StoryEditor

Čína má po J&T v hľadáčiku Pentu

26.10.2016, 00:00
Odborníkov by takýto kapitálový vstup neprekvapil, finančná skupina by takto získala silného partnera. Tá špekulácie na trhu nekomentuje.

Dravé chúťky čínskej spoločnosti CEFC pokračujú a najnovšie sa zamerali na skupinu Penta. Kúpa jej kancelárskeho komplexu Florentinum v Prahe nemusí byť jediným obchodom, ktorý firmy uzavrú. „Florentinum môže byť začiatkom širšej spolupráce medzi oboma skupinami,“ povedal pre MF Dnes zdroj z CEFC. Niektorí obchodníci i analytici očakávajú, že Číňania by do finančnej skupiny mohli vstúpiť kapitálovo – tak, ako to spravili aj v prípade J&T. „Takáto transakcia by ma ani v najmenšom neprekvapila. Čínski investori, obzvlášť z CEFC, dlhodobo indikujú záujem o aktíva v strednej Európe,“ hovorí analytik spoločnosti Cyrrus Jiří Šimara.

Finančníci však túto možnosť nechcú komentovať. „Tento kapitálový vstup vnímame ako nepodloženú špekuláciu a preto nevidíme dôvod sa k nej bližšie vyjadrovať,“ reaguje pre HN hovorca skupiny Penta Gabriel Tóth. CEFC na otázku ohľadne vstupu ich kapitálu do ďalšej česko-slovenskej finančnej skupiny neodpovedalo.

Otvorené dvere cez Pentu
CEFC už získalo v Českej republike strojársky podnik ŽĎAS s vyše 2 500 zamestnancami, pivovar Lobkowicz, budovy v centre Prahy či známy futbalový klub Slávia Praha. Najviac však zaujal desaťpercentný podiel v J&T Finance Group, ktorý by chceli investori z Číny po schválení regulačných orgánov zvýšiť až na 50 percent. „Snaha čínskeho kapitálu o strednú Európu tu nepochybne je,“ tvrdí ekonóm Moody's Analytics Tomáš Holinka. Penta môže byť podľa neho vďaka svojim aktivitám pre Číňanov zaujímavým objektom. Ich kapitálový vstup do tejto finančnej skupiny považuje za reálny.
Šimara spomína aj dôvody, pre ktoré by podľa neho chcelo CEFC do Penty vstúpiť. Určite by sa im napríklad zvýšil vplyv v odvetviach, ako sú zdravotníctvo, strojárstvo, finančníctvo či médiá. No najmä, otvorili by sa im dvere aj do iných krajín. „Obišli by tak zdĺhavé rokovania, ktoré by nutne nastali, ak by investícia nebola realizovaná v jednom balíku prostredníctvom Penty,“ dodáva Šimara. Penta by zasa na oplátku získala silný ázijský kapitál.

Politický biznis
Niektorí odborníci však neskrývajú obavy z politického pozadia čínskych investorov, ktorých podporuje vláda najľudnatejšej krajiny sveta. „Sledujeme geopolitiku. Pokiaľ by sa Česká republika niekedy obrátila proti Číne, budeme musieť stiahnuť svoje investície a prehodnotiť stratégiu,“ povedal pre americký magazín Fortune šéf CEFC Jie Ťien-ming. Ten sa stal aj poradcom českého prezidenta Miloša Zemana.

České médiá už špekulovali aj o kúpe košických železiarní U. S. Steel Košice čínskou spoločnosťou CEFC. Vedenie železiarní však na otázku HN reagovalo podobne ako Penta. „Fámy nekomentujem,“ uviedol hovorca spoločnosti U. S. Steel Košice Ján Bača. CEFC sa ani v tomto prípade k situácii nevyjadrilo.

Odvetvia, v ktorých finančná skupina Penta pôsobí:
- zdravotníctvo
- strojárstvo
- potravinárstvo
- finančníctvo
- nehnuteľnosti
- prevádzkovanie letiska
- stávková kancelária
- médiá

Krajiny, v ktorých Penta pôsobí:
Slovensko, Česko, Poľsko, Maďarsko, Nemecko

01 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 09:59:31 - Feat.: - Title: Investičná divízia Svetovej banky plánuje na Ukrajine veľké investície za takmer dve miliardy dolárov 04 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 05 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:16