tsipras putinReuters
StoryEditor

Fraška o záchrane Grécka sa opakuje, Putin v zákulisí trasie mešcom

02.06.2016, 18:18
V Grécku sa rozohráva ďalší akt divadelného predstavenia, ktorého scenár už dobre poznáme z minulosti.

Hlavné úlohy v ňom hrajú grécki ministri z ľavicovej strany Syriza a finančníci z Európskej centrálnej banky a medzinárodných inštitúcií. Tí sa zadlženej krajine chystajú poskytnúť ďalších viac ako 10 miliárd eur len vtedy, ak Gréci sklonia hlavu a zaviažu sa k dodatočným škrtom.

Kabinetu, ktorý zadlženú krajinu riadi, sa do toho veľmi nechce. Tamojší minister financií Euklidis Tsakalotos veriteľom napísal, že niektoré ich požiadavky sa nedajú splniť. Ide hlavne o penzie. Gréci už kvôli ich plánovanému zoškrtaniu niekoľkokrát vyšli do ulíc. Veritelia navyše požadujú aj ďalší rozpredaj štátneho majetku.

Prísun čerstvých peňazí je pritom pre Atény kľúčový, krajina musí v júli splatiť časť starších dlhov.

Ruské vábenie

V rovnakej chvíli sa na javisku zjavuje ruský prezident Vladimir Putin, ktorý pred týždňom Grécko, ako tento rok prvú únijnú krajinu, navštívil. A sľubuje, že pomôže zadlženej krajine postaviť sa na nohy. Už začal tým, že do Grécka a na jeho ostrovy "posiela" ruských turistov, ktorí rýchlo nahradzujú Európanov, ktorých záujem o helénsku dovolenku upadá.

Rusi však prejavili záujem aj o kľúčové podniky, napríklad o železničnú spoločnosť Trainose či strategický prístav v Solúne. "Musíme pretaviť naše dobré vzťahy a vzájomné porozumenie medzi našimi národmi do skutočných ekonomických výsledkov," povedal Putin.

Ekonomika je v recesii

Grékom sa totiž darí stále horšie. Ekonomika sa potáca, podľa čerstvých štatistík sa v prvom štvrťroku prepadla medziročne o 1,4 percenta. Oživenie v roku 2014, kedy ekonomika stúpla zhruba o pol percenta, dala Grékom len krátku nádej.

A vyhliadky na zlepšenie nikde, napríklad ich útraty v obchodoch klesajú každý mesiac zhruba štvorpercentným tempom už takmer rok.

Volebné víťazstvo Syrizy pod vedením Alexisa Tsiprasa spolu s odďaľovaním dohody s medzinárodnými veriteľmi a niekoľko týždňov uzavretými bankami uvrhlo krajinu späť do recesie. A ako sa zdá, liečba, ktorú krajine ordinujú medzinárodné inštitúcie, zatiaľ príliš nezaberá.

Euro stráca na podpore

Hoci sa napríklad neustále dvíhajú dane, do štátnej pokladnice priteká menej a menej. Podľa údajov Medzinárodného menového fondu vymohol vlani daňový úrad z každého eura len 45 centov. A viac ako polovica gréckych domácností neplatí z príjmov vôbec žiadne dane.

Kvôli prehlbujúcim sa problémom tiež v krajine rýchlo klesá počet priaznivcov eura.

01 - Modified: 2024-04-24 21:48:19 - Feat.: - Title: Krajne pravicová strana Sparťania nesmie kandidovať v eurovoľbách v Grécku 02 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 03 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 00:09