OPECReuters
StoryEditor

OPEC sa nevie dohodnúť na obmedzení ťažby ropy, námietky má hlavne Irán

29.10.2016, 10:30
Autor:
ČTKČTK
Zástupcovia OPEC sa ešte dnes majú zísť s predstaviteľmi nečlenských krajín, ktoré patria k významným producentom ropy.

Predstavitelia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa ani po niekoľkohodinovom rokovaní v piatok vo Viedni nezhodli, ako uviesť do praxe avizované obmedzenie ťažby. Námietky má najmä Irán, ktorý nie je ochotný pristúpiť ani na zmrazenie ťažby na súčasnej úrovni. Agentúre Reuters to oznámili informované zdroje blízke rokovaniam. 

"Všetko sme nedokončili. Chystáme ďalšiu schôdzku na 25. novembra, na ktorej rozhodneme o individuálnych kvótach," povedal jeden zo zdrojov. Toto stretnutie sa bude konať tesne pred dlho plánovaným zasadnutím, ktoré bude 30. novembra. OPEC si od koordinovaného obmedzenia produkcie ropy sľubuje najmä rýchlejšie vyrovnanie ponuky a dopytu, čo má byť základ pre opätovný rast cien ropy na svetových trhoch.

Výbor, ktorý sa touto problematikou zaoberá, je zložený z guvernérov OPEC a zo zástupcov jednotlivých krajín, ktorí o priebehu a výsledku rokovaní informujú svojich ministrov. Piatkové rozhovory trvali viac ako 11 hodín a podľa zdrojov sa ich nepodarilo uzavrieť kvôli postoju Iránu. "Zatiaľ žiadnu dohodu nemáme. Súhlasia všetci okrem Iránu," povedal zdroj, podľa ktorého Teherán požaduje, aby bol z dohody o obmedzení ťažby vyňatý.

OPEC sa v septembri na schôdzke v Alžíri dohodol, že zníži ťažbu ropy do pásma 32,5 milióna až 33 miliónov barelov denne. Ide o prvú dohodu o znížení ťažby od roku 2008. Hneď od začiatku sa ale začali objavovať problémy.

Najprv Irak požiadal, aby bol z dohody o znížení ťažby vyňatý, potom sa pridali aj ďalšie krajiny vrátane Iránu, Líbye a Nigérie, ktoré chcú dokonca ťažbu zvýšiť. Väčšinou to zdôvodňujú tým, že v posledných rokoch ťažili menej v dôsledku sankcií alebo násilných konfliktov na svojom území.

"Komplikuje sa to," priznal ešte pred piatkovým začiatkom rokovaní jeden z delegátov. "Každý deň sa niečo objaví," dodal. Ďalší činitelia OPEC vrátane generálneho tajomníka Mohammeda Barkinda sú ale optimistickí a tvrdia, že počas dneška je stále možné sa dohodnúť na riešení, ktoré bude mať na trh s ropou významný vplyv.

Irak, ktorý je druhým najväčším producentom ropy v rámci OPEC po Saudskej Arábii, začiatkom tohto týždňa oznámil, že ťažbu nezníži. Požiadal o vyňatie z dohody o obmedzení produkcie so zdôvodnením, že potrebuje peniaze na boj proti teroristom zo samozvaného Islamského štátu (IS).

Irán medzitým trvá na tom, že má právo pokračovať vo zvyšovaní produkcie až na úroveň, kde bola pred zavedením západných sankcií. Tie boli zrušené začiatkom tohto roka výmenou za to, že Teherán urobil ústupky vo svojom jadrovom programe.

Z nečlenských krajín OPEC dnes budú vo Viedni s členmi kartelu rokovať zástupcovia Ruska, Kazachstanu, Mexika, Ománu, Azerbajdžanu, Brazílie a Bolívie.

01 - Modified: 2024-04-15 07:38:50 - Feat.: - Title: Ceny ropy v pondelok ráno mierne klesli, držia sa však nedávneho päťmesačného maxima 02 - Modified: 2024-04-03 13:05:23 - Feat.: - Title: Aliancia OPEC+ svoju ťažobnú politiku nezmenila, dôvodom sú rastúce ceny ropy 03 - Modified: 2024-03-28 14:31:51 - Feat.: - Title: Pri Nitre museli pristúpiť k radikálnemu kroku. Teraz železničiarov tlačí ďalší problém: platy 04 - Modified: 2024-03-25 16:14:33 - Feat.: - Title: Moskva nariadila firmám znížiť ťažbu ropy kvôli záväzkom v rámci OPEC+ 05 - Modified: 2024-03-13 15:51:57 - Feat.: - Title: Ropa výrazne zdražuje. Za rastom cien stoja najmä útoky na ruské rafinérie a známky silného dopytu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 21:40