Rothschildovci. Len málo rodín si v histórii dokázalo zachovať také stabilné pozície, ako majú oni.Archív HN
StoryEditor

Obdivovaní i nenávidení. Ako naozaj zbohatli miliardári Rothschildovci?

23.09.2016, 00:00
Bankári požičiavali kráľom, financovali dlhy štátov, ale aj priemyselnú revolúciu. Vždy sa vedeli vyhnúť problémom.

Bohatí ľudia, a navyše bankári, nie sú obľúbení medzi bežnými ľuďmi. Ak nosíte meno Rothschild, ste buď predmetom obdivu, alebo závisti či nenávisti. Ich finančné impérium pritom nevzniklo zo dňa na deň, ale bolo budované postupne po stáročia. Ako teda Rothschildovci zbohatli a koho v priebehu posledných troch storočí financovali?

Železnice a vojny
Na začiatku bohatej a rozvetvenej rodiny stál Mayer Amschel Bauer, ktorý po svojom otcovi zdedil obchod vo Frankfurte nad Mohanom a premenoval sa na Rothschilda podľa červeného štítu, ktorý visel pred otcovým domom. Bolo to v druhej polovici 18. storočia, keď sa rozvíjalo aj finančníctvo. Postupne sa zo zmenárnika Rothschilda stal finančník, najmä vďaka výnosným obchodom a spravovaniu veľkého majetku grófa Viliama Hessenského. V roku 2005 bol Mayer Amschel Rothschild označený časopisom Forbes za siedmeho najvplyvnejšieho podnikateľa všetkých čias aj za zakladateľa medzinárodného finančníctva.

Mayer Amschel mal so ženou päť synov, ktorí pokračovali v jeho šľapajach a rozširovali jeho finančné impérium po celej Európe. Založili bankové domy vo Frankfurte, Londýne, Paríži, Viedni a Neapole. Hoci bola rodina židovského pôvodu, dokázala si peniazmi kúpiť aj šľachtické tituly. Solomon už v roku 1822 zariadil, že spolu s bratmi dostal šľachtický titul. Vďaka tomu mohol investovať aj do pôdy. Financoval potom stavbu železnice po celej rakúskej monarchii a stal sa aj majiteľom Vítkovických železiarní.

Bankári
Bankovníctvu sa viac venoval jeho brat Nathan. Ten v roku 1811 založil v Londýne banku N. M. Rothschild & Sons, ktorá funguje dodnes a venuje sa akvizíciám a finančnému poradenstvu. Nathan veľmi výhodne investoval peniaze do Východoindickej spoločnosti, financoval Wellingtonovu britskú armádu v boji s Napoleonom. Bankár požičiaval peniaze aj pruskému kráľovi a úspešne organizoval aj emisie štátnych dlhopisov. Na všetkom dobre zarobil. Známy a veľavravný je Nathanov výrok: „Je mi jedno, aká bábka zasadla na anglický trón, aby vládla ríši, v ktorej nikdy nezapadá slnko. Človek, ktorý riadi britské peniaze, kontroluje britské impérium, a ja riadim britské peniaze.“


Podobne na vojnových pôžičkách zarábal aj jeho najmladší brat Jacob, ktorý zakotvil v Paríži. Postupne sa stal jedným z najvýznamnejších francúzskych finančníkov, ktorý radil a požičiaval priamo kráľovi. Investoval najmä do výstavby železníc, ale aj do Suezského prieplavu. Bankovníctvu sa rodina venuje dodnes. Ich francúzske a britské banky sa na začiatku tohto milénia spojili do holdingu Concordia BV. Ich britská banka N. M. Rothschild & Sons dosahuje zisky v miliónoch libier a jej aktíva sa pohybujú v miliardách.

Silné postavenie má táto rodina aj v tradičnej bašte bankovníctva, vo Švajčiarsku. Tam Edmond Adolphe de Rothschild založil LFC Rothschild Group, ktorá sa špecializuje na asset management a privátne bankovníctvo. Venuje sa aj vinárstvu, vlastní luxusné hotely a usporadúva jachtárske preteky. Rothschildovci neboli postihnutí ani nedávnou finančnou krízou. Benjamin Rothschild to vysvetľoval tým, že rodina investuje konzervatívne. „Prežili sme to dobre, pretože naši investiční manažéri nedávali peniaze do šialených vecí. Naši klienti vedia, že my nebudeme špekulovať s ich peniazmi,“ povedal v roku 2010.

Zveľaďovanie bohatstva
Rothschildovci svoje bohatstvo nemíňali, ale zveľaďovali. Stali sa z nich zberatelia umeleckých diel, stavali si zámky a kupovali vinice najmä vo Francúzsku. Tiež sa venovali charite. Financovali aj hľadanie zlata v Kalifornii či v Austrálii, ťažbu diamantov v Južnej Afrike a tiež ťažbu ropy. Navyše, spočiatku sa majetok zachovával v rodine aj cez dohodnuté sobáše medzi sesternicami a bratrancami. Pravidlom bolo aj to, že deti sa nesúdili o zdedený majetok.

Ako židovská rodina podporovali aj vznik židovského štátu v Palestíne napríklad aj tým, že pre osadníkov vykupovali pozemky. Pre svoj pôvod a bohatstvo je táto dynastia bankárov dodnes horúcou témou aj pre zástancov konšpiratívnych teórií, ktorí tvrdia, že títo finančníci dodnes ovládajú svet. Jeden z Rothschildovcov spoluzakladal britskú lóžu slobodomurárov. V minulosti boli títo bankári tŕňom v oku aj nemeckým nacistom. Neskôr boli obviňovaní z toho, že vyvolali obe svetové vojny, aby mohli potom na nich zarobiť cez pôžičky centrálnym bankám bojujúcich štátov. O tejto rodine bol natočený aj jeden hollywoodsky film a napísaných niekoľko kníh.

Odborníci tvrdia, že Rothschildovci už dávno nie sú najbohatšou rodinou na svete. Ich celkový majetok sa odhaduje na 300 až 400 miliárd dolárov. Najmä v 20. storočí bol ich majetok vo viacerých štátoch znárodnený, napríklad banky vo Francúzsku, a stratili aj na zlých investíciách.

Rothschildovci na Slovensku
Známa bankárska rodina mala nenápadnú pobočku svojej privátnej banky Edmond de Rothschild Europe aj na Slovensku v centre Bratislavy. Tá poskytovala finančné služby aj pre bohatých Slovákov. Ešte na jeseň minulého roka bola šéfka tejto pobočky Svetlana Dankovičová, ktorá v rozhovore pre HN uviedla: „Banka nikdy nemala ambíciu prezentovať sa okázalo v médiách. Sme švajčiarska banka, ktorá si zakladá na diskrétnosti a na ochrane súkromia našich klientov.“ Klienti tohto finančného domu sú bohatí ľudia, ktorí do banky vkladajú milióny eur. „Na Slovensku je takých ľudí viac, ako by ste si mysleli, len sa o nich nevie, lebo nie sú medializovaní. Vážia si svoje súkromie a zvyčajne nemajú radi publicitu,“ dodala privátna bankárka.

Na rozdiel od iných privátnych bánk na Slovensku, táto rothschildovská poskytuje úvery výlučne svojim klientom. Neposkytuje vklady svojich klientov na podnikanie iným klientom a nefinancuje nimi ani vlastné podnikateľské aktivity. „Preto sú vklady klientov u nás v bezpečí. Čo, zjednodušene povedané, znamená, že ak by si všetci naši klienti chceli vybrať svoje vklady súčasne, tak je to možné,“ tvrdila Dankovičová. Celá banka je stále v rukách rothschildovskej rodiny, neobchoduje na burze a nepodniká so svojím vlastným imaním.

Aktivity Rothschildovcov


Finančníctvo
finančný holding Concordia BV
britská banka N. M. Rothschild & Sons
LFC Rothschild Group – špecializuje sa na asset management a privátne bankovníctvo
privátna banka Edmond de Rothschild
RIT Capital Partners, investičný trust, ktorý má aktíva vo výške viac ako tri miliardy libier, pričom veľká časť je v zlate

Nehnuteľnosti
rezidencia Waddeson Manor v Anglicku
zámky vo Francúzsku a v Nemecku

Vinárstvo
vinice v Bordeaux a iných francúzskych vínnych regiónoch
vinice v Austrálii, Kalifornii a Južnej Afrike

Ropa a energie
podiely v ropnej firme North Sea oil company, Glencore
akcie v ruskej hlinikárni United Company Rusal
obchody s Rio Tinto, jednou z najväčších ťažiarskych firiem na svete
obchodné partnerstvo s Rockefellerovcami

Iné aktivity
jedna z najväčších zbierok umenia na svete

Najvýznamnejší Rothschildovci


Mayer Amschel Rothschild (1744 – 1812
), zakladateľ dynastie, ktorého synovia rozšírili biznis po celej Európe


Nathan Rothschild (1777 – 1836), syn zakladateľa založil v Londýne banku N. M. Rothschild & Sons, ktorá funguje dodnes a venuje sa akvizíciám a finančnému poradenstvu


Jacob de Rothschild (1792 – 1868), najvýznamnejší francúzsky bankár, ktorý financoval kráľov aj Suezský prieplav


Edmond James de Rothschild (1845 – 1934), bankár, podporovateľ vzniku Izraelu a zberateľ umenia


Edmond Adolphe de Rothschild (1926 – 1997), založil LFC Rothschild Group, ktorá sa špecializuje na asset management a privátne bankovníctvo

Silné stránky


Opatrnosť v investovaní:
Vo financiách sa bankárska dynastia venuje najmä privátnemu bankovníctvu, ktoré je známe konzervatívnym investovaním. Jej klienti bankárom veria, že ich majetok neinvestujú do príliš rizikových aktivít. Možno aj preto Rothschildovci prečkali finančnú krízu bez väčších problémov a strát.


Diverzifikovaný biznis: Rodina má pri investovaní veľa želiezok v ohni. Má podiely v ťažbe nerastných surovín, ako je zlato, uhlie, diamanty či hliník a ropa. Investuje aj do historických nehnuteľností v centrách veľkých miest či do zámkov na vidieku. Peniaze zhodnocuje aj vo viniciach po celom svete, ale aj v umení nákupom obrazov.


Konexie v biznise: Rodina od začiatku podnikania úverovala kráľov, vojvodov a neskôr krajiny, ktoré medzi sebou viedli vojny. Nemali problém požičiavať aj znepriateleným stranám. Niektorí členovia rodu vstúpili do politiky, iní sa angažovali u slobodomurárov. Rodina tiež podniká spolu s ďalšími miliardármi Rockefellerovcami.

01 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 02 - Modified: 2024-04-11 11:19:54 - Feat.: - Title: Myslia ľudia na Slovensku pri životnom poistení aj na riziko hospitalizácie? 03 - Modified: 2024-04-12 14:19:25 - Feat.: - Title: Zmena kurzu? Čakať tento rok lacnejší úver na byt je nereálne, Slovákom zostala ešte druhá možnosť 04 - Modified: 2024-04-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Koľko stojí nový cestovný pas alebo občiansky? Poplatky na úradoch išli výrazne hore (+prehľad v tabuľke) 05 - Modified: 2024-04-08 09:19:00 - Feat.: - Title: Stráž si svoje výdavky. Ako si chrániť a nastaviť svoje rodinné financie. Ideálne miery rozpočtu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
13. apríl 2024 19:56