Francúzsko štrajkReuters
StoryEditor

Francúzski odborári vyzvali na ďalšie protesty, konať by sa mali aj počas ME

27.05.2016, 11:50
Autor:
ČTKČTK
Štrajky vo Francúzsku nepoľavujú, odborárom sa nepáči plánovaná zmena zákonníka práce.

Francúzske odbory dnes vyzvali k ďalšiemu rozšíreniu štrajkov a blokád, ktorými už niekoľko dní protestujú proti plánovanej reforme zákonníka práce. Informovala o tom agentúra AFP. Prezident François Hollande medzitým z Japonska odkázal, že za návrhom naďalej stojí, pretože je to "dobrá reforma".

"Každý deň musíme dať mobilizácii nový náboj," uviedli dnes odbory vo vyhlásení. Vo štvrtok sa protestných akcií podľa nich zúčastnilo po celej krajine 300 000 ľudí. Oficiálne odhady úradov hovoria o 153 000 protestujúcich.

Vláda od reformy neustúpi

Prezident Hollande, ktorý sa vo štvrtok a dnes zúčastnil summitu skupiny veľkých svetových ekonomík G7 v Japonsku, do Francúzska dnes odkázal, že od plánovanej reformy pracovného práva neustúpi, pretože ide o kvalitnú reformu.

Tvárou v tvár protestným akciám je podľa prezidenta prvoradou povinnosťou vlády zabezpečiť "dobré fungovanie hospodárstva". Dialóg s odbormi je naďalej možný, nesmie byť ale založený na ultimátách, dodal Hollande. Odbory si podľa neho nemôžu diktovať, "čo má a čo nemá byť zákonom".

Už vo štvrtok povedal francúzsky premiér Manuel Valls, že je ochotný rokovať o zmenách či zlepšeniach navrhovanej podoby zákona, jeho podstatu ale vláda meniť nemieni. Stiahnutie reformy je potom podľa neho úplne mimo diskusiu.

Pridali sa aj zamestnanci elektrární

Presadzovaná reforma má uľahčiť prijímanie a prepúšťanie zamestnancov. Vláda sa reformou snaží povzbudiť podniky k tvorbe nových pracovných miest, kritici však tvrdia, že umožní zamestnávateľom obchádzať práva zamestnancov.

Protesty sa okrem Paríža konajú v rade veľkých miest po celom Francúzsku vrátane Lyonu, Marseille či Rennes. Na 14. júna, kedy v Senáte začne debata o spornej norme, odbory zvolali veľkú celonárodnú manifestáciu do hlavného mesta. Protestné akcie by sa mali konať ale napríklad aj 10. júna, teda v deň začatia európskeho futbalového šampionátu, ktorý Francúzsko tento rok hostí.

Vo štvrtok sa k štrajku pripojili zamestnanci jadrových elektrární. Neplánované výpadky zasiahli najmenej 11 z 58 jadrových reaktorov vo Francúzsku.

V minulých dňoch štrajkov a blokád narušili i prevádzku šiestich z ôsmich francúzskych rafinérií a viedli k nedostatku pohonných hmôt vo veľkých častiach Francúzska vrátane Paríža. Podľa agentúry DPA bola vo štvrtok nedostatkom pohonných hmôt postihnutá každá piata čerpacia stanica v krajine. Francúzsko kvôli tomu začalo už v stredu po prvýkrát od roku 2010 využívať pohonné hmoty zo strategických zásob.

01 - Modified: 2024-04-19 15:16:56 - Feat.: - Title: Muž z iránskeho konzulátu vo Francúzsku mal vraj pri sebe iba atrapy granátov 02 - Modified: 2024-04-19 14:01:35 - Feat.: - Title: Vo Francúzsku zomrelo dievča, ktoré dostalo pre útok pri svojej škole infarkt 03 - Modified: 2024-04-18 14:51:33 - Feat.: - Title: Vo Francúzsku muž zaútočil nožom na dve dievčatá, ľahko ich zranil 04 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 05 - Modified: 2024-04-08 08:16:21 - Feat.: - Title: Koniec štrajkov na nemeckých letiskách. Pracovníci dostanú vyššie mzdy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:39