Jaguar XFHN/Marek Kmeť
StoryEditor

Brexit by bol zásadnou prekážkou rozvoja britských firiem

16.06.2016, 10:09
Autor:
TASRTASR
Prípadné vystúpenie Veľkej Británie z EÚ by poškodilo britské podniky, myslí si regionálny šéf tradičnej spoločnosti.

Brexit by znamenal obmedzenie pracovnej sily z Veľkej Británie a pre mnohé britské firmy je to zásadná prekážka ďalšieho rozvoja. V diskusnej relácii na TABLET.TV to povedal Vladimír Bílý, regionálny riaditeľ jednej z tradičných britských firiem Gleeds.

Voľný pohyb pracovných síl je silnou ekonomickou hodnotou. Britská ekonomika je založená na službách, pre ňu je dôležitá ľahká možnosť mobility a prenosu pracovných síl a know how. Brexit by mohol sťažiť transfer pracovníkov a know how pre investíciu Jaguar Land Rover v SR,“ upozornil Bílý s tým, že najmä veľké firmy a finančné spoločnosti jednoznačne podporujú zotrvanie Veľkej Británie v EÚ.

Veľké firmy brexit poškodí

Veľké korporácie by stratili priamy prístup na európsky trh, preto chcú ostať v únii. Naopak, malé firmy a živnostníci skôr preferujú brexit, po ktorom by Británia prestala platiť kontribúcie do spoločného rozpočtu a mohla by z ušetrených peňazí profitovať britská ekonomika. Je to však zradné, pretože dotácie z únie pomáhajú obnove a budovaní infraštruktúry v Británii a tam majú možnosť sa podieľať práve malé firmy ako subdodávatelia,“ konštatoval Bílý.

Nervozita vo Veľkej Británii pred referendom stúpa. Mnohí ľudia sa budú rozhodovať na poslednú chvíľu. Bílý je optimista a verí, že k brexitu napokon nedôjde. "Vsádzam na mladých ľudí, u ktorých si myslím, že budú chcieť ostať v EÚ, pretože ich prioritou je v súčasnosti mobilita, nielen pri práci, ale aj pri cestovaní."

"Mnoho Britov sa presťahovalo do iných členských krajín, ako sú Španielsko, Portugalsko alebo Holandsko,“ zdôraznil Bílý.

Obavy z brexitu ovplyvňuje ekonomiku

Referendum, ktoré rozhodne o európskej budúcnosti Spojeného kráľovstva, bude 23. júna, no riziko brexitu ovplyvňuje britskú ekonomiku už niekoľko mesiacov. Napríklad kurz libry výrazne kolíše. Index volatility, ktorý meria neistotu investorov, sa dostal na úrovne, na ktorých sa nachádzal naposledy počas finančnej krízy v roku 2008. Podobný vývoj vidno podľa Bílého aj na britskom realitnom trhu.

„Hrozba brexitu už ovplyvňuje ceny nehnuteľností vo Veľkej Británii. Pre každý realitný trh je najväčšou obavou neistota. Do zmlúv sa tak bežne dostávajú klauzuly, že v prípade brexitu môže zákazník od projektu odstúpiť,“ dodal Bílý.

01 - Modified: 2024-04-22 13:23:03 - Feat.: - Title: Jaguar chce v Nitre zriadiť stanovištia pre plazy a obojživelníky v areáli závodu 02 - Modified: 2024-04-11 19:19:52 - Feat.: - Title: Grossi upozornil na rastúce riziko jadrového nešťastia v Záporožskej elektrárni kvôli útokom dronov 03 - Modified: 2024-03-08 10:03:51 - Feat.: - Title: Nitriansky Jaguar pripravuje výstavbu novej haly na výrobu batérií. Vzniknú desiatky pracovných miest 04 - Modified: 2024-03-07 11:58:24 - Feat.: - Title: Nová baterkáreň má vyrásť aj pod Zoborom. Nitriansky Jaguar mal viacero scenárov, teraz ukázal prvé plány 05 - Modified: 2024-02-27 11:49:03 - Feat.: - Title: Ľudia v automotive chýbajú extrémne. Je to obrovské riziko pre Volvo, tvrdí šéf automobilového zväzu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 22:01