SportisimoReuters
StoryEditor

Bývalí žraloci z Penty sa vrhli na známu sieť

13.06.2016, 00:00
Sieť Sportisimo si už od vlaňajška hľadá investora. Horúcim kandidátom má byť Martin Kúšik.

Po Jozefovi Špirkovi, ktorý je novým investorom Carrefouru, sa do vôd maloobchodu púšťa ďalší expartner Penty. Martin Kúšik sa má zaujímať o predajcu športových potrieb Sportisimo. Sieť si už od konca minulého roka hľadá investora, a práve bývalý „penťák“ mal jej majiteľom predložiť lákavú ponuku. Konkurentov, ktorí okolo reťazca krúžili, bolo pritom viacero.

Dobrá ponuka
Sportisimo je prosperujúci biznis. Sieť vybudovali vietnamskí podnikatelia s českým pasom Don Hong Son a Thai Ngoc Nguyen a urobili z neho českú jednotkou medzi športovými obchodmi. Rozrástli sa aj do ďalších krajín vrátane Slovenska, kde prevádzkujú 29 obchodov. Vlani sa však rozhodli nájsť pre značku nového investora. Medzi favoritov sa pasovali európske investičné fondy Mid Europa Partners a Enterprise Investors. „V súlade s našou politikou nebudeme komentovať fámy a špekulácie o našich predpokladaných investičných aktivitách,“ uvádza pre HN Anna Czywczynska, PR konzultantka fondu Enterprise Investors.

Podľa najnovších informácií sa však najďalej v snahách získať reťazec dostal slovenský finančník, ktorý mal aktuálne vyradiť zvyšných konkurentov z hry. „Prejavil najväčší záujem, predbežne ponúkol najvyššiu cenu a zaistil si exkluzivitu v rokovaní,“ povedal zdroj denníka MF Dnes, podľa ktorého to znamená, že firma rokuje výhradne s Martinom Kúšikom. K podpisu zmluvy však ešte nemusí dôjsť, pretože rokovania stále prebiehajú a Kúšikov tím si údajne žiada čoraz viac informácií o jej ekonomike. Skupina Sportisimo pritom hlásila medziročný nárast tržieb o dvadsať percent na viac ako päť miliárd českých korún. Na Slovensku jej v roku 2014 vzrástli tržby takmer o polovicu na viac ako 32 miliónov eur so ziskom na úrovni viac ako 1,2 milióna eur.

Hľadá investície
Martin Kúšik pritom skúsenosti s retailom má. Nazbieral ich práve v Pente, ktorú pomáhal zakladať a v ktorej rozvíjal sieť lekární Dr. Max či stávkových kancelárií Fortuna. V roku 2013 sa však s finančníkmi rozlúčil a založil rodinný investičný fond Odyssey 44. Ten sa chce zameriavať na investície do podnikov s perspektívou dlhodobého rastu. „Investujeme do podnikov v Českej a Slovenskej republike. Minimálna výška investície je 20 miliónov eur vlastného kapitálu,“ píše spoločnosť na svojej stránke. To, či Sportisimo spĺňa tieto kritériá, však nechce komentovať. „Nebudeme sa k tomu vyjadrovať,“ znie oficiálne stanovisko spoločnosti pre HN. Podobne odpovedá aj riaditeľka nákupu a marketingu Sportisima Martina Kudláčková.

Podľa odborníka by však príchod takéhoto investora znamenal veľký impulz pre firmu i smerovanie jej ďalšej stratégie. „Určite to neznamená, že by teraz bola situácia zlá, ale rozhodne to môže vniesť nový uhol pohľadu na riadenie firmy,“ myslí si analytik spoločnosti Home Credit Michal Kozub. Zatiaľ nie je isté, aká časť spoločnosti sa predá. Spočiatku sa hovorilo o tom, že majitelia preferujú vstup investora, predajný katalóg od Českej sporiteľne však hovorí o predaji celej spoločnosti a jej pobočiek na Slovensku, v Poľsku a Rumunsku.

Zaujímavý biznis
Ešte len minulý týždeň potvrdil ďalší expartner Penty Jozef Špirko, že chce investovať a oživiť reťazec piatich hypermarketov Carrefour, ktorý je momentálne v reštrukturalizácii. Maloobchod môže byť pre finančníkov lákavý aj vďaka tomu, že ide o silnú súčasť ekonomiky. „Ale každá z transakcií je diametrálne odlišná. Zatiaľ čo prvá pôsobí pomerne konzervatívne, druhá je, naopak, stávkou na riziko, samozrejme, s potenciálom veľkého zhodnotenia,“ pokračuje Michal Kozub s tým, že práve biznis s potravinami nie je kvôli konkurencii medzinárodných reťazcov jednoduchý a nebude ľahké sa v ňom presadiť.

Retail, do ktorého investuje Penta a jej bývalí členovia

Penta
Dr. Max –
lekárenská sieť pôsobiaca na Slovensku, v Česku i Poľsku, prevádzkuje viac ako 900 lekární.

Iglotex –
poľský výrobca a distribútor mrazených potravín a zmrzliny.

Fortuna
– prevádzkovateľ kurzových stávok na Slovensku, v Česku a Poľsku.

EM&F Group – distribútor mediálnych a zábavných produktov, ako aj oblečenia, obuvi, hračiek a výrobkov pre deti.

Žabka – maloobchodná sieť s potravinami v Česku a Poľsku. Penta predala českú Žabku Tescu a poľskú Zabku
prevzal private equity fond Mid Europa Partners.

Jozef Špirko
Ozeta
– sieť 23 predajní pánskych a dámskych odevov.

Otto Berg – sieť štyroch predajní s pánskou módou.

Carrefour – reťazec piatich hypermarketov.

Martin Kúšik
sa má zaujímať o Sportisimo, sieť so športovými potrebami, ktorá má viac ako 120 predajní v Česku, Poľsku, Rumunsku a na Slovensku.

01 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Riaditeľ Nestlé pre HN: Zvýšeniu cien sa nevyhneme ani my. S vybranými produktmi sme sa museli rozlúčiť 02 - Modified: 2024-04-09 14:14:33 - Feat.: - Title: Penta sa teší z druhého najvyšieho medziročného zisku vo svojej histórii. Má plány pre ďalší rast 03 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 04 - Modified: 2024-04-05 13:13:55 - Feat.: - Title: Ľudia sa po inflačnej kríze pustili do nákupov. Výrazné nárasty hlásia e-shopy aj hypermarkety 05 - Modified: 2024-04-02 13:00:15 - Feat.: - Title: Najbohatším Slovákom už nie je Chrenko. Forbes vydal rebríček svetových miliardárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 08:57