wales drakblaenau-gwent.gov.uk
StoryEditor

Budú ďalej chodiť dotácie? Brexit volili aj mestá, kam z únie tečú milióny eur

26.06.2016, 17:20
Výsledky referenda o brexite priniesli množstvo paradoxov.

Vystúpenie z EÚ vo Walese najdrvivejšie podporili obyvatelia mestečka Ebbw Vale. Európska únia do neho pritom každý rok pumpuje desiatky miliónov eur, aby údolie postavila na nohy po krachu oceliarní. Podobne je na tom aj anglické grófstvo Cornwall.

Trpká rečnícka otázka

"Čo pre nás Európska únia kedy urobila?" pýta sa reportérky denníka The Guardian dvadsaťjedenročný Zak Kelly. S novinárkou sa zišiel pred novou strednou školou, ktorú v mestečku Ebbw Vale zaplatili európske sociálne fondy. Zaisťuje aj niektoré z 29 tisíc pracovných stáží, ktoré majú mladým Walesanom pomôcť nájsť dobre platené zamestnanie.

Po chvíli sa Zak zarazí. "No, ja viem, postavila toto všetko," konštatuje pri pohľade na novú cestu, železničnú stanicu a športové centrum. Zvyšok Európy koniec koncov zaplatil aj futbalové ihrisko, kde mu pred chvíľou skončil pravidelný tréning. "Ale aj tak do EÚ posielame viac peňazí, než z nej dostávame. Alebo nie? Aj tak bol čas na zmenu," konštatuje Kelly.

Aj do Walesu pred referendom dorazil červený autobus kampane pre odchod z únie. "Každý týždeň posielame do EÚ 350 miliónov libier. Poďme ich radšej dať do zdravotného systému," hlásali bojovníci za brexit.

Waleský šéf euroskeptickej strany UKIP Nathan Gill televízii ITV po hlasovaní tvrdil, že o žiadnom takomto sľube nevie. Stranícky predseda Nigel Farage ho hneď v piatok ráno vyhlásil za "chybu" a priznal, že nič také Britom garantovať nemôže.

Luxusná automobilka aj pretekársky okruh

Nigel Farage a Boris Johnson dokázali o ušetrených miliardách presvedčiť celý Wales, ktorý pritom z členstva v EÚ výrazne profitoval. Centrom európskych dotácií bol práve osemnásťtisícový Ebbw Vale - svojho času takmer stratené mesto, kde po krachu najväčších oceliarní Európy zostali v 80. rokoch len hrdzavé ruiny továrenských hál a 14 tisíc nezamestnaných.

Únia zatiaľ pomohla nezamestnanosť stiahnuť asi na 40 percent, čo je samozrejme stále hrozivé číslo. Na mieste bývalej továrne teraz však okrem spomínanej školy za 33 miliónov eur stojí aj technologické centrum za 350 miliónov, ktorého nájomcovia mali prakticky isté aj ďalšie príspevky z regionálnych fondov.

Anglická automobilka TVR vďaka tomu v marci oznámila, že v Ebbw Vale otvorí novú továreň na luxusné športové vozidlá a zamestná 160 ľudí. Až šesť tisíc pracovných miest má ponúknuť Circuit of Wales - pretekársky okruh, ktorý chce do mesta priviesť podniky ako MotoGP alebo majstrovstvá sveta superbikov.

Nič z toho však obyvateľov nepresvedčilo. Ebbw Vale členstvo v únii odmietlo najdrvivejšie z celého Walesu, pre vystúpenie bolo 62 percent miestnych voličov. Po referende však Walesanov zaujíma, či dorazí sľúbených 1,8 miliardy libier, ktoré EÚ ich krajine sľúbila na projekty do roku 2020.

Až európske fondy vyschnú...

Zak Kelly pritom nečaká, že by Anglicko chýbajúce peniaze z EÚ dorovnalo. "David Cameron dostal pekný kopanec," smeje sa. Na otázku, či by mal novú vládu viesť Boris Johnson, však odpovedá jasne: "V žiadnom prípade. Ten hovorí stále len o Londýne. Na Wales jednoducho zabudne," hovorí o favoritovi na post predsedu vlády.

Čo teda bude s Ebbw Vale, až európske fondy vyschnú a britská vláda - ako hovorí Kelly - zabudne, zostáva otázkou. "Čo sa stalo, stalo sa. Uvidíme, nie?" Uzatvára mladý Walesan.

"Wales odhlasoval dôveru v nové, pravicovejšie krídlo konzervatívcov, aby do chudobnejších oblastí investovali aspoň toľko peňazí ako posielala EÚ," napísal na Twitteri waleský herec Michael Sheen.

Nesplniteľný sen 

Opustenie Európskej únie v referende podporila aj väčšina obyvateľov Cornwallu. Grófstvo v juhozápadnom cípe Británie kedysi živila ťažba medi a cínu, teraz je najchudobnejšou oblasťou Anglicka a nad vodou sa drží vďaka cestovnému ruchu.

Polmiliónový Cornwall má v Európskej únii štatút "Objective One", čo znamená, že patrí medzi štyri regióny Spojeného kráľovstva, ktoré majú na vysoké dotácie nárok. Vďaka tomu sa do neho v posledných rokoch sťahujú napríklad grafickí dizajnéri, architekti alebo umelci. Každý rok do grófstva zamieria v prepočte asi dve miliardy korún, píše denník The Washington Post.

Tak ako zvyšok anglického vidieka si však aj grófstvo v piatok zvolilo brexit. "Budeme trvať na tom, aby do Cornwallu naďalej mierili investície v rovnakej výške ako tie, ktoré ponúkal program EÚ," tvrdí predseda cornwallského kabinetu John Pollard. To je však prakticky nesplniteľný sen.

Aj samotný Farage, ktorý v piatok nadšene oslavoval úspech emotívnej kampane za brexit, totiž priznáva, že britské hospodárstvo v blízkej budúcnosti nečakajú práve zlaté časy. "Povedal by som, že mierime do miernej recesie. S brexitem to nemá vôbec nič spoločné," dodal pre denník The Independent.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:03