ťažba ropa z bridlícReuters
StoryEditor

Nový majiteľ, nové pravidlá? Ruský ropný gigant zastavil vývoz ropy na Slovensko cez ropovod Družba

08.11.2016, 16:38
Autor:
TASRTASR
Firma Bašnefť vyvážala ropu cez ropovod Družba ostatné štyri roky.

Ruská ropná spoločnosť Bašnefť zastavila dodávky ropy do Maďarska a na Slovensko cez ropovod Družba. Pre agentúru Reuters to uviedli tri zdroje, pričom dôvodom môže byť zmena marketingovej stratégie po tom, ako firmu Bašnefť prevzal ruský ropný koncern Rosnefť.

Exportné kvóty spoločnosti Bašnefť cez ropovod Družba do Maďarska a na Slovensko predstavovali na obdobie október až december tohto roka 525-tisíc ton. V októbri firma podľa obchodníkov ešte dodala 180-tisíc ton, čo bolo v súlade s exportným plánom.

Nový vlastník

Firma vyvážala ropu cez ropovod Družba ostatné štyri roky, pričom export zabezpečovala prostredníctvom firmy Normeston so sídlom na Belize. Od novembra však podľa zdrojov z ropného sektora Bašnefť dodávky cez Družbu na Slovensko a do Maďarska zastavil.

Obchodníci sú presvedčení, že zastavenie dodávok je dôsledkom zmien v obchodnej politike firmy, ktoré urobil nový vlastník Rosnefť. Ten minulý mesiac prevzal vo firme Bašnefť 50,1-percentný podiel, za ktorý zaplatil 330 miliárd rubľov (4,69 miliardy eur). Na rozdiel od firmy Bašnefť vedenie spoločnosti Rosnefť uprednostňuje priame zmluvy s koncovými užívateľmi.,

Zrejme bez politických dôvodov

Obchodníci sa okrem toho domnievajú, že Rosnefť presmeroval spomínanú ropu do prístavov, keďže obe firmy získali možnosť zvýšiť v mesiaci november objem nakládky ropy. Rosnefť sa k otázkam Reuters nevyjadril.

Jediným koncovým odberateľom v prípade ropy z Ruska pre Slovensko a Maďarsko je maďarská spoločnosť MOL. Okrem firmy Bašnefť však ropu na Slovensko a do Maďarska dodáva aj Russnefť, Lukoil a niekoľko menších firiem. MOL okrem toho dováža ropu cez chorvátsky prístav Omišalj.

Obchodníci nevidia za rozhodnutím zastaviť dodávku ropy cez ropovod Družba žiadne politické dôvody a sú presvedčení, že Maďarsko a Slovensko výpadok bez problémov vykompenzujú nákupom väčšieho objemu ropy od svojho hlavného dodávateľa. Tým je firma Lukoil.

01 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 02 - Modified: 2024-04-23 17:29:45 - Feat.: - Title: Ceny ropy sa zvyšujú, k rastu prispeli priaznivé údaje o európskej ekonomike 03 - Modified: 2024-04-21 11:09:44 - Feat.: - Title: Ceny ropy koncom týždňa vzrástli, za celý týždeň však klesli najviac od februára 04 - Modified: 2024-04-19 14:06:33 - Feat.: - Title: Ceny ropy vymazali zisky a klesajú po tom, ako Teherán bagatelizoval útok Izraela 05 - Modified: 2024-04-19 12:19:54 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 19:22