StoryEditor

V Európe ju predávať nemôžu. Tak nebezpečná nafta putuje do Afriky a ohrozuje tisíce ľudí

26.09.2016, 12:44
Autor:
frafra
Organizácia Public Eye upozorňuje na kontroverzné firmy pôsobiace vo Švajčiarsku.

Jeden z najväčších obchodníkov s komoditami na svete čelí obvineniam z praktík, ktoré môžu viesť k úmrtiu tisícov Afričanov. Public Eye vo svojej správe kritizuje komoditných obchodníkov za predaj nekvalitných, vysoko znečisťujúcich palív do afrických krajín.

Viac ako 150 stránková štúdia mimovládnej organizácie Public Eye sa zamerala na spoločnosti Trafigura a Vitol, ktoré sídlia v Ženeve. Tie podľa správy predávajú africkým krajinám "špinavú naftu" s vysokým obsahom síry.

Predaj sírnatej nafty je v európskych krajinách nelegálny, jej dovoz na čierny kontinent je však vďaka zhovievavým limitom tamojších vlád povolený.

Správa poukazuje aj na ďalšie kontroverzné praktiky obchodníkov s komoditami. Tí majú na západných trhoch nakupovať ropu od európskych rafinérií. Následne ju zriedia a vyvezú do Afriky. Takzvané "palivá africkej kvality" prispievajú k vyššej miere znečistenia kontinentu.

Nízke palivové štandardy v Afrike umožňujú obchodníkom nakupovať lacné komodity s prímesami, vďaka čomu sa znížia aj náklady na produkciu. Výroba nekvalitných palív je vďaka tomu lukratívny biznis. „Vysoko sírnaté palivá majú pre zvyšujúcu sa mieru znečistenia priamy vplyv na verejné zdravie,“ uvádza štúdia Public Eye.

Prechod na nízkosírnatú ropu by podľa správy zamedzil do roku 2030 predčasnej smrti až 25-tisíc Afričanov. Do roku 2050 by potom mohlo dlhšie žiť až stotisíc tamojších obyvateľov. Správa argumentuje tým, že s urbanizáciou afrických krajín sa zdvíha aj úroveň znečistenia vzduchu.

Maximálna povolená miera výskytu síry v ovzduší je v niektorých afrických krajinách oproti Európe niekoľko stonásobne vyššia. Sírnatý dioxín, ktorý sa spaľovaním dostáva do ovzdušia, napomáha výskytu ochorení dýchacieho ústrojenstva ako bronchitída alebo astma.

Švajčiarsko je považované za globálne centrum obchodu s komoditami. V krajine pôsobí 500 takto orientovaných firiem, ktoré zamestnávajú 10-tisíc ľudí.

Tie ale v krajine dlhodobo čelia kritike zo strany politikov a rôznych záujmových skupín, podľa ktorých nemá byť jedna z najbohatších krajín na svete oázou tajomstiev pre potenciálne vykorisťovateľské praktiky v chudobnejších krajinách.

Švajčiari tento rok vo februári v referende odmietli návrh úplne zakázať manipulácie s jedlom a poľnohospodárskymi výrobkami. Mimovládne organizácie ako Public Eye sa ale aj napriek tomu snažia obchodníkov s komoditami prinútiť k väčšej transparentnosti.

Firmy Vitol a Trafigura uviedli, že podporujú snahy znížiť znečistenie v Afrike. Obchodné spoločnosti však dodali, že na palivové štandardy v jednotlivých krajinách nemajú žiadny vplyv. „Vlády v Afrike spravujú a kontrolujú dovoz palív a iba ony sú schopné nastaviť miestne štandardy,“ cituje britský denník Financial Times spoločnosť Vitol.

Podľa denníka Guardian sa na predaji sírnatej nafty podieľa aj britská spoločnosť British Petroleum, ktorá ju v minulosti dodala do Ghany. Správa Public Eye ju však nezahŕňa.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
01 - Modified: 2024-04-18 07:39:21 - Feat.: - Title: V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňu 02 - Modified: 2024-04-12 15:44:28 - Feat.: - Title: V západnej a strednej Afrike čelí hrozbe hladu takmer 55 miliónov ľudí, tvrdí OSN 03 - Modified: 2024-04-11 18:48:12 - Feat.: - Title: Ukrajina otvára veľvyslanectvá v Afrike, aby konkurovala vplyvu Ruska 04 - Modified: 2024-04-12 14:19:04 - Feat.: - Title: Európe chýba top palivo, jeho cena preto stúpa. Dôvod je až ďaleko za Atlantikom 05 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:04