StoryEditor

Brexit si nikto neželal. Vnímame ho ako šancu

Pavel Trenka, generálny riaditeľ HB Reavis Group, v exkluzívnom rozhovore pre Hospodárske noviny.

Pôvodom slovenská developerská skupina sa začína presadzovať v Londýne. Aj keď im referendum o vystúpení Veľkej Británie z únie situáciu skomplikovalo, veria, že sa situácia upokojí. „Londýn je obrovským trhom a neobsadené sú len štyri percentá priestorov. To je tzv. technická neobsadenosť, s takýmto číslom sa nestretnete nikde,“ konštatuje Pavel Trenka.

Ak sa pozrieme na vlaňajší rok, HB Reavis je na tom dobre. Nárast ziskov či zazmluvnenosti prenájmov. Človek by si povedal, že ideálny rok, nebyť Apollo Business Centra. Projekt, ktorý ste postavili, museli zavrieť kvôli problémom so statikou.
V momente, keď sme zistili výsledky statického posudku, sme sa začali prípadom zaoberať. Rozbehli sme diskusie tak s bankou, ako aj s aktuálnym vlastníkom (Hannover Leasing, pozn. red.). Výsledok už poznáte. Podpísali sme trojdohodu, z ktorej vyplynulo, že projekt preberieme. Pokúsime sa z neho urobiť niečo nové, aby sme mu vrátili jeho dobré meno.

Od nemeckého vlastníka objekt odkúpila spoločnosť Julesburg, ktorá nie je konsolidovanou entitou skupiny HB Reavis. Kto to je?
Je to firma, ktorú vlastní hlavný akcionár skupiny HB Reavis. Ide skôr o technický element, ktorý sme potrebovali vyriešiť z pohľadu konsolidácie skupiny. Pre nás je to skupina HB Reavis, ale technicky sme túto nehnuteľnosť museli dať do inej vetvy.

Kto navrhol takéto riešenie ?
Od začiatku neexistovala otázka, či sme my súčasťou riešenia. Pre nás sú banky a investori hlavnými partnermi a zachovanie nášho dobrého mena je pre nás prvoradou povinnosťou. Hľadaniu riešenia sme boli otvorení od samého začiatku.

Čiže ste k riešeniu pristúpili aj na úkor toho, že finančne stratíte?
My sme na projekte zarobili už v momente, keď sme ho predali. A nielen my. Netratil ani Hannover Leasing či Slovenská sporiteľňa. Samozrejme, pri projekte vznikne celková strata, ktorá sa rozdelí medzi nás troch. Najväčšiu porciu z nej však berie na seba HB Reavis. Robíme to aj preto, že chceme lokalite vrátiť obľúbenú kancelársku budovu a pripravujeme na mieste Apolla nový projekt.

Kedy ste sa do...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2017-12-08 16:08:17 - Feat.: - Title: Bratislavskí poslanci nesúhlasia s udelením štatútu významnej investície pre projekty HB Reavis a J&T 02 - Modified: 2017-09-26 23:54:31 - Feat.: - Title: Vybudoval akvapark v Bešeňovej, teraz v Gruzínsku stavia miliardový projekt so slovenskou vizitkou 03 - Modified: 2017-05-29 21:11:41 - Feat.: - Title: Manažérska práca ho zaviedla až do emirátov. Slovák stavia Arabom megaprojekty 04 - Modified: 2016-09-17 11:57:11 - Feat.: - Title: Zomrel tajomný multimilionár Viliam Pančík, jeden z najbohatších Slovákov 05 - Modified: 2016-03-30 21:23:11 - Feat.: - Title: Senecký outlet sa zmení na kancelárie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:04