tagesspiegel.de
StoryEditor

Ďalšia banka zavádza záporné úroky. Potrestá tak majetných klientov

16.08.2016, 17:52
Autor:
emoemo
Bavorská stavebná sporiteľňa patriaca do skupiny Raiffeisen je už druhým nemeckým finančným ústavom, ktorý oznámil účtovanie záporných úrokov

Opatrenie sa dotkne majetných privátnych klientov. Je to dôsledok záporných úrokových sadzieb nastavených Európskou centrálnou bankou.

Keď Európska centrálna banka pred dvoma rokmi zaviedla negatívne úrokové sadzby na vklady, len málokto si pomyslel, že to dôjde tak ďaleko, aby sa preniesli aj na klientov. Tento týždeň oznámila stavebná sporiteľňa v bavorskej dedine Gmund am Tegernsee 50 km južne od Mníchova, patriaca do skupiny Raiffeisen, že bude trestať za ukladanie peňazí aj retailových klientov. Od septembra si bude zo súm na účtoch presahujúcich 100-tisíc eur strhávať 0,4 percenta.

Dominový efekt

"U firemných klientov máme záporné úroky už nejakú dobu, tak prečo by to tak nemalo byť aj u privátnych klientov s veľkými zostatkami?" cituje agentúra Bloomberg člena predstavenstva banky Josefa Paula. "Dnes to vyzerá, že toto opatrenie nebude rozšírené na zákazníkov so zostatkami pod 100-tisíc eur," dodal.

"Je to ako dominový efekt. Len prenášame náklady, ktoré ECB uvalila na nás," vysvetľuje Paul. Na list s oznámením reagovala zo 140 klientov, ktorých sa opatrenie dotkne, zatiaľ zhruba polovica. Buď presunutím peňazí do iných finančných nástrojov, alebo do inej banky.

Bavorská banka je už druhým nemeckým ústavom, ktorý "zdaňuje" vklady privátnych klientov. Už od roku 2014 účtuje negatívny úrok zákazníkom so zostatkami nad pol milióna eur tiež malá stavebná sporiteľňa Skatbank.

Podporiť míňanie 

Najväčšie nemecké banky ako Deutsche Bank alebo Commerzbank záporné úroky strhávajú veľkým korporátnym alebo inštitucionálnym klientom, ale bráni sa podobne spoplatňovať aj retailovú klientelu, píšu Financial Times.

Raiffeisen Gmund am Tegernsee je síce malá banka, ktorá zápornými úrokmi trestá len majetnú klientelu. Cieľom negatívnych úrokových sadzieb ECB ale bolo podporiť míňanie a investície v stagnujúcej eurozóne, nie "zdaniť" prosperujúce Bavorov.

Prvýkrát klesli sadzby ECB pod nulu v júni 2014 na -0,1 percenta. Od tej doby ich Európska centrálna banka znížila ešte trikrát. Doteraz centrálni bankári tvrdili, že to nebude mať žiadne vedľajšie negatívne dôsledky, ako napríklad vyberanie vkladov z bánk.

Nie je dôvod na odchod

Politika ECB vyvíja tlak na biznis model nemeckých bánk, ktoré tradične zarábajú hlavne na čistom úrokovom výnose, teda rozdielu medzi prijatými a vyplatenými úrokmi. Mnoho z nich nie je v aktuálnej situácii schopné vklady v dostatočnej miere pretaviť v pôžičky.

Člen bankovej rady ECB Benoit Coeur pred dvoma týždňami vyhlásil, že retailová klientela nemá dôvod zo svojich bánk odchádzať, pretože nie sú žiadne znamenia, že by im ústav mal v dohľadnej dobe ukrajovať z ich úspor.

Banky spoplatňujú služby

"Vklady domácností aj nefinančných korporácií v posledných dvoch rokoch rastú, a to podobným tempom, ako v čase pred negatívnymi úrokovými sadzbami," povedal.

Nemecké banky sa snažia s prostredím záporných sadzieb vysporiadať rôzne. Napríklad spoplatňujú služby, ktoré boli doteraz zadarmo. Účtovať záporné úroky drobným klientom sa zdá byť zatiaľ tabu. Šéf nemeckej bankovej asociácie Michael Kemmer neočakáva, že by sa ku sporiteľni v Gmund am Tegernsee pridali ďalšie banky. "Rozhodnutie je na každej z nich. Konkurencia medzi bankami a stavebnými sporiteľňami je ale dosť silná," doplnil.

01 - Modified: 2024-04-23 21:13:40 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici 02 - Modified: 2024-04-23 08:46:13 - Feat.: - Title: Nemecký súkromný sektor sa vrátil k rastu. Výrazne posilnil sektor služieb 03 - Modified: 2024-04-23 13:48:23 - Feat.: - Title: Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu 04 - Modified: 2024-04-23 05:31:01 - Feat.: - Title: Čína odmietla obvinenia zo špionáže v Nemecku 05 - Modified: 2024-04-22 09:17:43 - Feat.: - Title: V Nemecku zadržali trojicu špiónov, Číne odovzdávali citlivé vojenské technológie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 04:27