plzensky prazdroj pilsner urquellReuters
StoryEditor

Plzeňský Prazdroj je na predaj za štyri miliardy. Záujem má Heineken, Číňania aj Japonci

29.05.2016, 10:35
V súvislosti s predajom Plzeňského Prazdroja sa hovorí o rôznych investoroch, najčastejšie čínskych alebo japonských fondoch alebo veľkých pivovarníckych skupinách.

Česko čaká na najväčšiu transakciu za posledné roky. Plzeňský Prazdroj je k dispozicii a už sa o neho zaujímajú Heineken, Japonci aj Číňania. V českých rukách pravdepodobne neskončí - predajná suma je pre Čechov zrejme veľmi veľké sústo, píše portál iDNES.cz.

Konzumácia najrozšírenejších pív v Čechách bude možno už tento rok zarábať niekomu inému ako doteraz. Fúzia dvoch pivných celosvetových gigantov SABMiller a AB Inbev sa totiž výrazne dotkne aj najväčšieho hráča na českom trhu, Plzeňského Prazdroja. Ale inak, než sa pôvodne čakalo.

Európska komisia tento týždeň počas schvaľovania transakcie podmienila svoj súhlas tým, že časť pivovarov musí nanovo spojená firma predať. Medzi pivovary na predaj sa dostal aj Plzeňský Prazdroj.

Heineken by si polepšil

Podľa Tomáša Maiera z Prevádzkovo ekonomickej fakulty Českej poľnohospodárskej univerzity v Prahe českí zákazníci príliš neriešia, komu pivovar patrí. Takže z pohľadu domáceho dopytu vlastník nehrá rolu.

Maier však nezvýhodňuje fondy, ale vsádza skôr na jedného priameho konkurenta - holandský Heineken. Ten v Česku pôsobí, ale s dvanástimi percentami trhu je len tretí v poradí.

"Ich stratégiou je byť na trhoch, kde sú prítomní, jednotkou alebo dvojkou," vysvetľuje Maier, prečo by mohol mať majiteľ Krušovíc či Starobrna záujem. Kúpou by Heineken získal 55 percent na trhu a mohol by mať tiež problém so schvaľovaním celej transakcie. Heineken na otázky k prípadnému záujmu nereagoval.

Záujem z Číny či Japonska

Niekdajší šéf Českomoravského zväzu pivovarov a sladovní vidí možný záujem u japonských alebo čínskych firiem. "Firma Asahi už tu vyrába roky v Staroprameni v licencii Asahi Super Dry pre Európu, k tomu by mohlo dôjsť," hovorí Veselý. Ďalším variantom by potom bola japonská skupina Kirin. Japonci by sa podľa analytika k českému pivu správali podobne ako súčasný vlastník SABMiller, teda ako k "rodinnému striebru".

Pre predaj fondom hovorí aj to, že majitelia sa budú snažiť predať balík pivovarov celý. Iné pivovary by o neho určite mali záujem, ale zrejme narazia na protimonopolných úradoch.

Ani v prípade fondov si však Maier nemyslí, že opustením veľkej pivovarníckej skupiny príde Prazdroj o možnosť distribúcie do iných krajín práve cez veľkú skupinu. "Je bežné, že niektoré značky predáva konkurencia. Príkladom je Stella Artois, ktorá síce patrí AB Inbev, ale v Česku ju varí Staropramen," dodal Maier.

Česko už predaj veľkého pivovaru do rúk fondov zažilo. Pred časom Inbev predal Pivovary Staropramen fondom, po dvoch rokoch si ich kúpila pivovarnícka spoločnosť Molson Coors. Fondy na transakcii veľmi dobre zarobili.

SABMiller sa podľa rozhodnutia musí zbaviť balíka pivovarov v strednej a východnej Európe, ide ešte o slovenský Topvar, rumunský Ursus, maďarský Dreher a poľské pivovary Kompania Pivowarska.

Trúfnuť by si mohol Kellner

Na trhu sa síce špekuluje aj o záujemcoch z tuzemska, napríklad v tandeme s čínskym kapitálom, ale šanca, že "Plzeň" skončí v českých rukách, je prakticky nulová.

Navrhnutý predajný balík má totiž hodnotu asi štyroch miliárd eur. Takáto suma je príliš veľké sústo pre všetky tuzemské investičné celky. Zrejme by nepomohla ani výrazná asistencia bánk. Európska komisia povoľuje predať balík maximálne na dva diely.

Teoreticky by sa o to mohol pokúsiť snáď jedine Petr Kellner, najbohatší Čech, a jeho skupina PPF. Ten pred tromi rokmi kúpil za 64 miliárd korún väčšinový podiel v operátorovi O2. Bol to vôbec jeho najväčší nákup v živote. Že by si svoje maximum vylepšil práve v pivnom biznise, nie je príliš pravdepodobné.

Pre záujemcov o celý balík je najatraktívnejší práve Plzeňský Prazdroj, ktorý SABMiller ovláda od roku 2001 a firme odvtedy dobre zarába. Len vlani firma poslala majiteľom dividendu vo výške 140 miliónov eur.

01 - Modified: 2024-04-23 07:59:43 - Feat.: - Title: Čínska provincia Kuang-tung očakáva storočné záplavy 02 - Modified: 2024-04-23 07:05:30 - Feat.: - Title: Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu 03 - Modified: 2024-04-23 05:31:01 - Feat.: - Title: Čína odmietla obvinenia zo špionáže v Nemecku 04 - Modified: 2024-04-22 14:45:46 - Feat.: - Title: Britská polícia obvinila dvoch mužov zo špionáže pre Čínu. Súd ich čaká už dnes 05 - Modified: 2024-04-23 05:30:00 - Feat.: - Title: Nudný telefón bojuje proti závislosti na smartfónoch pitím piva
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 10:37