StoryEditor

Darovanie potravín po dátume trvanlivosti problém plytvania nerieši, myslia si potravinári

09.06.2016, 14:59
Autor:
TASRTASR
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora preferuje darovanie potravín do Potravinovej banky.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) nesúhlasí s darovaním potravín na charitu po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti (DMT). SPPK zároveň tvrdí, že darovanie takýchto potravín nevyrieši problém plytvania. Uviedla to hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

Podľa ústredného riaditeľa SPPK Jozefa Artima na Slovensku už existuje spôsob ako dostať potraviny tesne pred uplynutím DTM k ľuďom v zlej sociálnej situácii. Obchod ho však patrične nevyužíva. "Na Slovensku pritom máme možnosť a motiváciu na darovanie potravín," zdôraznil.

Darovanie je výhodnejšie ako likvidovanie

Podnikateľ, ktorý nakúpil potraviny so stanovenou trvanlivosťou, podľa SPPK môže sumu, za ktorú tovar nakúpil, zahrnúť do daňových výdavkov pri jeho vyradení z dôvodu uplynutia DMT. Darovanie potravín pred uplynutím DMT Potravinovej banke Slovenska je pre obchod určite ekonomicky výhodnejšie ako potraviny po jeho uplynutí likvidovať.

Veľkým pozitívom existujúcej legislatívy je podľa komory aj skutočnosť, že darované potraviny sa k ľuďom v zlej situácii dostanú ešte pred uplynutím DMT. Vtedy má spotrebiteľ viac času na to, aby potravinu skonzumoval ešte keď je zachovaná jej chuť, vôňa, farba, textúra a výživové parametre.

Krajiny ako napríklad Česko, kde je povolené darovanie a predaj potravín po DMT, potraviny predávajú aj niekoľko rokov po tomto dátume a skúsenosti nie sú len pozitívne.

Hodnota darovaných potravín stúpa

Podľa verejne dostupných údajov Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) darovali najväčšie obchodné reťazce pôsobiace na Slovensku v roku 2013 na charitu potraviny v hodnote približne 425 000 eur a v roku 2014 to už bolo približne 905 000 eur.

"Prečo reťazce naplno nevyužili možnosť darovania potravín a súčasne v rovnakom období spoločne zlikvidovali tony potravín na druhý deň po uplynutí DMT? Iba v roku 2014 to bolo vo viac ako päťnásobnej hodnote, za 5,06 milióna eur a vždy išlo o trvanlivé potraviny ako múka, cestoviny, strukoviny, cukrovinky, čokoládové výrobky, oleje, konzervy, nápoje, med a mnohé ďalšie. Odhadujeme, že ročne musia byť na Slovensku zlikvidované potraviny v hodnote 20 až 30 miliónov eur," zdôraznila Holéciová.

"Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora sa preto pýta, či bude prínosom pre občanov Slovenska povolenie darovania potravín po DMT, alebo sa staneme smetiskom Európy pre predaj starých 'bezpečných' potravín," dodala.

01 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 02 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 03 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 04 - Modified: 2024-04-11 09:01:14 - Feat.: - Title: Sto rokov rybích lahôdok zo Žiliny 05 - Modified: 2024-04-03 11:19:10 - Feat.: - Title: Dvaja Matovičovi poslanci sa vybrali na nákup do Poľska. Potraviny sú u nás o 50 percent drahšie, tvrdia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:51