Reuters
StoryEditor

Egypt plní zadania MMF, devalvoval libru. Krajinu čaká ešte jedna bolestivá nevyhnutnosť

03.11.2016, 13:39
Autor:
ČTKČTK
Egypt prechádza najhoršou hospodárskou krízou za niekoľko desaťročí, peniaze z MMF majú ekonomiku znovu naštartovať.

Egypt dnes o 47,7 percenta devalvoval svoju menu a oznámil, že zavádza režim voľne plávajúceho kurzu. Opatrenia sú súčasťou požiadaviek Medzinárodného menového fondu (MMF) výmenou za trojročný úver 12 miliárd dolárov (10,8 miliardy eur), informovala agentúra AP. Peniaze MMF majú podporiť ekonomiku Egypta.

Kurz bude po devalvácii činiť 13 egyptských libier za dolár. Centrálna banka dnes tiež uskutoční aukciu dolárov. Kurz egyptskej meny by tak prvýkrát za niekoľko desiatok rokov mala určiť ponuka a dopyt. Egyptská libra bolo od marca pevne naviazaná na dolár v kurze 8,8 libry za dolár. Nedostatok dolárov v Egypte ale v posledných mesiacoch zvýšil tlak na oslabenie meny.

Balíčky základných potravín

Devalvácia celkom iste vyvolá prudký rast cien a zvýši tlak na vládu prezidenta Abdala Fattaha Sísího. Egyptská ekonomika sa potýka s najhoršou hospodárskou krízou za niekoľko desaťročí a prezident povedal, že nie je inej cesty z krízy, než že Egypťania vydržia reformy a budú trpezliví.

Prezident sľúbil urobiť všetko, čo bude v jeho silách, aby ochránil chudobných pred dôsledkami inflácie, ktorú zvýšia ekonomické reformy. Minulý týždeň Sísí oznámil, že armáda bude medzi chudobným distribuovať balíčky so základnými potravinami ako je cukor a ryža, a to za polovičnú cenu.

Opatrenie posilní ekonomiku

Egyptská centrálna banka, ktorá dnes takisto znížila svoje hlavné úrokové sadzby o tri percentuálne body, uviedla, že nové opatrenia sú súčasťou programu vládnych reforiem a úplne zastaví čierne, teda neoficiálne obchody s menami. Dodala, že opatrenie posilní egyptskú ekonomiku, uvoľní jej potenciál a pomôže dosiahnuť vytúžený rast.

MMF rozhodnutie egyptskej vlády zaviesť voľne plávajúci kurz meny víta a uviedol, že toto rozhodnutie zvýši konkurencieschopnosť krajiny a priláka zahraničné investície. Egypt sa predbežne dohodol s MMF na pôžičke v auguste, výkonná rada fondu ju však ešte neschválila.

Zníženie dotácií na PHM

Egypt čaká ešte jedna bolestivá nevyhnutnosť na splnenie podmienok MMF: bude musieť znížiť alebo zrušiť štátne dotácie na pohonné hmoty. Vláda už znížila dotácie na elektrinu pre domácnosti a zvýšila ceny cukru pre držiteľov kariet na prídel o 40 percent.

Centrálna banka v snahe upokojiť nervozitu uviedla, že bude garantovať bankové vklady vo všetkých menách a že jednotlivci ani firmy nebudú čeliť žiadnym obmedzeniam pri vkladoch a výberoch zahraničných mien. Predpisy pre dovozcov tovaru, ktorý nie je považovaný za nevyhnutný, zostanú v platnosti.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Globálnu ekonomiku zatieňujú mračná vojen 02 - Modified: 2024-04-16 17:49:41 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond zhoršil odhad rastu ekonomiky eurozóny. Dôvodom sú Nemecko a Francúzsko 03 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť 04 - Modified: 2024-04-06 04:56:21 - Feat.: - Title: Biden požiadal lídrov Kataru a Egypta, aby vyvinuli tlak na Hamas v súvislosti s dohodou s Izraelom 05 - Modified: 2024-04-05 11:08:40 - Feat.: - Title: V Káhire sa cez víkend stretnú šéfovia spravodajských služieb na rokovanie o Gaze
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:21