Minister financií Peter KažimírTASR/AP
StoryEditor

Naše aktivity vy mohli byť inšpiráciou pre zvyšok sveta, vyhlásil Kažimír

25.07.2016, 11:26
Autor:
TASRTASR

Aktuálny stav svetovej ekonomiky, reforma finančného sektora a medzinárodná architektúra bankového systému boli hlavnými témami diskusie ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk 20 ekonomicky najvyspelejších krajín sveta (G20) počas ich víkendového rokovania v čínskom Čcheng-tu.

Európsku úniu (EÚ) na zasadnutí reprezentoval minister financií SR Peter Kažimír spoločne s prezidentom Európskej centrálnej banky (ECB) Mariom Draghim a eurokomisárom Pierrom Moscovicim.

Ministri a predstavitelia centrálnych bánk sa na stretnutí nevyhli ani témam verejných a súkromných investícií, koordinácii a nastaveniu daňových systémov či boja proti financovaniu terorizmu. Zasadnutie bolo zároveň prvou príležitosťou pre medzinárodnú komunitu stretnúť sa a vypočuť si postoj nového ministra financií Veľkej Británie, ktorá odchádza z EÚ.

"Investície sú naďalej kľúčovou prioritou tak pre Európsku úniu, ako aj pre samotnú G20," povedal Kažimír z pozície predsedajúceho Rade ministrov financií EÚ. Európa podľa neho už v tomto smere dosahuje výsledky vďaka fondu EFSI. "Náš progres a aktivity v tomto smere by mohli byť inšpiráciou aj pre zvyšok sveta," dodal.

"Junckerov" investičný balík, alebo Európsky fond pre strategické investície (EFSI) je odpoveďou na potrebu zvyšovania investícií do ekonomiky za účelom udržateľného rastu a tvorby pracovných miest. Fond smeruje k deklarovanému cieľu mobilizovať kapitál vo výške 315 miliárd eur, určený na reinvestovanie do reálnej ekonomiky. Európska investičná banka (EIB) a Európsky investičný fond (EIF) už schválili viac než 265 projektov, ktoré majú potenciál vygenerovať celkové investície vo výške približne 107 miliárd eur.

V nadväznosti na problematiku investícií sa pozornosť venovala daňovej transparentnosti a predvídateľnosti, ktoré sú potrebné tak pre stabilitu podnikateľského prostredia, ako aj pre štátny rozpočet. Kažimír vystúpil počas daňového sympózia, venujúceho sa problematike potreby zvyšovania prehľadnosti daňových systémov, s cieľom zvyšovať investičné aktivity na európskej aj globálnej úrovni.

Počas rokovaní G20 sa slovenský minister financií stretol s guvernérom národnej banky a ministrom financií Čínskej ľudovej republiky, ako aj s ministrom financií Južnej Kórei. Partneri sa navzájom informovali o stave ekonomiky, investíciách a investičných možnostiach. Slovenská strana informovala kolegov o situácii v EÚ po referende vo Veľkej Británii.

01 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“ 02 - Modified: 2024-04-15 18:12:06 - Feat.: - Title: Hľadá sa záujemca o 600 miliónov eur. V hre nie je dôležité kto ich chce, ale kto ich stihne minúť 03 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom 04 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Aktuálne prostredie akciových trhov je pomerne pozitívne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 08:13