Košice - protest parkovanieTASR
StoryEditor

V Košiciach sa strhla parkovacia vojna

12.07.2016, 00:00
Obyvatelia sa púšťajú do otvoreného boja proti expanzii spoplatneného parkovania v meste.

Iba nedávno sa z východu Slovenska stiahol verejný nepriateľ číslo jeden, ktorý v Košiciach rekonštruoval električkové trate, a východniari opäť čelia novej výzve. Tou je parkovacia firma EEI.

Okolo spoplatnenia viac ako 4 400 existujúcich a 1 500 nových parkovacích miest v desiatich lokalitách širšieho centra Košíc sa doslova strháva parkovacia vojna. Okrem petícií, protestov, letákov, bilbordov či nálepiek s nápisom „Nezaplatím EEI ani cent. Toto je moja občianska neposlušnosť“ sa však vzájomný súboj pritvrdzuje už aj vandalizmom. V uliciach Košíc od začiatku júla zničili alebo poškodili 17 parkovacích automatov a desiatky dopravných značiek.

Parkovacia zmluva do roku 2022
Škody na majetku firmy sa šplhajú k 40-tisíc eur. „Založili sme iniciatívu Košice proti násiliu. Tá pozýva na spoluprácu všetkých ľudí, ktorí si nemyslia, že problémy sa majú riešiť železnou tyčou, násilím, šírením strachu a hrozieb,“ hovorí mediálna zástupkyňa EEI Lucia Chovanová.

Množia sa i vyhrážky smerujúce na pracovníkov parkovacej spoločnosti. Firma preto podáva hneď niekoľko trestných oznámení. Jedno z nich sa napríklad týka zverejnenej karikatúry, na ktorej je nakreslený riaditeľ EEI Ján Tomanovič vo fašistickej uniforme. Tá sa nedávno objavila na jednej sociálnej sieti.

Mesto zverilo platené parkovanie v centre Košíc do rúk EEI ešte v roku 2012 na desať rokov. Košičanov však pobúrilo júnové mestské zastupiteľstvo. Na ňom košickí poslanci odklepli bratislavskej EEI prenájom mestských komunikácií v nových desiatich rezidentských lokalitách, čím parkovanie zdraželo desaťtisícom obyvateľov východoslovenskej metropoly.

Pred magistrátom vtedy protestovalo viac ako tisíc Košičanov. Šlo o historický míľnik, nikdy predtým sa totiž toľko ľudí nezaujímalo o dianie v mestskom parlamente. Niektorým protestujúcim sa napriek snahe mestskej polície podarilo dostať priamo do rokovacej sály. V hektickej atmosfére hlasovalo za prenájom ciest 27 poslancov. Na odsúhlasenie návrhu parkovného pritom stačilo 25 hlasov.

V materiáli predloženom primátorom Košíc Richardom Rašim sa navrhovala cena za prenájom vo výške 50 percent z výberu parkovného v nových desiatich rezidentských lokalitách. Oproti súčasnému modelu v centrálnej mestskej zóne ide o zásadný rozdiel. Mesto takto inkasuje od EEI ročne 516-tisíc eur bez ohľadu na to, koľko na parkovnom firma vyzbiera. Odhady EEI hovoria o ročnom náraste platieb do mestskej kasy o 500-tisíc eur, takže po novom radnica získa na platbách za rok viac ako jeden milión eur.

Protesty budú pokračovať
Jeden z organizátorov petície proti platenému parkovaniu v Košiciach a aktivista z iniciatívy „Nechcem platiť EEI za parkovanie pred blokom“ Ladislav Lörinc tvrdí, že podľa jeho informácií sa v blízkej budúcnosti chystajú zaviesť platené parkovanie ďalšie mestské časti. „To, čo sa deje na komunálnej úrovni, je len odrazom aktivít, ktoré sa dejú na úrovni najvyššej politiky na Slovensku. Napriek tomu, že na zastupiteľstvo prišli stovky nespokojných Košičanov a na protest zhruba 1 500, aj tak mali poslanci odvahu odsúhlasiť platené parkovanie v meste,“ povedal pre HN Lörinc počas košického protestu za odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka a proti korupcii v politike.

Na minulotýždňový míting prišli mnohí odporcovia plateného parkovania, ktorí už využili viaceré formy prejavu svojich názorov. Poslanec mestskej časti KVP potvrdil, že sa ako nespokojný obyvateľ Košíc nedá zastrašiť a v organizovaní protestov bude pokračovať.

Spor pre značky
Parkovaciu firmu a jej aktivity kritizuje i mestský poslanec Jaroslav Polaček. Okrem iného EEI vyčíta osádzanie dopravných značiek, ktoré nemajú byť v súlade s platnými normami. V niektorých prípadoch dokonca zakrývali dôležitejšie dopravné značenie. „Značky, ktoré firma rozmiestňuje, sú neplatné. Zároveň padli prvé trestné oznámenia v súvislosti s parkovacou politikou v Košiciach,“ upozornil Polaček, ktorý podal podnety na košickú prokuratúru. Spoločnosť EEI tieto tvrdenia odmieta. Značky majú byť v súlade s platnými predpismi a rozmiestňovali sa po konzultáciách s dopravným inšpektorátom. Časť z nich však nebola osadená tak, ako mala. Firma preto zabezpečila nápravu vzniknutej situácie. Polaček ešte koncom júna vyzval primátora Košíc Richarda Rašiho, aby odstúpil od nájomnej zmluvy so spoločnosťou EEI.

Radnica však na to dôvody nevidí. Možné by to bolo jedine v prípade porušenia zmluvných podmienok prevádzkovateľom plateného parkovania, čo sa nateraz nestalo. Iniciatíva „Nezaplatím EEI ani cent – občianska neposlušnosť“ preto najnovšie začala v Košiciach rozdávať letáky s textom, že za parkovacím chaosom v meste stojí košický primátor spolu s mestskými poslancami. Na leták môžu Košičania napísať odkaz a odovzdať ho tento štvrtok o šiestej večer priamo pred Rašiho domom v Barci.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Bratislava pripravuje veľký parkovací dom. Magistrát si objednal dokumenty za niekoľko desiatok tisíc eur 02 - Modified: 2024-04-16 07:56:34 - Feat.: - Title: Z kancelárie výhľad na fabriky. Do Košíc mieri nové nákupné centrum, developer môže doplatiť na sivú lokalitu 03 - Modified: 2024-04-13 07:51:18 - Feat.: - Title: Vážna dopravná nehoda: V Košiciach sa zrazili dve autá, zranených je osem ľudí 04 - Modified: 2024-04-08 13:54:25 - Feat.: - Title: Polícia obvinila troch mužov z falšovania výnimiek na parkovanie. Prípad môže súvisieť s kauzou okolo Separa a jeho priateľky 05 - Modified: 2024-04-06 12:00:00 - Feat.: - Title: Vyvetraj si po voľbách hlavu. Skvelé miesta na výlet len na skok od Košíc
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:19