StoryEditor

Venezuela je na dne. Policajná brutalita, nepokoje a nedostatok jedla tlačia krajinu ku kolapsu

10.06.2016, 15:28
Autor:
rdurdu
Juhoamerická krajina sa prepadáva do čoraz väčšej ekonomickej mizérie.

Shirly Delgadová stojí každý deň pred rozhodnutím - raňajky, obed alebo večera? Jedno z jedál musí vynechať, ak chce, aby jej deti mali tri jedlá denne. "Odkladám raňajky tak dlho, ako sa to dá. Namiesto toho, aby som ich pripravila skoro, podávam ich okolo desiatej, jedenástej, aby sa kryli s časom na obed. Ak mám obed, nemám raňajky. Je to buď-alebo."

Rodina žije v La Pastora, v chudobnej oblasti západného Caracasu. Denne tam stojí v radách pred miestnym obchodom, aby videla, čo môže získať. Veľa toho ale nie je. Jej štvorročné dieťa nepilo mlieko už mesiace. Informáciu priniesol server BusinessInsider.com.

Venezuelská ekonomická kríza, poznačená veľkou infláciou a chronickým nedostatkom tovaru, sa tento rok ešte zhoršila pre nepokoje spôsobené nedostatkom jedla. Niektoré vznikli z radov, v ktorých občania Venezuely čakajú na dotované jedlo. Iné vznikli útokmi na kamióny s jedlom či obchody.

Slzný plyn a hlad

Reakcie polície, zdá sa, sú čoraz viac extrémne. Jenny Ortizová zomrela na následky zranení, ktoré jej spôsobila polícia, keď začala strieľať do davu ľudí, ktorí sa chceli dostať do vládneho skladu v meste San Cristóbal na hranici s Kolumbiou. Lokálne správy uvádzajú, že 42-ročná Ortizová bola bezpečnostnými zložkami strelená do tváre, keď hľadala múku a cukor.

Prezident Nicolás Maduro obviňuje z úbohej ekonomickej situácie bohatých Venezuelčanov, ktorých majú podporovať cudzí imperialisti. Avšak ako sa kríza prehlbuje a trpezlivosť dochádza, čoraz menej ľudí súhlasí s týmto argumentom a opozícia sa pokúša o referendum, ktoré by Madura odvolalo.

Polícia používa slzný plyn na rozohnanie protestov v centre Caracasu, len pár ulíc od prezidentského sídla. "Sme hladní", kričia. "Chceme jedlo." Podľa výskumu nedostáva 12 percent detí z miest dostatok jedla. Číslo narastie na 19 percent, ak ide o menšie mestá. A dokonca až 27 percent detí z dedín nemá dostatočný prístup k jedlu.

Vládny program, ktorý deťom v školách poskytuje bezplatné raňajky a obed, dáva mnohým rodinám istotu, že deti dostanú najesť. Avšak, niektoré školy už oznámili, že program pokračovať nebude.

"Matky nemajú jedlo a preto deti radšej nechajú spať doma"

Maryeni, obyvateľka chudobnej časti Caracasu, hovorí, že nechá svoje päťročné dieťa doma, keď si nemôže dovoliť nabaliť mu desiatu. "Nemám žiadne peniaze", hovorí. "Čo z týchto detí vyrastie, keď sú hladné a bez vzdelania?" pýta sa.

Asociácia pre jedlo a výživu úzko spolupracuje so školami a desaťročia monitoruje výživové hodnoty v krajine. Odhaduje, že 25 až 30 percent detí nechodí do školy.

"Existujú medzery v distribúcii a školy dostávajú jedlo dotované štátom. Ak ho nedostanú, školy nedokážu naplniť svoj výživový program" uviedla Maritza Landaeta de Jimenéz, doktorka z asociácie. "Matky nemajú jedlo a preto deti radšej nechajú spať doma." Zároveň tvrdí, že situácia sa naďalej zhoršuje.

Nedostatok kalórii nie je jediným problémom. Jedna štúdia uvádza, že zvierací proteín sa stal "luxusným jedlom". 43 percent Venezuelčanov si môže dovoliť jesť mliečne produkty, 25 percent si môže kúpiť vajcia a 29 percent ovocie.

Prepad importu viac ako o polovicu

Jeden z posledných pokusov vlády, ako riešiť problém, je tvorba miestnych výborov, ktoré idú z domu do domu a občanom dávajú balíky základného jedla - ryžu, mlieko, olej, cukor a kukuričnú múku. Táto služba však pokrýva len časť populácie.

Medzitým obvinil prezident Maduro súkromný sektor z vedenia ekonomickej vojny a súkromný sektor naopak obvinil vládu z neschopnosti a skorumpovanosti. Výrobný sektor venezuelskej ekonomiky pracuje len na 42 percent jeho kapacity, odhaduje priemyselná komora krajiny, čo má za následok nedostatočný prístup k cudzím menám na nákup materiálov.

Taktiež import výrazne klesol. Minister obchodu Abad povedal pre Reuters, že sa prepadol o 60 percent v porovnaní s rokom 2015. S poklesom importu súvisí aj nedostatok tovarov v obchodoch. Luis Vicente León, analytik agentúry Datanálisis tvrdí, že v Caracase sa nedá získať 83 percent produktov. A to je metropola najlepšie zásobovaným mestom v krajine.

30-ročná Nena, čakajúca v rade pred obchodom, jedla z rovnakého taniera s jej partnerom a ich tromi deťmi. "Jednoducho nie je dostatok jedla pre všetkých," uzatvára.

01 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 02 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 03 - Modified: 2024-04-12 15:44:28 - Feat.: - Title: V západnej a strednej Afrike čelí hrozbe hladu takmer 55 miliónov ľudí, tvrdí OSN 04 - Modified: 2024-04-04 07:31:47 - Feat.: - Title: Maduro obvinil USA z budovania tajných základní v regióne Esequiba, na ktorý si Venezuela robí nárok 05 - Modified: 2024-03-31 11:00:00 - Feat.: - Title: Príbeh ako z filmu Terminál. Muž býval mesiace na letisku: Z dôchodku si nedokázal zaplatiť podnájom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 17:22