StoryEditor

Investorov lákame vďaka inováciám

21.09.2016, 00:00
Maltský minister financií Edward Scicluna pre HN o úspechu ekonomiky jeho krajiny po ukončení krízy:

Problémy talianskych bánk sú hrozbou pre celú Európu, hovorí Edward Scicluna.

Bankový sektor zohráva v maltskej ekonomike kľúčovú úlohu. Počas veľkej finančnej krízy na Cypre v roku 2013 sa ozývali hlasy, že v ohrození sú aj maltské banky. Sú dnes finančné domy vo vašej krajine v dobrej kondícii?
Nielen dnes. Maltské banky boli a stále aj zostávajú v dobrej kondícii. Špekulácie, o ktorých hovoríte, vychádzali z faktu, že v tom období dosahovala celková hodnota vkladov v maltských bankách výšku 800 percent HDP našej ekonomiky. Bolo to teda podobné číslo ako na Cypre. Na rozdiel od Cypru sa však väčšina vkladov u nás nachádzala vo veľkých medzinárodných finančných domoch ako Commonwealth Bank Australia, Deutsche Bank a podobne, ktoré pre Maltu nepredstavovali žiadne systémové riziko. Neprijímali od Malťanov vklady ani im nepožičiavali. Nebezpečenstvo vám hrozí vtedy, keď máte v krajine veľmi vysoký počet systémových bánk. Na Malte je podiel vkladov v systémových bankách zhruba rovnaký, ako je európsky priemer. Takže spomínané špekulácie sa nezakladali na ničom reálnom.

Takže nová kríza maltskému bankovému sektoru nehrozí?
Určite nie. Naše banky sú veľmi silné a my na to máme prinajmenšom dva dôkazy. Prvým je to, ako sme zvládli zemetrasenie, ktoré v Európe vyvolala finančná kríza. Malťania sú veľmi hrdí na to, že naša ekonomika nebola nútená žiadať o žiadny záchranný balík. Nepotrebovala to nijaká banka. Likvidita našich finančných domov bola vždy dostatočne vysoká. Druhým dôkazom sú výsledky maltských bánk pri európskych záťažových testoch. Ich kapitál je silný a banky prešli s dobrým hodnotením pri prvom aj druhom teste európskych bankových úradov. Takže z tohto hľadiska to je v poriadku. Samozrejme, každá banka musí byť monitorovaná. Ale u nás vládne v tomto smere stabilita, čo nás veľmi teší. Naše banky sú totiž veľmi konzervatívne. Podľa môjho názoru by to tak aj malo byť.

Na druhej strane, záťažové testy nedávno ukázali vážne problémy talianskych bánk. Maltská ekonomika je pritom práve na Taliansko pomerne výrazne nadviazaná. Majú problémy talianskeho bankového sektora dosah na maltskú ekonomiku?
Problémy talianskych bánk sú problémom pre celú Eu...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 02 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 04 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“ 05 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 10:15