Reuters
StoryEditor

Brit hlasoval za brexit, teraz je v šoku. Netušil, že na jeho hlase záleží

24.06.2016, 16:32
Autor:
mlbmlb
Jeden z Britov nerozvážne hlasoval v referende o brexit. Podporil ho, pretože nechcel, aby výhra jeho odporcov bola jednoznačná. Teraz svoje rozhodnutie ľutuje.

Adam z Manchestru zažil v piatok tvrdú lekciu demokracie. Niekoľko hodín predtým vhodil do volebnej urny svoj hlas pre odchod z Európskej únie bez toho, aby o tom príliš uvažoval. Keď volebná komisia oznámila, že sa Briti rozhodli pre brexit, jeho reakcia v živom vysielaní BBC prekvapila moderátorku i divákov.

"Aby som bol úprimný, som trochu v šoku. Prekvapilo ma, že sme hlasovali za odchod. Netušil som, že sa to môže stať a že bude na mojom hlasu toľko záležať. Mal som za to, že skrátka zostaneme, "vyhlásil zaskočený Adam. Jeho piatkové slová zaujala redaktorov servera The Huffington Post.

Nebol jediný

"Rezignácia Davida Camerona ma úprimne vydesila a mám celkom obavy z obdobia neistoty, ktorým teraz budeme prechádzať," doplnil mladý muž zo severozápadného Anglicka. Jeho úprimná spoveď vyvolala búrlivé reakcie. "Nemal by hlasovaniu predchádzať test inteligencie?" pýta sa jeden z užívateľov Twitteru.

Podľa novinárky Louisy Comptonová, ktorá piatkové vysielanie BBC z Manchestru pripravovala, sa podobných odpovedí medzi hlasujúcimi pre brexit našlo viac. "Väčšina nám povedala, že sa dnes zobudili s myšlienkami: ,Čo som to urobil 'a, Nečakal som, že Spojené kráľovstvo naozaj odíde,'" napísala.

Škóti plánujú nové referendum

"Pomerne dosť ľudí včera hovorilo, že volí, opustiť ', aby, zotrvať' nevyhralo s príliš veľkým rozdielom," konštatoval tiež na Twitteri konzervatívny poslanec Gavin Barwell, ktorý v parlamente zastupuje londýnsky okrsok Croydon.

Štvrtkové hlasovanie tak mnohým Britom prinieslo cennú lekciu: počíta sa každý hlas a neradno s ním zaobchádzať ľahkovážne.

Bez ohľadu na motívy jednotlivých voličov už výsledok nič nezmení: Brexit v referende zvíťazil o 1 269 501 hlasovacích lístkov. Veľká Británia tak odštartovala cestu z Európskej únie, na čo premiér David Cameron reagoval oznámením rezignácie. Piatkové vyhlásenie škótskej vlády, ktorá kvôli brexitu plánuje nové referendum o nezávislosti navyše naznačuje, že pri dvoch odchodov po štvrtku nemusí ostať.

01 - Modified: 2024-03-28 13:33:11 - Feat.: - Title: Fatálna zámena pacientiek: V Prahe spravili tehotnej žene zákrok, kvôli ktorému potratila. Stalo sa to pri bežnej kontrole 02 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Hlasujte za najkrajšiu obnovenú pamiatku a získajte pobyt v historickom kaštieli 03 - Modified: 2024-03-15 22:28:27 - Feat.: - Title: Pri hlasovacej miestnosti na okupovanom juhu Ukrajiny explodovala výbušnina. Kyjev ich ostreľoval 04 - Modified: 2024-03-10 18:56:47 - Feat.: - Title: Nemecký vicekancelár chce koaličnú jednotu pred hlasovaním o strelách pre Kyjev 05 - Modified: 2024-03-08 12:07:01 - Feat.: - Title: Nemocnica za dva roky omylom odrezala šiestim ľuďom končatiny. Priznali, že išlo o lekárske chyby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 10:52