StoryEditor

Zlato sa nikam nepohlo. Striebro padalo omnoho výraznejšie

13.09.2016, 00:00
Cena zlata sa v priebehu minulého týždňa pekne stúpala. Pondelok bo síce voľný deň v USA, ale už v utorok zažila rast. Ten sa zastavil niekde tesne nad 1352 USD. Cena sa na danej úrovni držala skoro jeden deň a následne začala klesať.

Pokles bol kontinuálny až do konca týždňa a to na úrovne, ktoré sme videli na začiatku týždňa. Cena striebra sa pohybovala podobne. Vystúpila až nad 20 USD a následne rovnako klesala. Avšak klesala omnoho viac ako pri zlate.

Cena zlata nakoniec uzavrela koncom minulého týždňa na úrovni 1327,8 USD, čo bolo o 3 USD menej ako predminulý týždeň. Cena striebra bola na úrovni 19,03 USD, čo bolo o 39 centov menej ako predminulý týždňom. Pomer cien zlata a striebra týmto mierne klesol na úroveň 1 ku 69,77 čo znamená, že striebru sa minulý týždeň darilo relatívne menej ako zlatu.

HUI index (index najdôležitejších zlatých ťažobných spoločností) bol na úrovni 230,06 a klesol. XAU index (index zlatých a strieborných ťažobných spoločností) uzavrel na úrovni 93,46 a rovnako klesol.

Krátkodobá predikcia z minulého týždňa sa naplnila len čiastočne. Písal som, že sa skôr prikláňam k poklesu cien. Zároveň som však písal, že ak pôjdu ceny hore (to fakt nikdy neviete, čo sa presne stane z krátkodobého hľadiska), tak sa bude jednať len o špekulatívny pohyb, ktorý nebude mať dlhé trvanie. To sa aj stalo.

Cena najprv vystúpila, aby ku koncu týždňa konsolidovala tak, že to vyzeralo akoby sa trh so zlatom skoro nikam nepohol. Pred troma mesiacmi sa začalo na trhu ukazovať dostatok zlata a to spôsobilo, že cena na spotovom trhu bola nižšie ako cena na futures trhu.

Veľké banky naskladňovali zlato a vydávali k nemu futures, s ktorými sa už investori hrajú a špekulujú na rast alebo pokles ceny. A to v nadväznosti na rôzne správy – v dnešných dňoch väčšinou spojené s tým, čo budú a nebudú robiť centrálne banky. Rast ceny zlata nemal za ostatné mesiace výrazné fundamentálne základy.

To by bolo vtedy, ak by cena stúpala a zároveň by bola na spotovom trhu vyššia cena ako na futures trhu. Bol by silný dopyt po fyzickom kove. Treba však povedať, že sa situácia postupne mení. Pri zlate sa dnes nachádzame v situácií kedy je trh do značnej miery vyrovnaný. Stále si myslím, že sa pozrieme ešte pod 1300 USD alebo blízko k tejto hranici. Uvidíme.

Čo sa týka striebra tam je dnes situácia mierne odlišná ako na zlate. Na trhu je dostatok striebra. Minulý týždeň som písal, že sa cena môže výrazne prepadnúť. Síce sa to zatiaľ nestalo, avšak cena zaznamenala omnoho väčší pád počas minulého týždňa ako pri zlate. A tento pád sa môže ďalej prehlbovať.

Striebro je z veľkej miery aj priemyselný kov a vplýva na neho viac faktorov ako na zlato. Pri náznaku akéhokoľvek spomalenia ktorejkoľvek kľúčovej ekonomiky sveta, bude reagovať ako akékoľvek iné komodity – pádom ceny. Kam až? Predpokladám, že niekde minimálne k 17,5 USD. Ale sú to len predpoklady a všetko závisí od toho, čo sa bude diať. Nie od toho, čo sa dnes akurát deje. Situácia vyzerá len zatiaľ takto.

Viagold je i na Facebooku. Staňte sa fanúšikom

kitco.com, viagold.sk

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:00