Nigel FarageReuters
StoryEditor

Vybojovali brexit a nevedia, čo ďalej. Lídri kampane nemajú žiadny plán

27.06.2016, 16:31
Autor:
ČTKČTK

Stúpenci brexitu síce jasne vyhrali referendum, no zatiaľ sa zdá, že dochádza na slová ich kritikov, že nemajú plán, čo s víťazstvom urobiť. Žiadny z víťazov ešte nepredložil plán pre ďalšie kroky, píše The Economist a pripomína predovšetkým mocenské ambície protagonistov. Tí však zatiaľ mlčia.

V prvých dňoch po referende prakticky nevystúpili hlavný predstavitelia kampane Leave (Odísť), teda bývalý londýnsky starosta Boris Johnson a Michael Gove, a uvoľnili pole hlasným, ale bezobsažným vyhlásením šéfa Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigela Faragea.

Johnson, ktorý bol najcharizmatickejším obhajcom odchodu, sa pred novinármi nad ránom v piatok, keď bolo jasné, že jeho strana zvíťazila, vo svojom dome prakticky schovával. Počas dopoludnia síce vystúpil, ale bol bledý, podľa miestnych médií netypicky zarazený a neodpovedal na otázky, aj keď išlo o tlačovú konferenciu.

S víťazstvom nerátali

Komentátorka The Guardian pripomenula, že mnoho ľudí vo Westminsteri si myslí, že Johnson vnútorne nebol za odchod z EÚ. "A že si len predstavoval, že nakoniec so zaťatými zubami zostaneme, a že aj on neodhadol rastúcu nespokojnosť v spoločnosti a je rovnako ako všetci ostatní šokovaný veľkosťou toho, čo sa deje," napísala.

Financial Times pripomenuli, že niektorí poslanci Johnsona podozrievajú, že sa pridal k brexitovej kampani, aby na svoju stranu dostal asi 150 000 aktivistov Konzervatívnej strany, ktorí budú rozhodovať o tom, kto bude budúcim premiérom.

Cieľom Borisa Johnsona bolo stať sa premiérom, povedal ČTK politológ z Londýnskej ekonomickej školy (LSE) Simon Hix. "Je to veľmi cynický politik. Urobil kalkuláciu, že jeho najlepšou šancou, ako sa stať premiérom a poraziť ministra financií George Osbornea, je pripojiť sa ku kampani za brexit," povedal.

Británia je súčasťou Európy - a vždy bude

Johnson sa k brexitu komplexnejšie vyjadril až v nedeľu večer vo svojom pravidelnom stĺpčeku pre The Telegraph. Ani článok, ktorý nazval "Nemôžem dostatočne zdôrazniť, že Británia je súčasťou Európy - a vždy bude," však náhľad do budúcnosti Británie nepriniesol.

Bývalý londýnsky starosta pripustil, že výsledok referenda nie je nijako ohromujúci. Šestnásť miliónov ľudí totiž s odchodom z EÚ nesúhlasí. "V demokracii môže rozhodnúť väčšina, ale každý má rovnakú hodnotu. My, kto sme súčasťou tejto tesnej väčšiny, musíme urobiť všetko pre to, aby sme upokojili priaznivcov zotrvania," uviedol.

Nigel Farage vysvetľuje, že jeden z hlavných argumentov za odchod nebol pravdivý

Johnson nespresnil, ako chce odporcov brexitu upokojiť, z jeho slov sa však zdá, že Británia bude s EÚ aj naďalej úzko spolupracovať v hneď v niekoľkých odboroch - umení, vede aj v zlepšovaní kvality životného prostredia. "Práva občanov EÚ žijúcich v tejto krajine budú plne chránené, to isté sa týka britských občanov žijúcich v EÚ," napísal. Briti podľa neho budú môcť aj naďalej študovať alebo pracovať v krajinách EÚ a usadzovať sa v nich.

Jedinou zmenou - ktorá však vraj nepríde nijako rýchlo - bude, že sa Spojené kráľovstvo konečne vymaní z nepriehľadného systému únijnej legislatívy. Vláda tak bude podľa Johnsona schopná znovu riešiť imigrančnú politiku založenú na takomto systéme, ktorý bude reprezentovať potreby obchodu a priemyslu. Británia tiež bude konečne môcť nadväzovať dohody o voľnom obchode s krajinami, s ktorými bola spolupráca doteraz zakázaná.

Ani vo svojom texte však Johnson neuviedol, kedy a ako začnú politici o odchode z EÚ diskutovať, ani ktorí politici to budú.

Priaznivci brexitu nevedia, ako pokračovať

V posledných dňoch pred kampaňou odporcovia brexitu jeho obhajcom vyčítali, že nemajú plán, ako postupovať ďalej v prípade víťazstva. Nedočkali sa konkrétnych odpovedí, ako by postupovali pri vyjednávaní s EÚ či ako by riešili ekonomické dôsledky brexitu. Tieto obavy potvrdil v nedeľu šéfredaktor politického vysielania televízie Sky News Faisal Islam, keď popisoval rozhovor s nemenovaným konzervatívnym poslancom a stúpencom brexitu.

"Pýtal som sa ho, Kde je plán? Môžeme teraz vidieť plán pre brexit? 'Odpovedal mi:, Nie je žiadny plán. Kampaň Leave nemá plán. V čísle desať (premiérsky úrad, pozn. red.) mali mať plán '," popísal Islam konverzáciu. Po tomto popise zavládlo v štúdiu ticho. "Popravde neviem, čo by som na to povedala," prerušila ich nakoniec moderátorka.

Kampaň Leave je zvláštnou koalíciou nacionalistov a libertariánov naprieč stranami, oba prúdy sú medzi konzervatívcami aj v UKIP, uviedol Hix. Kým libertariáni sú za decentralizáciu moci, chcú odísť z EÚ, ale mať stále otvorené hranice a voľný obchod, nacionalisti tvrdia: Vystúpime z EÚ, zatvoríme hranice, zastavíme imigráciu a budeme mať prácu pre Britov, povedal Hix. "Nezhodujú sa, čo sa týka imigrácie, a to je kľúčový problém."

Zdá sa, že Johnson a Gove nemajú najmenšiu predstavu, čo urobiť ďalej, napísal The Economist. Cituje tweet Johnsonovej sestry Rachel, podľa ktorej "všetci stále hovoria, sme tam, kde sme ', ale zdá sa, že nikto nemá vôbec žiadnu predstavu, kde to je".

Cameron: Prečo by som mal robiť všetku ťažkú ​​prácu?

Aj The Economist si myslí, že sa stúpenci Leave nezhodujú v tom, ako by brexit mal vyzerať, a nemyslia si, že je ich zodpovednosťou, aby ukázali cestu.

Premiér David Cameron však zrejme pripravil pre túto eventualitu len málo plánov. Premiérov úrad sa zdá byť ochromený silnejúcim chaosom a nechce sa mu formulovať odpovede na otázky stúpencov brexitu. Ako Cameron podľa tlače povedal svojim spolupracovníkom, keď v piatok vysvetľoval svoju rezignáciu: "Prečo by som si to mal od..at a robiť všetku ťažkú ​​prácu?"

Ďalšou neistotou je Dolná snemovňa, kde sú vo veľkej väčšine stúpenci členstva v EÚ. Parlament pritom musí prijať k brexitu príslušnú legislatívu, pretože referendum bolo len poradné a právne nezáväzné.

"Neexistuje spôsob, ako týchto poslancov presvedčíte, aby povedali, že čierna je biela, ak nebudú vedieť, aká je dohoda o odchode, a ak túto dohodu nepodporia voľby alebo ďalšie referendum," povedal bývalý konzervatívny minister Michael Heseltine.

Británia bude možno musieť vyjednávať s dosluhujícím premiérom bez jasnej predstavy, ako by brexit mal vyzerať alebo bez mandátu na rokovania, napísal The Economist. To všetko na pozadí rastúceho ekonomického zmätku a čím ďalej škaredších prejavov rozporov v britských uliciach. Krajina pláva do búrky a nikto nie je pri kormidle, uviedol týždenník.

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-03-07 17:17:39 - Feat.: - Title: NATO je jednotné, povedal Cameron v reakcii na uniknutý odposluch nemeckých generálov 03 - Modified: 2024-03-07 08:07:56 - Feat.: - Title: "Zlepšenia stále nevidíme." Britský minister zahraničia vyzval Izrael, aby zvýšil humanitárnu pomoc pre Gazu 04 - Modified: 2024-02-16 16:08:39 - Feat.: - Title: Svetoví lídri reagujú na smrť Navaľného: Ľudí so slobodným duchom posielajú do gulagu a odsudzujú ich na smrť 05 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 00:55