Reuters
StoryEditor

Ako sa vyhnúť padáku? Šéf jednej z najväčších bánk sa vzdá desiatok miliónov

29.09.2016, 18:03
Autor:
acac
Generálny riaditeľ donedávna najhodnotnejšej banky sveta John Stumpf si odoprie vyplatenie akciových opcií v hodnote 41 miliónov dolárov.

Najbohatší zo súčasných amerických bankárov dúfa, že vďaka tomu v šéfovskom kresle prežije čerstvo prevalený škandál so zakladaním podvodných účtov.

Stumpf podľa informácií agentúry Bloomberg dozornej rade ponúkol, že sa vzdá odmien, ktoré mu vo forme akciových opcií (tradične najväčšiu časť ročných príjmov bankových topmanažérov) zo zmluvy patria ako výkonnostné rezervy od roku 2013 po tento rok.

Hodnota týchto akcií je 41 miliónov dolárov, čo je v prepočte podľa aktuálneho kurzu 36,5 miliónov eur. Rada jeho ponuku prijala, či mu to ale zabezpečí zotrvanie v kresle, na ktorom sedí od roku 2007, však isté nie je.

Dva milióny potemkinovských účtov

Stumpf je v ťažkostiach od chvíle, keď sa ukázalo, že zamestnanci Wells Fargo v honbe za plnením vysoko nastavených cieľov (a s nimi súvisiacich bonusov) založili bez vedomia klientov okolo dva milióny účtov. Kvôli tomu už banka súhlasila, že zaplatí za urovnanie žaloby vedenej kalifornskou prokuratúrou a regulátormi 190 miliónov dolárov (teda v prepočte 169 miliónov eur).

Zákazníkom z nich má putovať priamo len 5 miliónov dolárov, teda v prepočte vyše dve eurá na jeden falošne založený účet. A aj keď úrad ochraňujúci bankových klientov (Consumer Financial Protection Bureau) obdrží pre nich rekordnú 100-miliónovú kompenzáciu, stále je to o cifru až dve menej, než pokuty, ktoré so správaním veľkých bánk počas obdobia pred finančnou krízou padali.

Napríklad verdikt z tohto mesiaca nariaďuje Deutsche Bank zaplatiť za zlé hypotéky americkej vláde 14 miliárd dolárov.

Aj tak ale môže byť pre Wells Fargo bolestivá žaloba zamestnancov, ktorí boli zosadení alebo prepustení pre neplnenie nerealisticky nastavených cieľov. Ako totiž vyšlo najavo, kolegovia, ktorí na ich úkor v banke postupovali vyššie, spravidla práve podvádzali zakladaním potemkinovských účtov. Naštvaní (ex) zamestnanci tak teraz chcú po Wells Fargo v hromadnej žalobe 2,6 miliardy dolárov, teda 2,3 miliardy eur.

Cesta na vrchol

Ale späť ku Stumpfovi. Jeho gesto je v "pokrízovej histórii" bankovníctva pomerne ojedinelé. Rekordmanom v "odopierania si odmien" ale nie je Stumpf ani náhodou. Ako pripomína napríklad medailónik časopisu Time, šéf UnitedHealth Group v roku 2007 vrátil asi 600 miliónov dolárov zo svojich odmien obdržaných v podobe zlatého padáku. Približne 800 miliónov dolárov mu ale zrejme zostalo.

Ani Stumpf nebude nijako živoriť. Do čela Wells Fargo nastúpil v roku 2007 a vo funkcii tak prečkal aj finančnú krízu. Zatiaľ čo jeho konkurentom sa logicky v rokoch, keď ľudia mali hlboko do vrecka, nedarilo, Wells Fargo naopak vďaka hypotékam ďalej rástlo.

Stalo sa najväčšou americkou bankou a tento rok v lete dokonca prekonalo aj Industrial and Commercial Bank of China a získalo svetový primát. Po prevalení súčasného škandálu však jej prvenstvo podľa Bloombergu opäť vzala JP Morgan Chase.

Aj tak si manažéri Wells Fargo odnesú desiatky miliónov

Práve s jej šéfom Jamiem Dimonom sa Stumpf po väčšinu poslednej dekády preťahuje o post najlepšie odmeňovaného bankára sveta. Podľa prehľadu z dielne Financial Times si v sledovanom období rokov 2009 až 2014 zarobil v kombinácii základnej mzdy, bonusov a hlavne tradične najštedrejších akciových opcií, v súčte 112 miliónov dolárov (podľa súčasného kurzu 100 miliónov eur). Nikto zo šéfov veľkých bánk počas tohto obdobia nezarobil viac.

Aj keď z toho odpočítame približne 30-miliónovú časť pripadajúcu na akciové opcie z rokov 2013 a 2014 (teda do tohto obdobia spadajúci podiel toho, čoho sa teraz Stumpf vzdáva), výsledkom zostane niekoľko desiatok miliónov dolárov.

A obdobne sa o svoje zabezpečenie v predčasne nastúpenej penzii nemusí báť ani druhá ústredná postava škandálu, teraz už bývalá vysoká manažérka banky Carrie Tolstedtová. Tej síce tiež odobrali bonusy vo výške 19 miliónov dolárov (17 miliónov eur). Ako ale upozorňuje CNN Money, rovnako jej ešte z jej 27-ročného pôsobenia v banke zostali akcie za 77 miliónov dolárov.

01 - Modified: 2024-04-02 13:03:43 - Feat.: - Title: Švajčiarska banka UBS spätne odkúpi akcie až za dve miliardy dolárov 02 - Modified: 2024-03-31 18:25:33 - Feat.: - Title: Izraelská centrálna banka varuje pred ekonomickými dopadmi rastu výdavkov na armádu 03 - Modified: 2024-03-13 18:56:55 - Feat.: - Title: Banka Wells Fargo posunula odhad zníženia sadzieb Fedom na jún 04 - Modified: 2024-03-07 15:13:24 - Feat.: - Title: Americká banka má ťažkosti, zabezpečila si miliardovú finančnú injekciu. Akcie prešli búrlivým vývojom 05 - Modified: 2024-02-29 14:52:40 - Feat.: - Title: Slovenskej sporiteľni sa darilo. Čistý zisk banky vlani vzrástol o vyše štvrtinu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:33