StoryEditor

Firmy majú o absolventov záujem, najžiadanejší sú technici

21.06.2016, 13:16
Autor:
TASRTASR
Najväčšie šance sa zamestnať majú absolventi s technickým vzdelaním. Ide najmä o informatikov a strojárov.

Záujem o absolventov univerzít zo strany zamestnávateľov stúpa. Najlepšie šance zamestnať sa majú absolventi informatiky, strojárstva a ekonómie. Najvyššie v rebríčku sa ocitli absolventi Ekonomickej univerzity, Slovenskej technickej univerzity v Bratislave a Technickej univerzity v Košiciach. O tom, že firmy dávajú mladých ľuďom šancu, svedčí aj 53-percentný nárast pracovných ponúk vhodných aj pre absolventov, ktoré zverejnili zamestnávatelia na portáli Profesia.sk.

Situácia na pracovnom trhu praje absolventom, o ktorých záujem zo strany firiem oproti roku 2014 vzrástol. Životopisy absolventov informatiky, strojárstva a ekonómie zaujímajú zamestnávateľov najčastejšie. Naopak, menší záujem je o absolventov pedagogiky, teológie a športu.

Mladí o techniku záujem nemajú

Na pracovnom trhu sledujeme, že záujem mladých ľudí študovať technicky zamerané školy klesá. Vzniká tak nepomer medzi dopytom na trhu práce a absolventmi, ktorí si hľadajú svoju prvú prácu najčastejšie v administratíve. Za posledné roky dochádza aj k poklesu demografickej krivky a na pracovný trh prichádza oveľa menej absolventov, ako to bolo pred desiatimi rokmi," uviedla Ivana Molnárová, výkonná riaditeľka spoločnosti Profesia.

Podľa údajov Centra vedecko-technických informácií SR sa počet absolventov slovenských verejných vysokých škôl výrazne znížil. Kým v roku 2011 ukončilo vysokú školu až 56.314 absolventov, v minulom roku to bolo podstatne menej. Ich počet klesol na 45.319 študentov, ktorí úspešne ukončili štúdium na slovenskej verejnej vysokej škole.

Vedie FIIT-ka

Spomedzi fakúlt rebríček záujmu zamestnávateľov už niekoľko rokov po sebe vedie Fakulta informatiky a informačných technológií bratislavskej STU. Životopis jej absolventa si v priemere pozrie takmer 10 rôznych zamestnávateľov. Druhou v poradí je Fakulta elektrotechniky a informatiky na TU v Košiciach a treťou rovnaká fakulta na STU.

V súčasnosti sa už aj od absolventov očakáva, že pri vstupe na trh práce budú mať za sebou prvé pracovné skúsenosti, či už ide o brigády, stáže, jazykové pobyty alebo dobrovoľníctvo. Zamestnávatelia ocenia najmä skúsenosti s prácou v zahraničí, kde si študent môže zlepšiť jazykové znalosti.

"Čo sa týka kvality absolventov vstupujúcich na pracovný trh, veľmi záleží od toho, ako boli aktívni už počas svojho štúdia. V Accenture máme veľmi dobrú skúsenosť s absolventmi, ktorí počas štúdia získali relevantnú prax a sú zorientovaní v tom, ako to v práci reálne funguje a vedia veľmi rýchlo začať efektívne pracovať. Sami sa preto snažíme takéto príležitosti pre študentov vytvárať. Druhú skupinu kvalitných absolventov tvoria študenti, ktorí aktívne pôsobili v rôznych študentských organizáciách, alebo absolvovali študijný pobyt v zahraničí a mali tak možnosť zdokonaliť svoje jazykové znalosti, či získať skúsenosti s interakciou s odlišnými kultúrami," uviedla Zuzana Guller, riaditeľka ľudských zdrojov pre pobočky Accenture v krajinách strednej Európy.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát spustil projekt na podporu zamestnávania absolventov. Firmy aj uchádzači si finančne prilepšia 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Čo čaká trh práce po spomalení inflácie? 03 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 04 - Modified: 2024-04-12 07:53:42 - Feat.: - Title: Zamestnanosť vo februári vzrástla v šiestich sledovaných odvetviach 05 - Modified: 2024-04-15 10:35:09 - Feat.: - Title: Mikloš v HNtelevízii: Fico blafuje. Plošný rez v štátnej správe je úplný nezmysel​
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:59