Venezuela otvorila na 12 hodín hranice s KolumbiouReuters
StoryEditor

Socialistická Venezuela otvorila na 12 hodín hranice. Desaťtisíce ľudí zobrali obchody útokom

11.07.2016, 10:35
Autor:
ČTKČTK
Tisíce Venezuelčanov využili krátke otvorenie hranice s Kolumbiou k nákupu potravín a liekov.

Venezuela čelí dlhodobo hlbokej hospodárskej kríze, ktorá vyvoláva rozsiahle protesty. Prezident Nicolás Maduro nechal vlani hranicu s Kolumbiou z bezpečnostných dôvodov uzavrieť, v nedeľu ale povolil, aby ju na dvanásť hodín otvorili.

Vo venezuelských colniciach stáli od rána dlhé rady a ľudia čakali na otvorenie prechodov. Medzi venezuelským San Antoniom del Táchira a Cúcutou na kolumbijskej strane hranice, prešlo v nedeľu približne 35 000 ľudí.

Venezuelčania zaplavili obchody a nakupovali základné potraviny ako ryžu, olej, múku a cukor, ktoré sú vo Venezuele pre ich nedostatok veľmi drahé. „Mali tam všetko,“ citovala jednu šťastnú Venezuelčanku stanica BBC.

Mnohí sa sťažovali na oslabenú menu - bolívar, pre ktorý si nemôžu nakúpiť všetko, čo potrebujú. Ďalej sa sťažovali, že v obchodoch našli tovar vyvezený z Venezuely. Späť sa ľudia vracali v autobusoch s plnými nákupnými taškami.

Venezuelčania potrebujú k cestám do Kolumbie za normálnych okolností zvláštne povolenie. So zhoršujúcou sa situáciou ale pribúdajú ľudia, ktorí sa pokúšajú hranicu prejsť nelegálne. Minulý týždeň prelomilo hraničnú kontrolu 500 žien odhodlaných zohnať si jedlo. „Vo Venezuele nie je nič, ani lieky pre deti. Nemáme ani pracie prostriedky na vypranie oblečenia,“ citovala agentúra AFP Venezuelčanku Túliu Somazovú.

Venezuelská ekonomika stojí na vývoze ropy, no jej nízke ceny vládu pripravili o veľkú časť príjmov. Väčšina potravín a základného tovaru sa do krajiny dováža. Socialistická vláda zaviedla už v roku 2003 kontrolu cien základných tovarov, aby ich sprístupnila aj chudobným. Okolo 40 percent tohto dotovaného tovaru sa podľa BBC pašuje do Kolumbie a tam sa predáva s oveľa väčším ziskom.

Opozícia pripisuje nedostatok zlej politike vlády, ktorá situáciu vysvetľuje ako protivládne sprisahanie, v ktorom sa spojila opozícia so Západom. Nedostatkom základných potravín a liekov trpí 80 percent obyvateľstva Venezuely.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
globalne_loga
01 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 04 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 05 - Modified: 2024-04-10 04:57:07 - Feat.: - Title: Kolumbijského exprezidenta Uribeho budú stíhať pre obvinenia z ovplyvňovania svedkov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:17