Reuters
StoryEditor

Na poslednú chvíľu mieria na súd tisíce žalôb na VW. Právnici ich nosia dodávkami

19.09.2016, 11:20
Autor:
fihfih
Na súd v Braunschweigu mieria tisíce žalôb investorov, ktorí žiadajú odškodnenie od automobilového koncernu.

Je pondelok 19. 9. 2016. Pre väčšinu ľudí bežný deň, ale pre niektoré nemecké právne firmy peklo na zemi. Na poslednú chvíľu zvážajú dodávkami k súdu v Braunschweigu tisíce žalôb investorov, ktorí žiadajú po Volkswagene odškodnenie za emisný škandál. Stihnúť to musia do polnoci a elektronické podanie nie je možné.

Ide o veľa. Vyjadrené v číslach, v žalobách investorov je zatiaľ podľa Bloombergu takmer 11 miliárd eur. Aby šancu na získanie týchto peňazí neprepásli, chcú právne kancelárie spisy doručiť ešte pred polnocou. Termín je však sporný, možno ide o zbytočnú paniku.

Prenajali dodávky

V Dolnom Sasku, teda v spolkovej krajine, v ktorej sídli koncern Volkswagen, nie je možné v občianskoprávnom spore podať dokumenty na súd elektronicky. Paradoxne, aj vďaka tomu sa ukazuje, ako je takzvaná Dieselgate veľkou kauzou. Na rad prichádzajú faxy a tiež doprava a kuriérske služby.

Advokáti Andreas Tilp a Klaus Nieding si najali dodávky, aby dopravili spolu 6-tisíc žalôb na súd v Braunschweigu, pod ktorý emisný škandál lokálne patrí. V boji s časom musí Niedingova dodávka napchatá piatimi tisíckami spisov prekonať vzdialenosť 350 kilometrov, jeho kolega z mesta Kirchentellinsfurt to má na súd dokonca päťsto kilometrov.

Investori napádajú automobilku kvôli stratám na kapitálových trhoch. Akcie Volkswagenu stratili len počas prvých dvoch dní po minuloročnom odhalení škandálu 18. septembra americkými úradmi viac ako tretinu svojej hodnoty. Pondelok je prvým otváracím dňom po tomto jubileu a podľa niektorých výkladov aj posledným možným termínom na podanie žalôb. To je však otázne. Mnohí právnici o tom pochybujú.

Nikto nechce riskovať

Napriek tomu, najmä kvôli nátlaku investorov, advokátske kancelárie mobilizovali svoje sily a na poslednú chvíľu zahrievajú faxy a využívajú kuriérske služby.

"Nikto nechce riskovať to, že súd uvidí termín pre podávanie žalôb inak," vysvetlil denníku The Hamilton Spectacor nebývalú aktivitu právnikov advokát berlínskej spoločnosti Lindenpartners Thomas Asmus. "Inštinkt stáda je silný. Všetci podávajú teraz, takže to urobím tiež," opísal. Sám však nesúhlasí s názorom, že termín skončí o polnoci.

Právnici s termínom nesúhlasia

Paniku okolo podávania žalôb "o päť minút dvanásť" priživil advokát Andreas Tilp, ktorý zhromaždil žaloby spolu za 3,3 miliardy eur. Zverejnil totiž článok, v ktorom so svojím kolegom obhajuje ročný dead-line pre podanie, ktorý končí práve v pondelok 19. 9. 2016 o polnoci.

Ani niektorí ďalší právnici s tým však nesúhlasia. "Pán Tilp rozhodne dosiahol jednu vec: vyvolal obrovskú neistotu na strane investorov," uviedol advokát Alexander Druckenbrodt z právnej firmy Kaye Schöler vo Frankfurte nad Mohanom. "Podľa mňa sa v tento deň nestane nič a prípady nebudú premlčané, ak žaloby nepodáte," upokojoval. Zjavne to však nepomohlo.

Súd povolal brigádnikov 

Okresný súd v Braunschweigu záplavu žalôb čaká, povolal dokonca štyroch brigádnikov, ktorí majú spisy spracovávať. Automobilka do minulej stredy čelila zhruba 380 žalobám zo strany investorov. Viacero žalôb viní firmu Volkswagen zo strát na kapitálových trhoch. Automobilka však trvá na tom, že nič nezanedbala. "Volkswagen je toho názoru, že manažment spoločnosti plnil riadne svoje informačné povinnosti v rámci pravidiel na kapitálových trhoch," uviedla firma.

Jeden z dlhoročných zamestnancov Volkswagenu bol však v minulých týždňoch v USA obvinený z toho, že sa pokúsil podviesť regulátorov a zákazníkov. Ide o prvý prípad od doby, kedy zhruba pred rokom začalo aféru vyšetrovať americké ministerstvo spravodlivosti.

01 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 02 - Modified: 2024-04-12 14:35:08 - Feat.: - Title: Ako je to s krachom top zamestnávateľa? Poplašné správy zmietol zo stola novým rekordom 03 - Modified: 2024-04-12 14:44:31 - Feat.: - Title: Obžalovaná „grófka“ Rošková prišla na súd. Prokurátor navrhol nižší trest aj pre jej bezúhonnosť 04 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je 05 - Modified: 2024-04-14 08:00:00 - Feat.: - Title: Na škole zastrelil štyroch spolužiakov, no odsúdili jeho rodičov. O úmysloch svojho syna vedeli, no nijako nezasiahli
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 10:23