BrexitReuters
StoryEditor

Slováci v Británii: Ak nám brexit sťaží život, vrátime sa

20.06.2016, 00:00
Tisíce Slovákov pracujúcich v Anglicku sa pripravujú na možné komplikácie po odchode z EÚ.

„Nemyslím si, že vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie je to najlepšie riešenie. Mám obavy, pretože sa môže pre nás Slovákov zmeniť veľa vecí. Obávam sa, že by sa nezmenili práve k tomu najlepšiemu,“ hovorí Katarína Mikitková, ktorá už dlhší čas pracuje v službách v anglickom Manchestri.
S blížiacim sa štvrtkovým referendom sa rôznia názory Slovákov, ktorí na Britských ostrovoch dlhodobo žijú a pracujú. Pokiaľ je Veľká Británia členom únie, platí pre nich voľný pohyb osôb. Ak by došlo k úplnému vystúpeniu, zamestnať sa vo Veľkej Británii by mohlo byť ťažšie.

Slováci pracujú legálne
Väčšina oslovených Slovákov sa o svoje zotrvanie v krajine ani po prípadnom brexite neobáva. Obhajujú sa tým, že sú zamestnaní legálnou cestou a zo svojho platu odvádzajú dane pravidelne. Jediné, čo im robí starosti, sú väčšinou administratívne ťažkosti, ktoré by brexit mohol spôsobiť.

„Predpokladám, že nás, čo tu žijeme, to časom môže zaťažiť. Budeme potrebovať za poplatky povybavovať si nejaké doklady či pracovné povolenia,“ tvrdí Tomáš Biroščák, ktorý pracuje ako administratívny pracovník v Londýne.

Domnieva sa tiež, že ľudia, čo na ostrovoch pracujú nelegálne, budú musieť krajinu opustiť. „Miestni dlhodobo bojujú s tým, že majú na svojom území priveľa cudzincov, čo im radosť nerobí. Práve kampaň za vystúpenie sa nesie v duchu zbavovania sa migrantov,“ dodáva Tomáš Biroščák. Briti podľa neho migrantov nerozlišujú. Je im jedno, či je človek z Česka, zo Slovenska alebo z Litvy či Pakistanu alebo zo Sýrie.

Momentálne Slováci čakajú, ako sa referendum skončí. „Nemá zmysel zamýšľať sa nad dosahmi, keď nie je jasný výsledok. Ak by mi však brexit spôsobil nepríjemnosti, vrátim sa na Slovensko,“ tvrdí Katarína Mikitková z Manchestru.

Nájdu sa dokonca aj takí, ktorí sa do Veľkej Británie chystajú aj napriek referendu. „S výsledkami si starosti nerobím. Verím, že aj keby sa po vystúpení Británie z únie tamojší pracovný trh pre mňa skomplikoval, dokázal by som si aj napriek tomu nájsť prácu a problémy prekonať,“ tvrdí Košičan Jozef Marek.

Británia je závislá od cudzincov
Napriek tomu, že sa zástancovia vystúpenia z únie snažia zbaviť migrantov, politológovia aj ekonómovia doma i v zahraničí sú presvedčení, že krajina ako taká je od lacnej pracovnej sily nielen z Európy závislá. „Pracovná sila zo zahraničia je prínosom pre hospodársky rast, ako aj pre daňové príjmy štátu. A to platí aj v prípade občanov únie, ktorí využili jednotný pracovný trh a získali v Británii prácu,“ tvrdí Vladimír Vaňo, analytik Sberbank.

V prípade rozchodu si budeme musieť počkať na to, či bude Londýn ochotný tolerovať voľný pohyb osôb aj kapitálu aj naďalej, alebo sa pred svetom uzatvorí úplne. „V prípade, že by voľný pohyb osôb padol, občania únie by boli vystavení väčšej konkurencii migrantov z nečlenských štátov únie a už by nemali výhody, ktoré doposiaľ vďaka voľnému pohybu osôb mali,“ tvrdí analytik Asociácie pre medzinárodné otázky Kryštof Kruliš. „Pokiaľ však britskí zamestnávatelia budú aj naďalej požadovať pracovnú silu z Európy, nemalo by sa pre Slovákov či Čechov v Británii nič prevratné meniť, s výnimkou o niečo väčších administratívnych úkonov,“ dodáva Kruliš.

01 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko 02 - Modified: 2024-04-15 09:12:54 - Feat.: - Title: Bol to veľmi veľký úder, ale útok na Izrael je pre Irán dvojitou prehrou, znie z Londýna 03 - Modified: 2024-04-15 08:30:07 - Feat.: - Title: Preživší útoku v Manchestri podali žalobu na britskú tajnú službu MI5 04 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 05 - Modified: 2024-04-14 17:45:00 - Feat.: - Title: Slováci si tvoria železnú rezervu, trojmesačné výdavky by z nej však pokryla menej než polovica
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. apríl 2024 19:54