StoryEditor

Z čínskych e-shopov unikajú dáta. Mafia vysáva ľuďom účty

29.10.2016, 00:00

Desiatkam ľudí z Česka sa mesačne stane, že im z účtu zmiznú peniaze do zahraničia. Riziko ukradnutia údajov o platobných kartách podľa odborníkov hrozí najmä v čínskych internetových obchodoch. Rizikové sú však napríklad aj hotely alebo globálne internetové rezervačné systémy.

Záhadná platba
Ivana z Prahy si pred pár dňami pri letmej kontrole internetového bankovníctva všimla odoslanú platbu vo výške osemdesiatich eur, na ktorú sa nepamätala. Nijako jej nepomohol rozpamätať sa ani pohľad na meno príjemcu či informácie, že platba bola odoslaná do Číny. Po konzultácii v jednej z najväčších českých bánk jej zamestnanci pomerne rýchlo prisľúbili, že jej sumu v prepočte okolo dvoch tisíc českých korún pošlú späť. „Pracovníčka banky mi tiež povedala, že by to malo byť skôr ako v mesačnej lehote, pretože podobných prípadov teraz rieši veľa, a nemusí to teda tak dôkladne preverovať,“ tlmočí svoju skúsenosť. Ivana sa stala obeťou podvodu, pri ktorom došlo s najväčšou pravdepodobnosťou najprv k odcudzeniu dát jej platobnej karty, teda čísla karty a bezpečnostného trojčíslia, a následne k zneužitiu formou transakcie, o ktorej nič nevedela. A nie je v tom sama. „V súčasnosti v podstate celý český bankový trh vrátane našej banky pozoruje nárast zneužitia platobných kariet,“ uvádza hovorca Komerční banky Michal Teubner. Kým Teubner hovorí o náraste a desiatkach zneužitia za mesiac, zástupcovia ďalších dvoch veľkých bánk – Českej sporiteľne a ČSOB – existenciu problému pripúšťajú, ale výrazný nárast popierajú.

Až po denný limit
Podľa hovorcu Komerční banky nie je náhodné ani to, že platba pani Ivany odišla do Číny. Práve čínske internetové firmy sú totiž podľa bezpečnostných expertov banky často miestom, kde najčastejšie dôjde k úniku platobných údajov. „Ide najmä o karty, ktoré boli použité pri platbách na čínskych internetových serveroch, či karty, ktoré boli predmetom veľkých únikov kartových dát alebo tzv. phishingových kampaní na sociálnych sieťach,“ hovorí Teubner. Aj pani Ivana v predchádzajúcich mesiacoch platila pomocou zadávania údajov svojej debetnej karty v čínskom e-shope. To isté opakovane urobil aj tridsaťsedemročný Ján (redakcia má celé mená respondentov k dispozícii), ktorého tento rok na jar prekvapil telefonát z banky. Tá totiž na jeho účte zaznamenala podozrivé pohyby. Zatiaľ čo u Ivany zlodeji najskôr zvolili metódu odsatia sumy, ktorú si nejaký čas klient nemusí všimnúť, u Jána na to išli ráznejšie. Pomocou mnohých platieb do rôznych častí sveta mu začali „roboti“ vysávať účet, až sa zastavili na dennom limite. Riešili to tak, že znížili sumu a snažili sa vysať aj posledné drobné. Práve väčší počet zamietnutých transakcií následne upozornil banku, že sa deje niečo nekalé.

Aj pri hoteloch
Problém môže priniesť aj platba v hoteli či na Booking.com. Podľa experta z antivírusovej spoločnosti Eset Roberta Sumana sa v týchto prípadoch obvykle opakuje podobný scenár. Ak prebieha celá krádež on-line, začína sa hackerským útokom na obchodníka, ktorý skladuje dáta o platobných kartách klientov. Tieto dáta hacker buď rovno využije, alebo ich predá ďalej. K speňaženiu dochádza niekoľkými spôsobmi. „Buď si za ukradnuté peniaze hacker kúpi anonymizované bitcoiny, alebo napríklad klasický tovar, ktorý vyzdvihnú biele kone a následne ho predajú,“ vysvetľuje Šuman.
Ázijské e-shopy sú častým miestom, kde dochádza ku krádeži dát, nie však jediným. Problémy so zabezpečením má okrem iného turistický priemysel. „A to tak jednotlivé hotely, ktoré si od hostí berú údaje, ako aj veľké celosvetové rezervačné portály. K údajom na platobných kartách sa tak môže dostať tretia strana a dáta zneužiť alebo ich predať zločincom,“ hovorí zakladateľ platobnej spoločnosti Twist Michal Šmída. Najúčinnejšou obranou proti zneužitiu platobných kariet na internete je prevencia. A to tak pred únikom dát, ako aj pred neautorizovanými platbami. Banky odporúčajú napríklad odblokovávať si možnosť platieb on-line pred každou transakciou a následne ju zase zablokovať. Voľnejšie alternatívou sú potom limity na počet či objem transakcií.

01 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Slnečná búrka, ktorá vyvolá internetovú apokalypsu? Takáto je pravda 02 - Modified: 2024-01-29 11:19:51 - Feat.: - Title: Armáda vypína internet v Rusku, krajina sa pripravuje na útoky dronov 03 - Modified: 2024-03-04 14:22:09 - Feat.: - Title: Sociálne médiá ako hnacia sila ekonomického rastu a konzumu 04 - Modified: 2024-01-11 09:00:00 - Feat.: - Title: Hrôzostrašná štatistika. Až polovicu sexuálnych útokov na deti, spôsobujú iné deti 05 - Modified: 2024-01-03 14:58:13 - Feat.: - Title: Neplnoleté dievča virtuálne znásilnili v metavesmíre. Ide o prvý prípad, ktorý vyšetruje polícia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 00:16