StoryEditor

Príchod firmy Uber zrazil ceny jasne nadol

27.05.2016, 00:00
Šéf výboru pre veci EÚ v estónskom parlamente a ekonomický expert Kalle Palling pre HN:

Do estónskeho parlamentu ste dostali návrh zákona o regulácii zdieľaných služieb, ako je napríklad Uber. Ak zákon prejde, stanete sa prvou krajinou EÚ, ktorá bude Uber a jemu podobné služby regulovať. Prečo je práve Estónsko v tomto smere tak popredu pred zvyškom Európy?
Ťažko mi je porovnávať, aká je momentálne situácia v iných krajinách. Môžem vám však povedať, ako to je v Estónsku. V našej krajine momentálne na trhu pôsobia zdieľané služby, ako je Uber alebo lokálna spoločnosť Taxify. Poskytujú služby, ktoré však v Estónsku nie sú zákonom regulované. Preto sme vo februári ako prvá krajina Európskej únie pripravili zákon, na základe ktorého sa zdieľané služby budú regulovať.

V akom štádiu je prijímanie tohto zákona?
Máme za sebou prvé počutie v parlamente a koncom tohto mesiaca sa chystá druhé počutie. Dúfame, že ešte do leta sa nám podarí zaviesť tento zákon do praxe. Dôvodom, prečo to robíme, je fakt, že spotrebitelia v Estónsku radi využívajú tieto typy služieb. Nechcú si volať taxíky telefónom. Radšej namiesto toho použijú svoj smartfón a vozidlo si zoženú pomocou neho. Nevidia rozdiel v tom, či ich odvezie klasický taxík, alebo iná služba. Pre klientov je podstatné to, akú cenu za odvoz zaplatia. A práve vďaka Uberu alebo Taxify išli tieto ceny výrazne nadol. Zároveň sa zlepšila kvalita služby. Naozaj nie je úplne bežné vo všetkých odvetviach, že dostanete oveľa vyššiu kvalitu za nižšiu cenu.

Na Slovensku, vo Francúzsku či v ďalších krajinách sveta sa konali protesty taxikárov proti Uberu. Tvrdia, že táto spoločnosť nespĺňa prísne pravidlá, ktoré musia dodržiavať oni. Predstavuje tak nekalú konkurenciu a ničí ich biznis. Kto má v tomto spore podľa vás pravdu?
Som presvedčený, že pravdu má vždy klient. Spotrebiteľ má právo vybrať si, či by chcel radšej využiť služby Uberu či Taxify, alebo si zavolať taxík. Takže je na zákazníkovi, aby sa rozhodol.

Prečo si myslíte, že budúcnosť biznisu patrí práve zdieľaným službám?
Pretože ľudia používajú smartfóny. V Estónsku sa 60 percent celej internetovej prevádzky vykonáva cez smartfóny. Už len toto číslo ukazuje, že digitálnym službám patrí budúcnosť. A neprináša to úžitok len občanom. Ešte viac z toho ťažia štáty. Ak sa v budúcnosti všetky transakcie uskutočnia digitálne, bude veľmi jednoduché ich zdaniť. Estónski daňoví experti už začali spolupracovať s hlavnou centrálou Uberu, aby vyvinuli celosvetový systém vyberania daní. V Estónsku to funguje už od februára. Všetci vodiči služby Uber môžu využiť toto riešenie a pomocou neho automaticky priznať dane. Je to jednoduché a zároveň to je prvý benefit pre štát.

Má to pre krajinu aj ďalšie výhody?
Dru...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:40