Youtube, Lidovky.cz
StoryEditor

Pochybné rady OVB. Českí klienti prišli kvôli nim o stovky miliónov korún

02.09.2016, 16:40
V kauze Helvag z prelomu 90. rokov a nového tisícročia prišla viac ako tisícka českých klientov kvôli radám OVB o stovky miliónov korún.

Snímka Rada nad zlato mladého českého dokumentaristu Jakuba Charváta ukázala na pochybné praktiky a správanie niektorých poradcov poradenskej spoločnosti OVB Allfinanz. Spoločnosť už v minulosti čelila v Česku rôznym postihom regulátorov, napriek tomu trvá na tom, že dokument je účelovo zostrihaný a nevyvážený.

Charvát kvôli filmu čelí zo strany OVB žalobe a žiadosti o odškodnenie vo výške sto tisíc českých korún (3 700 eur). Potom, čo ako prvý upozornil na ťažkosti dokumentaristu server Lidovky.cz, zdvihla sa vlna solidarity a ľudia mladému režisérovi na transparentný účet prispeli k 1. septembru celkom 231 460 tisíc českých korún (vyše 8 500 eur).

Sporné správanie poukazujú aj pokuty

Na sporné správanie OVB však poukazujú aj pokuty, ktoré spoločnosť dostala v minulosti. Niekoľkomiliónový postih vymerala firme niekoľkokrát Česká národná banka, pokutu jej udelila aj dnes už neexistujúca Komisia pre cenné papiere. Spoločnosť figurovala aj v kauze Helvag z prelomu 90. rokov a nového tisícročia, kedy viac ako tisícka českých klientov prišla kvôli radám OVB o stovky miliónov korún.

Naposledy tento rok na jar potvrdila ČNB svoje rozhodnutie z novembra 2015, kedy spoločnosti udelila päťmiliónovú pokutu za to, že predávala investičné životné poistenie ako sporenie, čím podľa ČNB porušili poradcovia "zákaz používania nekalých obchodných praktík". Konkrétne mali ľudia v službách OVB opakovane prezentovať klientom životné poistenie ako sporenie, resp. sporiace účty.

Poradcovia produkt ponúkali v rokoch 2010 až 2013 s tým, že z neho možno kedykoľvek vybrať vložené peňažné prostriedky a ide o produkt s garantovaným či kladným zhodnotením vložených peňazí. Problémom bolo, že poradcovia akosi "zabudli" spomenúť, že výška pôvodne dohodnutého poistného, ​​resp. jeho zmena (zníženie) a skutočná dĺžka trvania zmluvy má, predovšetkým potom v prvých rokoch trvania zmluvy, významný či zásadný vplyv na možnú výšku výberu finančných prostriedkov.

OVB v reakcii na to uviedla, že pripomienky ČNB zapracovala už v roku 2012 a väčšinu sťažností považuje len za súčasť konkurenčného boja. "Zaujímavé je, že viac ako polovica sťažností sa týkala zmlúv uzavretých našimi bývalými poradcami, ktorí prešli ku konkurencii alebo ukončili svoju činnosť. S niektorými dokonca vedieme súdne spory," uviedol k tomu mediálny zástupca OVB Jiří Reichl.

Rozhodne nie prvá pokuta

Nebola to však rozhodne prvá pokuta zo strany ČNB. Napríklad v roku 2013 udelila OVB pokutu vo výške dvoch miliónov českých korún (74 000 eur) za chybné ponúkanie investícií. S niektorými klientmi totiž poradcovia nevyplnili vstupný dotazník umožňujúci vyhodnotiť, že majú odborné znalosti a skúsenosti potrebné pre pochopenie rizík, ktoré investičné nástroje prinášajú. Centrálna banka vtedy pokutovala aj niekoľkodňové prieťahy v doručovaní pokynov klientov a nedostatky vo vnútorných predpisoch. Niektoré z týchto deliktov pritom išli až do roku 2007.

Z podobných dôvodov dostala spoločnosť už v marci 2006 150-tisícovú (vyše 5 500 eur) pokutu od Komisie pre cenné papiere (KCP). Potom, čo bol finančný dohľad v apríli 2006 integrovaný pod ČNB, tak pokutu, aj keď "len" stotisícovú (3 700 eur) potvrdila aj rada ČNB.

KCP však udelila OVB Allfinanz stotisícovú pokutu za porušenie zákona o cenných papieroch už v roku 2003.

Okrem toho mala OVB problémy aj na samotnom trhu finančných poradcov. V roku 2008 jej etický výbor Asociácie finančných sprostredkovateľov a finančných poradcov ČR (AFIZ) pozastavil v asociácii členstvo. Dôvodom boli vtedy sťažnosti klientov na niektorých spolupracovníkov OVB. Konkrétne išlo predovšetkým o pochybenie pri viacnásobnom uzatváraní investičných životných poistiek či bezdôvodne vysokých platieb bežného poistného pri tomto produkte.

OVB na seba upozornila už v 90. rokoch v súvislosti s kauzou Helvag, kedy vo Švajčiarsku zmizlo 300 miliónov českých korún (vyše 11 100 000 eur). Na radu OVB vkladali klienti peniaze do produktov švajčiarskeho spolku Helvag, ktorý ich mal investovať do realít a steakových reštaurácií. Vedenie Helvagu však peniaze spreneverilo a investori tak o svoje peniaze prišli.

OVB Allfinanz Slovensko: Konáme v záujme klientov

OVB Allfinanz Slovensko chce v reakcii ubezpečiť klientov, že pri svojej činnosti koná najmä v záujme svojich klientov a dodržiava všetky zákony. "Čo potvrdzuje aj skutočnosť, že OVB Allfinanz Slovensko nečelí a ani v minulosti nečelila žiadnym vážnym podnetom či súdnym sporom , ktoré by sa týkali neférového jednania, zavádzania alebo poškodzovania záujmov klientov," píše sa vo vyhlásení.

"Radi by sme tiež zdôraznili, že negatívne medializované produkty Helvag, ktoré sú príčinou viacerých súdnych sporov v Českej republike, v portfóliu OVB Allfinanz Slovensko nikdy neboli a slovenským klientom tak nikdy v súvislosti s ich predajom cez OVB Allfinanz Slovensko nevznikla žiadna škoda," tvrdí slovenská vetva OVB.

Pozrite si aj rozhovor s krajským riaditeľom OVB na Slovensku o praktikách tejto spoločnosti u nás:

01 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 02 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 03 - Modified: 2024-04-24 10:02:03 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedoch 04 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 05 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 14:21