Severokórejský vodca Kim Čong-unReuters
StoryEditor

Kim zatúžil po mrakodrapovej štvrti. Postaviť ju majú vojaci

13.07.2016, 11:05
Autor:
ČTKČTK
Severokórejský vodca predstavil plán novej časti hlavného mesta. V nej majú byť ekologické mrakodrapy, škôlku a iné služby pre obyvateľov.

Panorámu severokórejskej metropoly Pchjongjang by malo zmeniť viacero mrakodrapov, ktoré nariadil postaviť prezident Kim Čong-un. Práce sa, ako aj predtým pri podobných megalomanských projektoch, ujali v marci vojaci početnej severokórejskej armády, ktorí by s výstavbou mali byť hotoví do konca roka, uviedla agentúra AP.

Pchjongjang na začiatku mája začal masovú kampaň s názvom Bitka 200 dní, ktorá má za cieľ zvýšiť produktivitu a uviesť do chodu nový päťročný plán. Kim ekonomický plán predstavil na zjazde vládnucej Kórejskej strany práce, ktorý sa prvýkrát po 36 rokoch uskutočnil tento rok v máji.

Symbol vzdoru

V metropole nedávno dokončili štvrť, ktorá je zasvätená vedcom a ktorá zahŕňa výškové obytné budovy, kancelárske komplexy a parky na brehu rieky. "Vedecká" štvrť je svojím spôsobom symbolom vzdoru medzinárodnej kritike namierenej voči severokórejskému jadrovému programu.

Centrálna budova vedeckého a technického centra má tvar zodpovedajúci typickému vyobrazeniu atómu pri pohľade zhora. Nad vstupom na hlavnú triedu tejto štvrti sa týči kovová štruktúra atómu a neónové atómy žiaria v noci tiež po stranách dvoch najväčších budov.

Ohľad na ekológiu

Na ďalšej novobudovanej pchjongjangskej triede zvanej Rjomjong má teraz vyrásť najvyššia obytná budova Severnej Kórey, ktorá bude mať 70 poschodí. Ďalej tam bude mrakodrap s 50 poschodiami a niekoľko ďalších, ktoré budú mať 30 až 40 poschodí. Ulica by údajne mala poskytnúť viac ako 3000 bytov, ktoré budú vybavené klimatizáciou, bude mať k dispozícii aj jasle, škôlku, práčovňu, poštu a ďalšie služby pre obyvateľov.

"Cieľom projektu je ukázať, že napriek všemožným sankciám a tlaku amerických imperialistov a ich nasledovníkov dokáže KĽDR prosperovať a nič pre ňu nie je nemožné," uviedol Kim. Vodca KĽDR nariadil, aby stavby boli ekologické, takže osvetlenie a vykurovanie využíva solárne panely a geotermálnu energiu. Na strechách domov budú skleníky.

Rovnaká záľuba ako u otca

Okrem proklamovaného zámeru, aby budovy boli moderné, je tam aj praktické hľadisko pre tieto technológie - výpadky dodávok elektriny sú totiž v Severnej Kórei dlhodobým problémom, podotýka agentúra AP. Pchjongjang má spoľahlivejšie dodávky prúdu než ktorékoľvek iné severokórejské mesto, ale solárne panely na balkónoch bytov sa v metropole aj na ďalších miestach stali bežným javom.

Záľubu v gigantických budovách mal aj Kimov zosnulý otec Kim Čong-il. Stavbu jednej z nich, pyramídového 105-poschodového hotela Rjukjong, sprevádzala kopa problémov a ani po desiatkach rokov budovania ešte nebola dokončená.

Dedičstvom z čias Kim Čong-ila je ale tiež pôsobivá štvrť výškových budov nachádzajúca sa neďaleko námestia Kim Ir-sena, ktorá sa vďaka módnym reštauráciám a luxusným nákupným centrám so značkovými výrobkami prezýva "malý Dubaj" či Pchjonghattan. Dokončená bola po smrti Kim Čong-ila v roku 2012.

01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 03 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 04 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 05 - Modified: 2024-03-25 09:30:00 - Feat.: - Title: Miliardár si postavil na vrchole 120 metrového mrakodrapu luxusnú vilu. V miliónovom sídle však možno nikdy nebude bývať
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:04