Burza, akcie, fondyReuters
StoryEditor

Veľká hedgeová lúpež: z top fondov unikajú peniaze

20.09.2016, 00:00
Autor:
Petr KainPetr Kain
Investorov odrádza od aktívne spravovaných fondov ich biedna výkonnosť a vysoké poplatky.

Údajne majú bystré analytické myslenie a ich fondy vďaka nim zarábajú viac, než koľko v priemere vynáša celý trh. Portfóliomanažéri aktívne spravovaných podielových fondov okolo seba roky budovali auru mágov, ktorí na základe zložitých analýz dokážu nájsť podhodnotené akcie a zarobiť na nich. Ukazuje sa, že to nie je pravda.

Väčšina aktívne spravovaných podielových fondov v USA výkonnostne zaostáva za fondmi, ktoré iba kopírujú zloženie najväčších indexov a ďalej so svojím portfóliom nehýbu. V prípade podielových fondov investujúcich do amerických akcií je to vôbec najhoršie.

V období od polovice minulého do polovice tohto roka deväť z desiatich aktívne spravovaných fondov zaostalo za priemerom trhu. Ak by iba „opísali“ zloženie najznámejšieho amerického akciového indexu S&P 500, urobili by lepšie. Vyplýva to zo štatistiky výkonnosti podielových fondov v USA, ktorú priniesla spoločnosť S&P Global.

Investorská hanba
„Tvrdili, že poskytnú ochranu pred prepadom trhov a na kolísajúcich trhoch zarobia. Dostali šancu, aby sa ukázali a zarobili si na svoje výplaty, ale namiesto toho vo všetkých sledovaných oblastiach zaostávajú. Je to trápne,“ povedala denníku Financial Times Aye Soeová, šéfka globálneho výskumu spoločnosti S&P.

Portfóliomanažéri aktívne spravovaných fondov si však nepočínajú biedne len v poslednom období. Podľa dát S&P v poslednej dekáde zaostalo za priemerom trhu 87,5 percenta aktívnych amerických podielových fondov investujúcich do tamojších akcií. Nedá sa preto čudovať, že len v tomto roku investori z týchto aktívne spravovaných podielových fondov vybrali už 328 miliárd dolárov a do fondov „pasívnych“, naopak, 401 miliárd dolárov vložili.

Podobne biedne výsledky majú v poslednom čase aj takzvané hedgeové fondy. Dlhé roky sa pýšia tým, že dokážu zarobiť bez ohľadu na to, či trhy rastú alebo padajú. Za to si účtujú rozprávkovú odmenu – spravidla inkasujú 20 percent z prípadného zisku a dve percentá z objemu spravovaného majetku. Svoju výnimočnú povesť získali najmä v 90. rokoch minulého storočia, keď dokázali peniaze investorov zhodnocovať o desiatky percent ročne. Často aj niekoľko rokov za sebou. Ale to je už dávno preč.

Gigantická zlodejina
Tento rok majú v priemere zisk 1,2 percenta, zmieňovaný index S&P 500 pritom posilnil už o 5,1 percenta. Minulý rok dokonca hedgeové fondy podľa štatistiky Hedge Fund Research stratili v priemere 1,1 percenta. Investori ich za to už trestajú – tento rok z nich vybrali 56 miliárd dolárov a zdá sa, že odliv peňazí tak bude pokračovať aj tretí rok.

Napriek tomu si portfóliomanažéri odnášajú domov ťažko predstaviteľné výplaty. Len 25 percent najlepšie zarábajúcich šéfov hedgeových fondov si minulý rok prišlo celkom na 13 miliárd dolárov. To je, mimochodom, viac ako minuloročné HDP Namíbie.

Vysoké odmeny sa už stali terčom kritiky mnohých známych investorských mien. Napríklad známy dlhopisový investor Bill Gross označil poplatky za gigantickú zlodejinu. „Okrádaní“ v nej pritom nie sú len tí najbohatší.

Momentálne najväčším investorom sú obrovské penzijné fondy spravujúce úspory miliónov dôchodcov predovšetkým z USA a Veľkej Británie. Niektoré z najväčších britských penzijných fondov, ktoré spravujú majetok takmer piatim miliónom malých sporiteľov, minulý rok vyplatili hedgeovým manažérom na poplatkoch okolo 2,85 miliardy libier.


Budúci dôchodcovia tak nielen že zaplatili na poplatkoch 36-krát viac, ako keby investovali do fondov kopírujúcich indexy. Navyše, hedgeové fondy mali oproti pasívne riadeným fondom sotva tretinovú výkonnosť.

Rozdielne investičné stratégie

Aktívne investovanie

Dáva si za cieľ prekonať priemernú výkonnosť daného trhu (reprezentovanú zvoleným indexom) na základe analýz.

Pasívne investovanie

Cieľom je výkonnosť porovnateľná so sledovaným indexom, a to pomocou výberu rovnakých cenných papierov presne v takom pomere, v akom sú v danom indexe zahrnuté.

Hedgeové fondy
– Investičné fondy pýšiace sa tým, že dokážu vďaka svojim stratégiám zarábať aj v období, keď trhy padajú.
– Účtujú si za to vysoké poplatky, spravidla dve percentá z objemu investovaných peňazí a ďalších dvadsať percent z ich zisku.
– Sú určené len pre kvalifikovaných investorov (buď veľkí inštitucionálni investori alebo bohatí jednotlivci).

01 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 02 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 03 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 04 - Modified: 2024-04-22 09:59:31 - Feat.: - Title: Investičná divízia Svetovej banky plánuje na Ukrajine veľké investície za takmer dve miliardy dolárov 05 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:50