Z Bratislavy do Viedne za osem minút. To, čo sa dnes zdá ako sci-fi, môže byť však už o pár rokov realitou. Aspoň tak si to predstavuje technologický vizionár a otec myšlienky Elon Musk. Nezáväznú dohodu o ním inšpirovanom projekte už podpísal zástupca spoločnosti hyperloop Transportation Technologies Dirk Ahlborn so slovenským rezortom hospodárstva. Projekt uvažuje o spojení dvoch najbližších hlavných miest na starom kontinente a následne by mohla sieť vlakov prepojiť celú Európu. To by výrazne urýchlilo prepravu ľudí či tovarov medzi veľkomestami na niekoľko minút. Aj keď podľa dopravného analytika Jána Bazovského je to v súčasnosti na slovenské pomery nereálny projekt, dopravný expert Jozef Drahovský pripúšťa, že hoci ide o hudbu budúcnosti, doprava by sa mohla vyvíjať práve týmto smerom. „Podzemná rýchla alternatívna doprava bude totiž výhodnejšia ako letecká,“ uviedol.Reuters
StoryEditor

Hyperloop môže byť pre Slovákov úplne zadarmo

18.07.2016, 00:00
Viceprezident a výkonný riaditeľ Hyperloop Transportation Technologies Bibop G. Gresta v rozhovore pre HN prezradil plány spoločnosti u nás.

Uvažujú, že si zo Slovenska urobia svoju centrálu. Predpokladajú, že môžu zamestnať až tisíc ľudí. O odvážnych plánoch Hyperloopu hovorí pre HN viceprezident spoločnosti Hyperloop Transportation Technologies Bibop G. Gresta.


Počuli ste už vtip, ktorý koluje medzi Slovákmi? Že vraj skôr budeme cestovať Hyperloopom do Viedne, ako bude dokončená diaľnica D1 do Košíc?
Nanešťastie, je to realita. Nechcem na nikoho ukazovať prstom, no len čo potrebujete od štátu dotácie, všetko trvá neskutočne dlho. Nielen na Slovensku, ale všade vo svete. Preto potrebujeme viac súkromných investícií, viac inovatívnych systémov v doprave, ktoré sú udržateľné. A viete čo, možno je dobré, že tú diaľnicu ešte stále nemáte. Pretože práve vtedy, keď ešte nemáte „všetko“, máte vytvorený dostatočný priestor na ďalšie možnosti, na inovácie. A vtedy sa všetko hýbe rýchlejšie.


Kde všade chystáte Hyperloopy?
Začíname na trase Bratislava – Viedeň. No už teraz sa rozprávame o ďalších s každým členským štátom V4. A hľadáme aj iné príležitosti – otvorili sme kanceláriu v Dubaji, rozmýšľame nad otvorením technologického centra v Číne, diskutujeme s Ruskom, plánujeme až tisíckilometrovú trasu v Afrike. Je to pre nás jedna veľká, globálna hra.


Prečo ste sa rozhodli začať práve na Slovensku?
Slovensko je pre nás obrovská príležitosť. Rokovali sme síce s každým – s Angelou Merkelovou, Davidom Cameronom či s rakúskym kancelárom. A áno, všetci mali o náš projekt záujem – no nemali sme pocit, že by im ich politická situácia dovoľovala čokoľvek urobiť. Chceli sa rozprávať, urobiť si zopár selfie, ale nič viac.


A zo slovenských predstaviteľov ste mali pocit, že ich záujem bol skutočný?
Áno, práve to zohralo kľúčovú úlohu pri našom rozhodovaní. Najmä vďaka vášmu bývalému ministrovi hospodárstva, Vazilovi Hudákovi. On nás sem doslova dotiahol. Presvedčil nás, že Slovensko je strategická krajina – a to sme, úprimne povedané, ani nevedeli, kde leží (smiech).


Ako to myslíte, dotiahol?
Počas posledných dvoch rokov sme boli takmer všade, na titulných stránkach novín. Nechcem sa vyťahovať, ale všetci nás chceli vidieť, rozprávať sa s nami. No iba on skutočne nasadol do lietadla a prišiel do Los Angeles. Stretol sa s našimi vedcami, pýtal sa na to, ako bude naša technológia fungovať, aký to bude mať prínos pre ekonomiku. Ukázali sme mu, že Hyperloop nie je iba o rýchlosti, ale najmä o efektívnosti. Hudák bol preto veľmi prek...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 02 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 03 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 04 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 05 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
22. apríl 2024 16:31