výber, kam vycestovať, a situácia môže byť ešte horšia. Problémy by mohlo pocítiť aj Taliansko či iné krajiny na migračnej trase,“ hodnotí aktuálny stav cestovania za hranice Jozef Orgonáš.

Počet dovolenkárov na Slovensku bude narastať i v tomto roku. Takéto očakávania Slovenskej agentúry pre cestovný ruch pripúšťajú aj cestovné kancelárie či analytici. Čaká sa výraznejší príchod ľudí z Českej republiky, Poľska i Maďarska. Pre Slovákov sa čoraz populárnejšie stávajú Praha alebo Budapešť. Ľudia jednoducho radšej vycestujú do susednej krajiny ako do neistého Egypta či Tuniska.

Ako sa vlani vyvíjal cestovný ruch na Slovensku
počet turistov dosiahol rekordné číslo 4,3 milióna
asi 2,6 milióna bolo Slovákov, čo je nárast o 16 percent oproti roku 2014
zo zahraničia prišlo najviac Čechov – 508-tisíc
na druhom mieste skončili Poliaci s počtom 168-tisíc
tretích Nemcov sem dorazilo 158-tisíc

01 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 02 - Modified: 2024-04-14 17:45:00 - Feat.: - Title: Slováci si tvoria železnú rezervu, trojmesačné výdavky by z nej však pokryla menej než polovica 03 - Modified: 2024-04-11 07:36:18 - Feat.: - Title: Návštevnosť hotelov a penziónov vo februári medziročne vzrástla, viac ako polovicu tvorili domáci hostia 04 - Modified: 2024-04-11 14:31:29 - Feat.: - Title: Zahraniční turisti sa húfne vrátili na Slovensko, na rekord nechýbalo veľa 05 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:43