Reuters
StoryEditor

Bosch má problém. Na spoločnosť sa zamerali elitní právnici, chcú otvoriť súdny proces

31.08.2016, 10:30
Autor:
TASRTASR
Trojica právnikov sa začala zaoberať dodávateľom Volkswagenu, ktorého obviňuje z toho, že falšovaní emisných testov vedel.

Šéf žiadnej firmy s nimi nechce mať nič dočinenia. Reč je o trojici amerických hviezdnych advokátov Elizabeth Cabraserovej, Stevovi Bermanovi a Michaelovi Hausfeldovi, ktorí gigantov, napríklad, Exxon, Toyota, General Motors či BP, naučili, čo je to strach.

Naposledy sa postarali o najvyššie mimosúdne vyrovnanie v automobilovej histórii, keď Volkswagen prinútili súhlasiť so sumou 15,3 miliardy dolárov (13,70 miliardy eur). A teraz sa do centra ich pozornosti dostal dodávateľ VW - Bosch.

Spolupáchateľ?

"Bez spoluviny a mlčanlivosti firmy Bosch by sa nemohol Volkswagen dopustiť podvodov a manipulácií," cituje agentúra DPA z rozšíreného obžalovacieho spisu, ktorý len pred niekoľkými dňami pristál na príslušnom súde v San Franciscu. Bosch je jedným z obžalovaných v obrovskom procese pre emisný škandál a stojí v pozícii rozhodujúceho aktéra "dlhoročného sprisahania".

Bosch totiž dodal manipulatívny softvér, s pomocou ktorého VW dokázal oklamať emisné testy. Dostal sa tak do podozrenia, že v podvodoch zohrával kľúčovú úlohu. Zásadná otázka, ktorou sa budú súdy zaoberať, znie: Bola spoločnosť aktívnym spolupáchateľom alebo nevedomý dodávateľ, ktorého softvér VW svojvoľne upravil?

Verejné tajomstvo

Spoločnosť je veľmi stručná v odpovediach na otázky médií, či sa Bosch na podvodoch zúčastňoval. Obvykle reaguje slovami, že vzhľadom na citlivú právnu situáciu sa k veci nevyjadrí. Bosch spustil interné vyšetrovanie a jeho americkí advokáti dôrazne odmietli akékoľvek obvinenia voči jednotlivým zamestnancom, ktoré označili za "divoké a neodôvodnené".

Bosch sa síce už vlani dostal do zameriavača žalobcov, teraz však ich advokáti v dokumentoch, ktoré musel VW zverejniť, údajne našli množstvo dôkazných materiálov. Z dokumentov vyplýva, že VW vyvinul manipulatívny softvér v úzkej spolupráci s Bosch a podľa právnikov nie sú pochybnosti o tom, že dodávateľ o nelegálnom účele vedel. "Aj v Bosch išlo o verejné tajomstvo," tvrdí trojica právnikov.

Spoluvinníctvo je možné datovať do konca 90. rokov minulého storočia. "Bosch a Volkswagen spolupracovali ruka v ruke," tvrdí sa v žalobe. Bosch nielen vedome a aktívne spolupracoval na podvodoch, ale pomocou marketingu a lobistiskej práce pomohol dostať zakázanú technológiu na americký trh. A dokonca sa snažil mnohé veci zatajiť po tom, čo americké úrady nadobudli podozrenie z manipulácie testov.

Otvorenie procesu

Jedno je jasné už teraz, ak firma odmietne mimosúdne vyrovnanie, pristane na lavici obžalovaných v USA. Ešte má čas tento scenár odvrátiť pomocou rokovaní. "Máme v úmysle 3. novembra požiadať o otvorenie procesu," hovorí Berman. Zatiaľ však neuviedol výšku odškodného, no Bosch už vlani vytvoril nové rezervy vo výške 650 miliónov eur.

Stuttgartská prokuratúra od konca roka 2015 vyšetruje neznámych manažérov Boschu pre podozrenie z napomáhania k trestnému činu podvodu. Podľa hovorcu prokuratúry vyšetrovanie ešte nejaký čas potrvá. Ak by prokuratúra podala žalobu, mohli by byť v hre aj finančné nároky.

Okrem trestnoprávneho vyšetrovania by mohli prísť civilné žaloby od poškodených zákazníkov VW v Nemecku, no právnici však vidia len malú šancu na úspech. "Potrebujeme materiál, ktorý by preukázal, že softvér bol dodaný za účelom podvodu. A to môže byť ťažké," povedal advokát Ralf Stoll.

01 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-17 20:22:13 - Feat.: - Title: Akcie v USA kvôli neistote okolo úrokov a výsledkom klesli, dolár oslabil 04 - Modified: 2024-04-17 19:31:01 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov by mohla o pomoci Ukrajine hlasovať najskôr v sobotu 05 - Modified: 2024-04-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Zistenie HN: elektrické Porsche v Bratislave sa už vyrába. Fabrika aktuálne pracuje na „vychytávaní múch“
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 04:39