StoryEditor

Vojna ruží v Afrike. Etiópia preberá kvetinový biznis Keni

25.08.2016, 16:48
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Viac ako tretina kvetov v európskych obchodoch sa vypestuje na farmách v africkej Keni. Stále viac sa však presadzuje Etiópia.

O presune fariem do tejto krajiny uvažuje viacero holandských investorov. Pre korupciu, vysoké dane, nízke clá aj lákavé stimuly, píše portál iDnes.cz.

Keňa je tradičnou africkou kvetinovou veľmocou, ktorá s masovou produkciou začala v roku 1969. Stále významnejšou ekonomickou veľmocou sa však aj vďaka tomuto sektoru stáva v posledných rokoch Etiópia, všimol si Bloomberg. Tá je teraz druhým najväčším producentom kvetov v Afrike.

Niektorí pestovatelia už pred rokmi poznali, že produkcia ruží v Etiópii je v mnohých ohľadoch výhodnejšia.

Holandskej spoločnosti AQ Roses sa vyplatil riskantný krok, ktorý podnikla už pred desiatimi rokmi. Ako lokalitu pre svoju novú kvetinovú farmu za 10 miliónov dolárov (takmer 9 miliónov eur) zvolila namiesto Kene susednú Etiópiu.

Teraz farma produkuje ročne kvety za 200 miliónov dolárov (cca 178 miliónov eur) a ukrajuje trhový podiel Keni, ktorá zásobuje viac ako tretinu európskeho trhu. V Keni sa ročne vypestujú kvety za 500 miliónov dolárov (takmer 444 miliónov eur).

„Je tu oveľa lepšie ako v Keni,“ hodnotí výkonný riaditeľ holandskej spoločnosti AQ Roses Frank Ammerlaan. „Pre nás je dôležitá bezpečnosť a menšia miera korupcie. Keňa je väčší ,Divoký západ' než Etiópia,“ dodáva.

Odbavovanie kvetín z jeho obrieho skladu pri jazere Ziway v centrálnej Etiópii zaisťujú stovky žien, ktoré pracujú v zásterách pri žltých stoloch. Ruže, ktoré im prejdú rukami, sa do regálov v Európe dostanú v priebehu dvoch dní.

Aj ďalší farmári presunuli alebo otvárajú kvetinový biznis v Etiópii. Iní sa k tomu chystajú. Aj vďaka tomu ekonomika Etiópie rastie a stáva sa dôležitým motorom regiónu. Vlani krajina nahradila Keňu na pozícii štvrtej najväčšej ekonomiky subsaharskej Afriky, od roku 2005 sa jej hospodárstvo zväčšilo päťkrát.

Krajina sa stala perspektívnejšia pre zahraničný kapitál. Podľa Dipesha Devraja, predsedu Asociácie exportérov čerstvých výrobkov v Keni, Etiópia ťaží aj z nespokojnosti kenských exportérov, ktorých čoraz viac zaťažujú dane, ale aj úplatky štátnym úradníkom.

Výrazným tempom pribúdajú investície napríklad vďaka priaznivej colnej politike alebo daňovým výnimkám pre firmy. Začínajúci pestovatelia kvetín majú päťročné prázdniny na daň z príjmu právnických osôb a nemusia odvádzať clá zo vstupov ako sú hnojivá.

„Doja nás. Väčšina kvetinových fariem bola v roku 2015 v strate,“ zveril sa Bloombergu Jeff Kneppers, majiteľ holandskej spoločnosti Maridadi Flowers Ltd., ktorý sa zdržiava v Keni vyše dvadsať rokov. „Farmári hovoria o presune výroby do Etiópie,“ dodal. Sám však zostáva. Pre lepšie podnebie, skúsenejších robotníkov a súkromné vlastníctvo pôdy, ktoré je v Etiópii zakázané.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.

01 - Modified: 2024-04-12 15:44:28 - Feat.: - Title: V západnej a strednej Afrike čelí hrozbe hladu takmer 55 miliónov ľudí, tvrdí OSN 02 - Modified: 2024-04-11 18:48:12 - Feat.: - Title: Ukrajina otvára veľvyslanectvá v Afrike, aby konkurovala vplyvu Ruska 03 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 04 - Modified: 2024-04-08 09:00:46 - Feat.: - Title: VIDEO Muž prebehol celú Afriku. Vyše 16-tisíc kilometrov zdolal za necelý rok, počas cesty ho stihli aj okradnúť 05 - Modified: 2024-04-06 18:49:38 - Feat.: - Title: Francúzsko chce budovať s Afrikou "vyvážené partnerstvá". O bývalé kolónie sa zaujíma aj Rusko a Čína
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 20:15