Reuters
StoryEditor

Hladní Venezuelci rabujú obchody, obetí nepokojov pribúda

15.06.2016, 11:15
Autor:
ČTKČTK
Ekonomickou krízou drvená Venezuela sa otriasa. Hladné nepokoje a rabovanie obchodov si vyžiadali už štyri obete, ďalšie desiatky ľudí bolo ranených.

Už štvrtou obeťou nepokojov sa stal muž v prístavnom meste Cumana na severovýchode Venezuely. Ďalších 27 ľudí bolo zranených. Podľa mestských činiteľov sa rabovalo na viacerých miestach zároveň, a ľudia napadli viac ako 100 podnikov.

Prokuratúra pritom už vyšetruje sobotňajšu smrť 21-ročného muža vo východovenezuelském štáte Sucre a rovnako starého muža, ktorý bol zabitý v metropole Caracas vo štvrtok. Minulý pondelok zomrela na západe krajiny v štáte Tachira pri protestoch 42-ročná žena. Dvaja policajti boli kvôli tomu podľa prokuratúry zatknutí.

Barterový obchod na vzostupe

Demonštrácie, nepokoje a rabovanie sú na rôznych miestach Venezuely čoraz častejšie a úmerne tomu stúpa frustrácia obyvateľov s vládou neschopnou zabezpečiť základné potraviny a lieky. Ľudia zháňajú jedlo aj cez sociálne siete.

"Mám plienky, vymením ich za cestoviny", "Potrebujem mlieko za akúkoľvek cenu, už nemám mlieko pre svoje dieťa" či "Vymením šampus za múku" - také a podobné inzeráty sa vo Venezuele teraz objavujú na sociálnych sieťach.

Minulý týždeň kabinet oznámil, že základné potraviny, nakúpené vládou v zahraničí, budú distribuované zvláštnymi miestnymi výbormi. V nich sú ale stúpenci socialistického prezidenta Nicolasa Madura a opozícia sa preto obáva, že potraviny dostanú len prívrženci vlády.

Na vine je západ

Z katastrofálnej ekonomickej situácie, v ktorej sa krajina s najväčšími preukázanými zásobami ropy už niekoľko rokov nachádza, obviňujú  opozícia aj ekonómovia socialistickú vládu. Podľa prezidenta Madura súčasnú krízu zosnovali bohatí podnikatelia a opozícia podporovaná Západom, aby ho zvrhli.

Prezidentovi oponenti sa snažia o vypísanie referenda o odvolaní hlavy štátu. Pre referendum zohnala opozícia 1,97 milióna podpisov, ale viac ako 600-tisíc úradníci označili za neplatné. Niektoré z nich údajne patrili mŕtvym ľuďom, ďalšie mali iné chyby.

Maduro sa kvôli podvodom pri zbieraní hlasov chce sťažovať na ústavnom súde. "Obrátime sa na najvyšší súd, aby sme oznámili toto previnenie proti ústave," povedal podľa agentúry AFP Madurov splnomocnenec pre veci referenda Jorge Rodríguez. Opozícia tvrdí, že ide o ďalšiu súčasť Madurovej zdržovacej taktiky a obáva sa, že prezidentovi naklonený súd môže vec posudzovať veľmi dlho.

01 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 02 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 03 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 04 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 05 - Modified: 2024-04-12 15:44:28 - Feat.: - Title: V západnej a strednej Afrike čelí hrozbe hladu takmer 55 miliónov ľudí, tvrdí OSN
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:10