Reuters
StoryEditor

Odchod bude pre Britov bolestivý. Príde v dvoch vlnách

24.06.2016, 19:41
Autor:
runrun
Slovenský export na západ môže pocítiť zmeny už do niekoľkých mesiacov.

Vývoz zo Slovenska môže byť zasiahnutý napríklad tak, že súčiastky dodávané do Nemecka a potom exportované v zariadeniach do Británie, narazia na prekážky oddelených trhov.

Odchod z únie dopadne na Britániu v dvoch vlnách, tvrdí Pavel Drahotský, riaditeľ Saxo Bank pre ČR, Slovensko a Maďarsko. Už v priebehu niekoľkých hodín a dní pocíti krajina primárny dosah Brexitu. Bude to oslabovanie libry, britských akcií a celého bankového sektora. Sekundárny efekt nadíde v priebehu niekoľkých týždňov až mesiacov.

Slovensko môže odchod pocítiť poklesom HDP o desatiny percentuálneho bodu. Treba však zohľadniť aj nepriamy vplyv, ktorý je ťažké odhadnúť. „Slovensko totiž exportuje produkty do Nemecka, odkiaľ sa potom vyvážajú, napríklad v podobne súčiastok do strojov, ďalej do Británie. Tento vplyv sa môže prejaviť v horizonte niekoľkých mesiacov,“ zdôrazňuje Drahotský.

Británia sa teraz nachádza pred svojím osudovým rozhodnutím. Jednou z možností je uzatvorenie dohody s úniou o voľnom obchode a ďalších výhodách, ktoré doteraz čerpala. To však so sebou prinesie niekoľko záväzkov. Druhou možnosťou je oportunisticky využiť situáciu a nalákať do krajiny menej transparentný kapitál, čím by množstvu firiem ponúkla alternatívu voči únii, veľakrát zviazanej legislatívou. Podobnou cestou sa vydalo napríklad Švajčiarsko, ktoré čerpá mnohé výhody, ale nedáva sa zväzovať regulačnými požiadavkami.

Pre samotnú Európu bude odchod z Británie bolestivý. Porušila sa tým rovnováha usporiadania síl a je vysoko pravdepodobné, že dôjde k zvýšeniu ekonomického aj politického vplyvu Nemecka. Okrem toho je možné, že niektoré štáty východnej Európy a Ázie budú chcieť využiť rozpoltenosť EÚ v prospech vlastných záujmov.

Brexitom vznikol zásadný precedens, že úniu možno opustiť. V dohľadnej budúcnosti preto môžeme očakávať posilňovanie separatistických tendencií v ďalších krajinách. V poslednom čase sme mali problémy s referendom o odtrhnutí Katalánska v Španielsku. Grécku by odchod z únie tiež prospel. Zbavili by sa svojich dlhov a s EÚ by mohli nadviazať nadštandardné vzťahy, ako je tomu v prípade Cypru alebo Malty. Je len otázkou času, kedy a kto vyvolá ďalšie referendum o odtrhnutie sa.

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 03 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 04 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 05 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 16:18