StoryEditor

Megaprojekt v srdci Afriky zhltne 90 miliárd eur, vybudujú ho Číňania

11.06.2016, 11:45
Autor:
ertert

V Demokratickej republike Kongo v nasledujúcich rokoch vyrastie najväčšia sústava vodných priehrad na svete. V čase dokončenia by mala produkovať až 40 percent všetkej elektrickej energie v Afrike. Projekt však nemá riadny posudok vplyvov na životné prostredie a o domov kvôli nemu prídu desaťtisíce ľudí.

Výkon 20 jadrových elektrární

Výstavba priehrady Inga 3 by mala začať v priebehu niekoľkých mesiacov. Projekt, ktorý počíta aj s vybudovaním vodnej elektrárne s výkonom 4800 MW (to je zhruba trinásťkrát viac než výkon Orlíka), by mal vyjsť 14 miliárd dolárov (12,5 miliardy eur). Aktuálne už na rieke Kongo stoja dve priehrady - Inga 1 a Inga 2, ktoré majú celkový výkon okolo 1800 MW.

Tým však výstavba v srdci Afriky nekončí. Projekt by mal vyvrcholiť vybudovaním gigantickej priehrady Grand Inga. Ambiciózne vodné diela celkom zhltnú 100 miliárd dolárov (takmer 90 miliárd eur) a výsledný výkon elektrární by mal byť cez 45 000 MW, teda dvojnásobok kapacity čínskej sústavy elektrární a priehrad Tri rokliny, píše server The Guardian. Výkon možno podľa autorov projektu prirovnať k produkcii 20 veľkých jadrových elektrární (na schému štvorice priehrad sa môžete pozrieť tu).

Výstavba priehrad v Kongu je v príprave mnoho rokov a dlhý čas tiež čelí kritike ochrancov prírody a bojovníkov za ľudské práva. Podľa mimovládnej organizácie International Rivers môže projekt na rieke Kongo odporovať medzinárodnej legislatíve pre výstavbu veľkých priehrad.

Riaditeľ International Rivers Peter Bosshard uviedol, že autori projektu úplne prehliadajú dopady na životné prostredie, najmä zásoby rýb na rieke Kongo. Pripomína tiež, že počas výstavby priehrady Inga 3 o domov príde 35 tisíc ľudí, v nasledujúcich rokoch sa bude musieť sťahovať ďalších 25 tisíc.

Nedostatky v projekte a čínsky vplyv

Vedúci projektu Bruno Kapandji v rozhovore s International Rivers pripustil, že štúdia dopadov na životné prostredie nebude do začatia výstavby úplne dokončená. "Museli sme sa rozhodnúť. Ľuďom chýba elektrina. Dali sme si preto za úlohu, že im elektrinu dodáme," tvrdí Kapandji. Projekt Inga 3 je podľa neho jedinou možnosťou, ako vyriešiť energetické problémy Konga.

Prebytočnú energiu podľa neho krajina môže vyvážať. "Ceny komodít klesajú, potrebujeme tvoriť zisky. Ak budeme mať dostatok elektrickej energie ako Kanada alebo Uruguaj, nemusíme sa báť žiadnych problémov," vysvetľuje.

Vláda Demokratickej republiky Kongo sa s výstavbou priehrad ponáhľa aj kvôli tomu, že už od roku 2021 musí podľa platných zmlúv dodávať elektrinu do Juhoafrickej republiky. Zložitú výstavbu by mali mať na starosti dve veľké firmy z Číny, ktoré sa špecializujú na priehrady. Práce by mali podľa plánov začať v novembri tohto roku.

Otázkou však zostáva, či sa výstavba kvôli zdĺhavým sporom neoneskorí. Projekt totiž podľa International Rivers stále neprešiel posudzovaním vplyvov na životné prostredie EIA, nespĺňa normy Svetovej banky a je v rozpore aj s legislatívou, ktorou sa riadia čínske stavebné firmy pri pôsobení v zahraničí.

Čínska vláda totiž pred rokmi inštruovala svoje stavebné firmy, aby neparticipovali na zahraničných projektoch v prípade, že neprešli posúdením vplyvov na životné prostredie. Kapandji však argumentuje tým, že základné posúdenie už prebehlo a neukázalo na žiadne významné dopady na prírodu či ľudí žijúcich v mieste plánovanej výstavby. Posúdenie podľa platnej legislatívy je podľa neho len otázkou času.

01 - Modified: 2024-04-12 20:45:46 - Feat.: - Title: Počet obetí výbuchu vodnej elektrárne na severe Talianska stúpol na sedem 02 - Modified: 2024-04-11 08:08:29 - Feat.: - Title: Rusko sa zameralo na veľké ukrajinské elektrárne. Zmenilo však stratégiu, cieľom je totálna deštrukcia 03 - Modified: 2024-04-10 09:43:44 - Feat.: - Title: Po explózii vo vodnej elektrárni v Taliansku pokračuje pátranie po nezvestných 04 - Modified: 2024-04-09 17:16:52 - Feat.: - Title: Po výbuchu vo vodnej elektrárni v Taliansku hlásia už troch mŕtvych, ďalší sú nezvestní 05 - Modified: 2024-04-07 16:55:03 - Feat.: - Title: V Kongu zabíjali ozbrojenci. Pri útoku na východe krajiny prišlo o život najmenej 25 ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 08:58