StoryEditor

Dvaja z piatich Slovákov nedokážu čeliť neočakávaným výdavkom

16.06.2016, 10:29
Autor:
TASRTASR
Najohrozenejšou skupinou sú slobodní rodičia a seniori, ktorých neočakávané výdavky dokážu zaskočiť najviac.

Takmer dve pätiny Slovákov nie sú schopné čeliť neočakávaným finančným výdavkom. Lepšie ako Slovensko je na tom 13 krajín Európskej únie (EÚ). Vyplýva to z najnovšej analýzy Poštovej banky, ktorú zostavila na základe údajov Eurostatu.

"Neočakávané výdavky dokážu prekvapiť len každého šiesteho Švéda, alebo o niečo viac ako pätinu Rakúšanov, či Holanďanov. Z okolitých štátov je na tom o niečo lepšie aj Česko, kde neočakávaným finančným výdavkom dokáže čeliť viac než tretina obyvateľov," priblížila analytička banky Dominika Ondrová.

Slobodní rodičia s deťmi a seniori

Najohrozenejšou skupinou ľudí na Slovensku sú slobodní rodičia so závislými deťmi. Neočakávaným výdavkom nedokážu čeliť až dve tretiny z nich. Nasledujú seniori nad 65 rokov a single ľudia, spomedzi ktorých má problémy s nepredvídanými výdavkami až viac než polovica.

"Práve tí sú totiž odkázaní len na jeden príjem, z ktorého musia často živiť viaceré osoby, respektíve v prípade seniorov na dôchodok, ktorý je málokedy postačujúci. Aj v Európe ako takej sú najrizikovejšou skupinou slobodní rodičia, ktorých podiel na úrovni 68 % je ešte mierne vyšší ako na Slovensku," uviedla Ondrová.

Bezdetné rodiny sú na tom najlepšie

Z hľadiska financií majú najlepšiu situáciu domácnosti bez závislých detí. "Na Slovensku, ale aj v únii ako takej, nedokáže čeliť neočakávaným finančným výdavkom len zhruba tretina z nich. To, že sú najmenej ohrozenou skupinou, by sa mohlo zdať ako samozrejmosť, nakoľko príjem ostáva len pre nich a nie je nutné z neho živiť zväčša maloleté deti," doplnila Ondrová.

Napríklad v Bulharsku, Slovinsku, ale aj v Poľsku toto tvrdenie neplatí. V týchto krajinách je totiž paradoxne väčší podiel domácností bez závislých detí, ktoré nedokážu čeliť neočakávaným výdavkom, ako tých so závislými deťmi.

V rámci celej európskej 28-ky je Maďarsko krajinou s najvyšším podielom ľudí neschopných čeliť neplánovaným výdavkom. "Takýmto spôsobom sú tam ohrozené až tri štvrtiny obyvateľov. Rovnakému problému sú však vystavení napríklad aj šiesti z desiatich Cyperčanov a Lotyšov. Aj Poliaci s podielom o niečo vyšším ako 42 % sú na tom o niečo horšie ako našinci," dodala Ondrová.

01 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 02 - Modified: 2024-04-24 08:41:05 - Feat.: - Title: Samosprávam preplatia za výdavky počas prílevu cudzincov takmer stotisíc eur 03 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 04 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské firmy sa otvárajú novinkám, viaceré skúšajú zdieľanie áut 05 - Modified: 2024-04-14 17:45:00 - Feat.: - Title: Slováci si tvoria železnú rezervu, trojmesačné výdavky by z nej však pokryla menej než polovica
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 03:36