Wells FargoReuters
StoryEditor

Podvody vyjdú banku Wells Fargo veľmi draho. Zamestnanci ju žalujú o miliardy

25.09.2016, 15:16
Autor:
ČTKČTK

Americká banka Wells Fargo čelí hromadnej žalobe požadujúcich vyplatenie minimálne 2,6 miliardy dolárov zamestnancom, ktorí boli prepustení alebo preradení na nižšiu pozíciu kvôli neplneniu nerealistických cieľov. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

"Wells Fargo prepúšťala či preraďovala na nižšie pozície zamestnancov, ktorí nedokázali splniť nerealistické kvóty, a súčasne povyšovala pracovníkov, ktorí tieto kvóty plnili zakladaním podvodných účtov," píše sa v žalobe.

Banka Wells Fargo sa tento mesiac dohodla, že zaplatí 190 miliónov dolárov za urovnanie obvinenia, podľa ktorého jej zamestnanci založili bez vedomia zákazníkov asi dva milióny falošných účtov, napríklad úverových či sporiacich. Zhruba päť miliónov dolárov z tejto sumy dostanú priamo zákazníci, z ktorých mnohí za nechcené účty zrejme platili poplatky.

Tieto praktiky podľa banky trvali zhruba päť rokov, počas ktorých bolo kvôli nim prepustených viac ako 5000 zamestnancov. Bývalí zamestnanci banky tvrdia, že čelili intenzívnemu tlaku zo strany vedenia, aby zákazníkom nové účty zakladali.

Hromadná žaloba banku viní z nespravodlivého prepúšťania, z nezákonných podnikateľských praktík a z nevyplácania miezd a nadčasov v súlade so zákonom. Žalobu podali dvaja bývalí pracovníci banky, podľa ktorých manažéri tlačili na zamestnancov, aby plnili kvótu desiatich založených účtov denne.

Najväčšími obeťami boli podľa žaloby zamestnanci majúci svedomie, ktorí sa neúspešne snažili splniť kvóty bez pomoci podvodov, a prichádzali tak o časť mzdy a museli čeliť obavám, poníženiu a hanbe.

"Wells Fargo vedela, že jej nezmyselné kvóty podporujú neetické postupy, ktoré boli využívané na zvýšenie ceny akcií a z ktorých ťažilo vedenie na úkor zamestnancov na nízkej úrovni," tvrdí žaloba.

01 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické kladivo na vzbúrencov. Európske štáty čaká vlna žalôb, Thunbergová sa raduje 02 - Modified: 2024-04-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Žena zverejnila na Facebooku negatívnu recenziu na paradajkový pretlak. Hrozí jej za to sedem rokov väzenia 03 - Modified: 2024-03-25 09:00:00 - Feat.: - Title: Muž žaluje ženy o takmer 2,5 milióna eur. Vraj ho ohovárali na internete, ony však len zdieľali skúsenosti zo stretnutia s ním 04 - Modified: 2024-02-16 08:18:08 - Feat.: - Title: Bývalý riaditeľ poisťovne láka na investície, sám dlhuje. Peniaze idú na mongolský účet, rieši ho už polícia 05 - Modified: 2024-02-09 11:00:00 - Feat.: - Title: Bývalá hviezda Mandaloriana žaluje Disney kvôli príspevkom na sociálnych sieťach. Finančne ju podporil aj Twitter Elona Muska
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 04:37